Azért csak majdnem retró, mert kicsúszott a nyolcvanas évekből. A hambi a kilencvenes évek elejének volt a kultikus étele. Ez nem egy hamburger, tévedés ne essék, és akkor még a cukiság sem volt divatban, így hát saját kútfőből sikerült valakinek ezt az idióta nevet adnia ennek a remek kis kajának. Anno, Mi a benzinkutak shopjaiban, főleg a hazafelé vezető út mentén található OMW kútnál faltuk a hambit, többnyire éjfél utáni/hajnali órákban, mikor is normális ételhez már nem juthatott hozzá az ember fia/lánya.
Nem olyan rég jutott mindez az eszembe, és elkapott a nosztalgia, ezért, megpróbáltam rekonstruálni a jó öreg hambit…
Hozzávalók (8 db.-hoz):
· 35 dkg sertésmáj (hártyáktól, erektől, inaktól megtisztítva)
· 2 közepes fej (12 dkg) vöröshagyma
· 1 gerezd fokhagyma
· 15 dkg zöldborsó (fagyasztott)
· 1 db. hegyes, zöldpaprika
· 1 ek. paradicsompüré
· majoránna, só, bors, pirospaprika
· étolaj
· 8 db. elősütött félkész bagett (4-es csomagolású, lásd, a képen)
· 15 dkg gruyére sajt (vagy edami)
Előkészületek:
A májat vékony csíkokra vágom, a hagymát és a zöldpaprikát félfőre, vékonyan felszeletelem.
A sajtot lereszelem.
Elkészítés:
1. Egy nagyobb serpenyőben, a hagymákat és a zöldpaprikát kevés olajon üvegesre fonnyasztom.
2. A serpenyő közepén félretolom egy kicsit a hagymát, és megpirítom a paradicsompürét.
3. Egy kevés, kb. egy deci vízzel felöntöm, elkeverem, és elpárolom alóla a folyadékot.
4. Újra felöntöm egy kevés vízzel, majd megint „zsírjára sütöm”. Ezt még egyszer megismétlem, míg a hagyma teljesen meg nem puhult.
5. Félrehúzom a tűzről a serpenyőt, és egy púpos teáskanálnyi fűszerpaprikát szórok a tetejére, várok egy percet, míg a paprikából kioldódnak az íz, és szín anyagok, majd elkeverem.
6. Visszateszem a tűzhelyre a pörköltalapot és ráöntöm a májat. Elkeverem, morzsolok rá két-háromcsipetnyi majoránnát, őrölök rá bőven borsot, rányomom a fokhagymát, ezután lefedve, közepes fokozaton 15-20 percig párolom.
7. Hozzákeverem a zöldborsót, megsózom (nem előbb, mert a máj megkeményedik), elkeverem, és még tíz percig párolom.
8. Ezután, félreteszem, hogy langyosra hűljön.
9. A bagettek tetejét levágom, a „belét” késsel körbevágom, és egy kiskanállal kivájom, hogy csónakszerűséget kapjak a tésztából (lásd, a lenti képen).
10. A mélyedést kitöltöm a raguval, megszórom a tetejüket sajttal, és egy alufóliával, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
11. A 220 fokra (alul/felül, hőlégkev.) előmelegített sütőbe teszem, az alsó polcra, és hat percig sütöm. Kész!
Tálalás, tippek:Ketchuppal vagy mustárral tálaljuk, ha autentikusak szeretnénk lenni.
A hambit csak frissen elkészítve együk, melegítve nem az igazi.
Mindent összevetve, remekül sikerült a múltidézés, sikerült rekonstruálnom azokat az ízeket, amire emlékeztem. Finom, fűszeres májas ragu, a ropogós bagett „csónakban”, sajttal a tetején… Mi kellhet még?
Elkészítési idő: 1 óra
Költségek: kb. 325 Ft /db.
Nem olyan rég jutott mindez az eszembe, és elkapott a nosztalgia, ezért, megpróbáltam rekonstruálni a jó öreg hambit…
Hozzávalók (8 db.-hoz):
· 35 dkg sertésmáj (hártyáktól, erektől, inaktól megtisztítva)
· 2 közepes fej (12 dkg) vöröshagyma
· 1 gerezd fokhagyma
· 15 dkg zöldborsó (fagyasztott)
· 1 db. hegyes, zöldpaprika
· 1 ek. paradicsompüré
· majoránna, só, bors, pirospaprika
· étolaj
· 8 db. elősütött félkész bagett (4-es csomagolású, lásd, a képen)
· 15 dkg gruyére sajt (vagy edami)
Előkészületek:
A májat vékony csíkokra vágom, a hagymát és a zöldpaprikát félfőre, vékonyan felszeletelem.
A sajtot lereszelem.
Elkészítés:
1. Egy nagyobb serpenyőben, a hagymákat és a zöldpaprikát kevés olajon üvegesre fonnyasztom.
2. A serpenyő közepén félretolom egy kicsit a hagymát, és megpirítom a paradicsompürét.
3. Egy kevés, kb. egy deci vízzel felöntöm, elkeverem, és elpárolom alóla a folyadékot.
4. Újra felöntöm egy kevés vízzel, majd megint „zsírjára sütöm”. Ezt még egyszer megismétlem, míg a hagyma teljesen meg nem puhult.
5. Félrehúzom a tűzről a serpenyőt, és egy púpos teáskanálnyi fűszerpaprikát szórok a tetejére, várok egy percet, míg a paprikából kioldódnak az íz, és szín anyagok, majd elkeverem.
6. Visszateszem a tűzhelyre a pörköltalapot és ráöntöm a májat. Elkeverem, morzsolok rá két-háromcsipetnyi majoránnát, őrölök rá bőven borsot, rányomom a fokhagymát, ezután lefedve, közepes fokozaton 15-20 percig párolom.
7. Hozzákeverem a zöldborsót, megsózom (nem előbb, mert a máj megkeményedik), elkeverem, és még tíz percig párolom.
8. Ezután, félreteszem, hogy langyosra hűljön.
9. A bagettek tetejét levágom, a „belét” késsel körbevágom, és egy kiskanállal kivájom, hogy csónakszerűséget kapjak a tésztából (lásd, a lenti képen).
10. A mélyedést kitöltöm a raguval, megszórom a tetejüket sajttal, és egy alufóliával, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
11. A 220 fokra (alul/felül, hőlégkev.) előmelegített sütőbe teszem, az alsó polcra, és hat percig sütöm. Kész!
Tálalás, tippek:Ketchuppal vagy mustárral tálaljuk, ha autentikusak szeretnénk lenni.
A hambit csak frissen elkészítve együk, melegítve nem az igazi.
Mindent összevetve, remekül sikerült a múltidézés, sikerült rekonstruálnom azokat az ízeket, amire emlékeztem. Finom, fűszeres májas ragu, a ropogós bagett „csónakban”, sajttal a tetején… Mi kellhet még?
Elkészítési idő: 1 óra
Költségek: kb. 325 Ft /db.
Úgy tűnik, sikerült megjavítani a feeded, így újra megjelennek a bejegyzéseid a gasztro.blog.hu-n:-)))
VálaszTörlésEz nagyon tetszik, jó kis vacsora-szeretjük a májat....szerintem szárnyasból is mehet, igaz?
VálaszTörlés:))az jó! a látogatottságot is megdobta rögtön egy százassal:))
VálaszTörléstrinity
simán!. szerintem csirkemájjal is működik, csak akkor nem kell fél órát párolni, elég pár perc...:)
A mindenit, itt nyelek a monitor előtt :-)) Szinte a számban az íze!
VálaszTörlésÉszben tartom!!
A hambinak a proletár elődje a meleg szendvics. A pestieknek: a Visegrádi utcában a Lenin krt-i sarkon volt ablakon át kapható,2 forintért ugyanott 10 évvel korábban lángos 1 forintért- messziről bűzlött az olajszag.st (Most valami kaszinó van a helyén. Na, igen, volt még Tejbüfé is)
VálaszTörlésÍgéretesen néz ki! De szerintem a sajt az újítás, nem emlékszem, hogy a hambin lett volna...
VálaszTörlésbefore
VálaszTörlésvolt rajta, csak nem ennyi. a helyes kifejezés a "nyomokban tartalmazott" lehetne:) nameg persze nem gruyére!:)
Volt külön sajtos.Csak az az egy nem ízlett. Műanyag íze volt.A sima borsós se volt a legjobb.A májasat Budapest hambinak is hívták.Viszont a két kedvenc a pacalos és a gulyásos hambi volt.Tudja valaki hogy melyik cég gyártotta?Esetleg egy régi képet a hambiról/csomagolásáról.
VálaszTörléshttps://www.ceginfo.hu/ceg-adatlap/hambi-coop-elelmiszeripari-es-kereskedelmi-kft-vegelszamolas-alatt-1609002566.html
VálaszTörlés