Keresés a blogban

Sült kacsamell velencei módra – Anitra alla veneziana

Mint már említettem, nagyobb mennyiségű kacsamellhez jutottam, aminek egy részét kénytelen voltam lefagyasztani, egy másik részét meg fűszeres olajban, egy tálban, a hűtőbe pakoltam. Így lesz még pár kacsás recept!
Egy régi (talán az első szakácskönyvem…), gyűrött, olasz szakácskönyvemből van ez a recept. Valahogy eddig elkerülte figyelmemet, mert eddig még egyszer sem készítettem el, pedig azt a könyvet már rongyosra „főztem”.
Az olajos pácban pihenő kacsamellek közül, kikaptam két kisebbet, és nekiláttam ennek a gyors és finom vacsorának az elkészítéséhez…


Hozzávalók (2 személyre):

· Két kisebb kacsamell (kb. 20 dkg/db)
· 3-4 szál sárgarépa (vagy 50 dkg bébirépa)
· egy maréknyi zöld olajbogyó (magos)
· fél deci marsala (vagy sherry)
· fél narancs leve
· 2 dl alaplé
· 2 ek. olasz paradicsomsűrítmény
· 1 szál friss rozmaring
· 2-3 ág kakukkfű
· 1 babérlevél
· 2 zsályalevél
· só, bors

Előkészületek:

Pár nappal a főzés előtt bepácolom a kacsamellet, az itt leírtak szerint.
A sárgarépákat, ha nem bébirépárol van szó, megpucolom, 5-6 centis darabokra vágom, hosszában kettévágom, és egy kicsit megfaragom, hogy répaformája legyen (csak esztétikai okokból. Lásd: a fázisképen).
Ezután öt percre forró vízbe dobom, előpárolom, majd leszűröm, és félreteszem.
Az alaplevet, elkeverem a paradicsomsűrítménnyel.

Elkészítés:

Egy serpenyőt, közepes fokozaton (kerámialap #5), felforrósítok, és a kacsamellet, bőrével lefelé, belehelyezem. Addig sütöm, míg a bőre ropogós, és aranybarna nem lesz. Ez nagyjából tíz-tizenkét perc.
Ezután megfordítom, és még háom-négy percig sütöm, majd tálalásig, egy alufoliával letakarva, félreteszem.
A kisült kacsazsírba beledobom a sárgarépákat, magasabb fokozatra kapcsolom a tűzhelyet, és egy kicsit megpirítom.
Hozzáadom a zöldfűszereket, sózom, borsozom, még egy pár pillanatig pirítom, majd aláöntöm a marsalát (vagy sherryt), és a narancslevet.
Hagyom, hogy elforrjon a lé, a répa alól, majd ezután ráöntöm az alaplé-paradicsomsűrítmény keverékét. Tíz percig, alacsony fokozaton párolom, ezután hozzáadom az olajbogyókat, lekapcsolom alatta a tűzhelyet, és úgy hagyom tálalásig. Kész.




















Tippek, tálalás:

Tálaláskor, a kacsamellet ferdén vékony szeletekre vágom, a tányérra merek a répa szószából, amit elterítek a tányéron, és arra helyezem a kacsa szeleteket, majd mellé halmozok a répákból és olajbogyókból egy adagot. A tetejét megszórom egy kevés friss kakukkfűvel.
Ne főzzük/pároljuk túl puhára a sárgarépát, akkor jó, ha van harapni való rajta, egy kicsit „roppanós-ress”. Nem muszáj farigcsálni a répákat, lehet egyszerűen, nagyobb karikákra is vágni, csak akkor ügyeljünk rá, ne főzzük túl…
A sült hús és a köret, ha marad, külön-külön tárolva, jól lefedve, két napig is eláll a hűtőben. Ezt a maradékot, később összefőzhetjük, még egy kis paradicsomot hozzáadva, majd pappardelle tésztával, pecorino sajttal megszórva tálalhatjuk.
A finom fűszeres, rózsaszín, szaftos kacsamell, a puha édes répa, és a sós olajbogyó, a sűrű ízletes marsalás paradicsomszószban, így együtt egy remek étel, ami elképesztő ízekkel és textúrákkal kényeztet minket. Érdemes bepróbálni!

A Chianti, amit hozzá ittam, közepes testességével, és gyümölcsös illatával/ízeivel, jól passzolt az ételhez.

Elkészítési idő: 50 perc
Költségek: kb. 850 Ft./adag
Bor: 1450 Ft. (Metro)

2 megjegyzés:

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!