Keresés a blogban

Reggelik - kacsazúza, szarvasgombás tojással

Megint „rájártam” a konfitált, zsírban eltett kacsazúzámra. Még karácsony előtt készítettem egy nagyobb adagot, és az ünnepi menühöz használtam fel egy részét. A maradékot, gondosan eltetettem a saját, fűszeres zsírjával befedve. Ebből szoktam néha kiszedegetni egy keveset, ha nagyon megkívánom.
Ha már lúd, legyen kövér” alapon, egy szarvasgombát is „beáldoztam” a szuper reggelim érdekében. És folytatva a nemes alapanyagok sorát, pár igazi kapirgálós tyúk tojását, és a féltve őrzött kristályos, himalájai rózsaszín sómat is elővettem…


Hozzávalók 4 személyre:

· 20-25 dkg kacsazsírban eltett, konfitált kacsazúza
· 4-5 tojás (ha lehet, szabadon tartott, kapirgáló tyúkoktól)
· egy kisebb diónyi nagyságú szarvasgomba
· 1 gerezd fokhagyma
· baguette vagy zsemle
· só


Előkészületek:

Kiszedegetem a zúzákat, a zsír nagy részét lekapargatom róla és felszeletelem őket.
A szarvasgombát, egy erre rendszeresített fogkefével, alaposan letisztogatom.
A fokhagymát megpucolom.
A baguetteket megsütöm (van, hogy félkészen veszem, elősütve. Csak pár percig kell még sütni. Nem vagyok híve az ilyesminek, de ez egy jó minőségű, adalékanyagoktól mentes fajta, így szívesen használom, ha nincs kedvem vagy időm, tésztát gyúrni/dagasztani/keleszteni, de aki teheti, inkább készítse házilag)…


Elkészítés:

1. A baguetteket hosszában kettévágom, egy száraz teflon serpenyőben megpirítom a vágott felét, majd egy fokhagymával párszor gyengéden átdörzsölöm (óvatosan, hogy ne legyen túl hangsúlyos a fokhagyma íze…).
2. Egy serpenyőbe beledobálom a zúza szeleteket, darálok rá egy keveset a sóból, és közepes fokozaton felmelegítem. Nem kell sütni vagy pirítani, elég ha átmelegszenek. A végén még tekerek rá egy kis színes-borsot.
3. Közben a tojásokat beleütöm egy keverőtálba, hozzáadok egy-két evőkanálnyit a fűszeres kacsazsírból, és habosra felverem.
4. A zúzákat félretéve, a serpenyőbe öntöm a tojást, félig lehúzom a tűzhelyről, és folyamatos keverés mellet (a szélétől a belseje felé húzva a már megszilárdult tojást), elkészítem a lágy rántottát.
5. Félidőben, mikor már kezd dermedni a tojás, belereszelem a szarvasgomba nagyobb részét, és darálok rá a sóból. Tovább keverem, amíg elérem a kívánatos, krémszerű, még nem szilárd, de már nem folyékony állagot.














Tálalás, tippek:

A tányér közepére helyezem a fokhagymás pirított baguettet, ráhalmozom a zúzákat, és szedek rá a tojásból is. A végén még reszelek rá egy kevés szarvasgombát.
Mondanom sem kell, hogy ez csak frissen elkészítve jó.
Minden egyes alapanyagának a legjobb minőségűnek kell lennie, hogy elérjük a megfelelő ízhatást. Ha nem jutunk hozzá tanyasi tojáshoz, vegyünk a boltban nullás jelzésű bio-tojatot. Himalájai só helyett, lehet kóser sót, vagy végső esetben, nagyon jó minőségű tengeri sót is használni. Baguette helyett használhatunk Ciabatta, esetleg házi zsemlét vagy kenyeret is.
Az ízeket itt nehéz leírni. Ki kell próbálni! Az ízeknek, és textúráknak, olyan elegye, amit nem nagyon lehet szavakba önteni…
Mivel reggeliről van szó, nem ittam bort hozzá, de csak is valami kiváló minőségű, mondjuk francia, Chardonnay-t ajánlanák hozzá…

Elkészítési idő: 25 perc
Költségek: 400 Ft/adag

4 megjegyzés:

  1. Hát ez így kora reggel merénylet! :) Nagyon el tudnám képzelni!

    VálaszTörlés
  2. Áááááááá, ez nagyon durva!
    Itt ülök a képernyő előtt, és csak nyelek nagyokat...
    Ja, Toma, ha van kedved, leírhatnád, mit olvastál 2008-ban ;-)
    http://piazza-piazza.blogspot.com/2009/01/konyves-kordes-mit-olvastam-2008-ban.html
    de ha nincs, az sem baj :-)

    VálaszTörlés
  3. Hát igen, élni tudni kell...:))

    VálaszTörlés
  4. nagypapi
    igazi hedonista vagy szibarita vagyok. sosem tagadtam:))

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!