Keresés a blogban

Balzsamecetben sült cékla kecskesajttal


A cékla és kecskesajt, klasszikus párosítás. Mondhatni, komplementer ízek. A földes ízű, édeskés cékla, és a karakteres ízű, sós kecskesajt zamatai, remekül egészítik ki egymást. Számtalan recept létezik e témakörben, én is sokat kipróbáltam már, de talán ez ízlik nekem a legjobban.
J.O. balzsamecetben sült krumplijából kiindulva készítettem el ezt a változatot.

Hozzávalók:

· 8 db. kisebb cékla (kb. 50dkg)
· fél doboz rukkola (borsmustár levél)
· 15 dkg. kecskesajt
· 1 dl balzsamecet
· 3 ág friss kakukkfű
· só, bors

Elkészítés:

Egy zöldséghámozóval meghámozom a céklákat, majd hasábokra vágom. Forrásban lévő vízbe dobom öt percre, előfőzöm, majd leszűröm (vagy héjában, egészben is főzhetjük, nagyjából tíz percig, azután meghámozni…).
Egy sütőtálba teszem az előfőzött céklákat, meglocsolom olívaolajjal, durva tengeri sót szórok rá, borsozom, és meglocsolom a balzsamecettel bőségesen.
200 fokra előmelegített sütőben, egy óráig sütöm.
Közben, megmosom a rukkola leveleket, megszárítom, és egy tányérra halmozom adagonként. A kisült céklákat rápakolom, rámorzsolom a kecskesajtot, és végül az egészet meglocsolom, a sütőtál alján felgyűlt, édes balzsamecetes olívaolajjal. Kész.




















Tippek, tálalás:

Tálaláskor, adjunk hozzá frissen sült bagettet.
Ezt az ételt, ehetjük salátaként, vagy előételként is. rukkola helyett más salátaféleséget is használhatunk.
A kecskesajtból, készíthetünk sajtkrémet is, azzal megkenhetjük a bagettet, és a többi cuccot belepakolva, finom kis szendvicset üthetünk össze…

Elkészítési idő: 70 perc
Költségek: 280 Ft./adag

5 megjegyzés:

  1. Névtelen21:44

    hahó! bocs, hogy ide írok, de egész nap nem láttam a kifőzdét, egyedül az aktuális utolsó hozzászólásokat, így azt látom, hogy ti írkáltok..
    Minden más üres fehérség..

    nem tudom, mi lehet..

    eszter

    VálaszTörlés
  2. ez nem tudom, hogyan lehet. nekem működik a kifőzde rendesen... próbáld másik böngészővel.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Toma! Ez valami mennyei, először a te változatodat próbáltam ki...imádtuk, második alkalommal már módosítottam is rajta egy picit! Mindkét verzió fantasztikus! :) :)

    VálaszTörlés
  4. örülök, hogy jól sikerült.
    azért írd le a módosítást, hátha én is kipróbálom:)

    VálaszTörlés
  5. http://mezesfinomsagok.blogspot.com/2010/09/mezes-balzsamecetben-sult-ceklasalata.html

    Nem sok változtatás, csak egy leheletnyi méz, madársaláta, és kecskesajt helyett feta sajt! Remélem ízleni fog! :) :)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!