Keresés a blogban

Töpörtyűkrém

Vagy tepertőkrém, kinek, ahogy tetszik! Disznóvágási szezonban, sok ismerősömtől szoktam kapni kóstolót, ami többnyire tartalmaz egy kis tepertőt is. Bár én nagyon szeretem, és pusztítom is rendesen, de van, hogy összegyűlik egy jókora adag a hűtőben. Ilyenkor jön a töpörtyűkrém készítés!
A töpörtyűkrém, az egyik legjobb vendégváró, vagy üdvözlő falat. Frissen sült kenyérfélével, jóféle borral, igazi kulináris élmény is lehet…


Hozzávalók:

· 35 dkg töpörtyű
· 2-3 keményre főtt tojás
· 1 nagyobb fej hagyma
· 2 szál újhagyma
· 2 ek. dijoni mustár
· 2 gerezd fokhagyma
· 1 tk. pirospaprika (lehet csípős, ha valaki így szereti)
· só, bors

Természetesen, a krém akkor lesz a legfinomabb, ha a tepertőt frissen készítjük hozzá.
Nem csak sertés, hanem kacsa, vagy
libatöpörtyűből is készíthetünk krémet, akkor még finomabb és különlegesebb töpörtyűkrémet kapunk.
A főtt tojás helyett, adhatunk hozzá egy főtt krumplit is, akkor sokkal tovább eltartható, hűtőben, akár hónapokig is.


Elkészítése:

1. A hagymákat, és a főtt tojásokat nagyjából feldarabolom, és a töpörtyűkkel együtt, adagonként, egy aprítógépben ledarálom. Ha nincs aprítónk, akkor húsdarálón kell átküldeni párszor.
2. A krémet egy keverőtálba teszem, megsózom, borsozom.
3. Hozzáadom a mustárt, és fűszerpaprikát, és elkeverem.


Tálalás, tippek:

A töpörtyűkrémet, egy nagyobb tálba halmozom, és frissen sült baguettetet, vagy Grissinit (kenyérpálcika) adok mellé. Nyáron, paprika, és paradicsom, esetleg kovászos uborka is kerül mellé, ilyentájt, azonban „csak” újhagymával kínálom.
Egy légmentesen záródó, csatos üvegben sokáig eláll a hűtőben tartva, így akár lehet nagyobb mennyiséget is készíteni.
Fehér-, és vörösbor egyaránt illik hozzá. Egy testesebb olaszrizling, vagy egy könnyedebb kékfrankos, vagy kadarka, is jó választás lehet.

Elkészítési idő: 25 perc
Költségek: összesen kb. 600 Ft.

7 megjegyzés:

  1. Kedves Toma!

    Megállapítom, hogy nem vagy jó hatással a fogyókúrámra. Van itthon egy adag tepertőm, mert a lányaim imádják. Azt hiszem készítek belőle egy ilyen krémet.
    Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  2. pillanyu
    általában nem vagyok jó hatással a fogyokúrákra, elsősorban a sajátomra:)))

    VálaszTörlés
  3. Jelentem, nagyon finom lett a krém. Fogyisan mangalica tepertőből készítettem. Még az update kenyér fűrészpor ízét is sikerült elnyomnia.
    A csirkét sajnos nem tudtam elkészíteni, mert nem kaptam olyan Taandori masala keveréket. :( Az Auchanban néztem, de ott nem találtam. Hétvégén megnézem a Tescoba.

    VálaszTörlés
  4. pillanyu
    tepertőkrém fogyisan:)) ez jó!:)
    a tandori maslát, a tescoban ott keresd, ahol a kínai, meg mexikói cuccokat szokták pakolni. gondolom, ezt minden üzletükben úgyanúgy rendezgetik...:)

    VálaszTörlés
  5. :-)))) Most làtom csak, hogy nem vagyok egyedül! Bombadil Tomát majd előállítjuk a gyomornedvek ellen elkövetett zaklatásét!
    Húsvétra -ha jó idő lesz- főzőversenyt tervezünk, és úgy gondoltam, az előételek között ez a teperőkrém mindenképp szerepelni fog!

    VálaszTörlés
  6. bejcsi19:20

    Azt hiszem megtaláltam a legjobb oldalt habár csak egy jó töpörtyűkrém receptre vágytam :)
    Azt mondtam a dokinőnek mikor azt mondta hogy fogyóznom kéne, hogy majd akkor kezdem el a diétát ha lehet fogyni szalonnával, sonkával kolbásszal meg töpörtyűvel.... Hát most itt van egy oldal ahol ugyanezzel fogyóznak a többiek :) itt az én helyem is :) nézem gyorsan a többi receptet is :)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!