A cékla és kecskesajt, klasszikus párosítás. Mondhatni, komplementer ízek. A földes ízű, édeskés cékla, és a karakteres ízű, sós kecskesajt zamatai, remekül egészítik ki egymást. Számtalan recept létezik e témakörben, én is sokat kipróbáltam már, de talán ez ízlik nekem a legjobban.
J.O. balzsamecetben sült krumplijából kiindulva készítettem el ezt a változatot.
Hozzávalók:
· 8 db. kisebb cékla (kb. 50dkg)
· fél doboz rukkola (borsmustár levél)
· 15 dkg. kecskesajt
· 1 dl balzsamecet
· 3 ág friss kakukkfű
· só, bors
Elkészítés:
Egy zöldséghámozóval meghámozom a céklákat, majd hasábokra vágom. Forrásban lévő vízbe dobom öt percre, előfőzöm, majd leszűröm (vagy héjában, egészben is főzhetjük, nagyjából tíz percig, azután meghámozni…).
Egy sütőtálba teszem az előfőzött céklákat, meglocsolom olívaolajjal, durva tengeri sót szórok rá, borsozom, és meglocsolom a balzsamecettel bőségesen.
200 fokra előmelegített sütőben, egy óráig sütöm.
Közben, megmosom a rukkola leveleket, megszárítom, és egy tányérra halmozom adagonként. A kisült céklákat rápakolom, rámorzsolom a kecskesajtot, és végül az egészet meglocsolom, a sütőtál alján felgyűlt, édes balzsamecetes olívaolajjal. Kész.
Tippek, tálalás:
Tálaláskor, adjunk hozzá frissen sült bagettet.
Ezt az ételt, ehetjük salátaként, vagy előételként is. rukkola helyett más salátaféleséget is használhatunk.
A kecskesajtból, készíthetünk sajtkrémet is, azzal megkenhetjük a bagettet, és a többi cuccot belepakolva, finom kis szendvicset üthetünk össze…
Elkészítési idő: 70 perc
Költségek: 280 Ft./adag
hahó! bocs, hogy ide írok, de egész nap nem láttam a kifőzdét, egyedül az aktuális utolsó hozzászólásokat, így azt látom, hogy ti írkáltok..
VálaszTörlésMinden más üres fehérség..
nem tudom, mi lehet..
eszter
ez nem tudom, hogyan lehet. nekem működik a kifőzde rendesen... próbáld másik böngészővel.
VálaszTörlésKedves Toma! Ez valami mennyei, először a te változatodat próbáltam ki...imádtuk, második alkalommal már módosítottam is rajta egy picit! Mindkét verzió fantasztikus! :) :)
VálaszTörlésörülök, hogy jól sikerült.
VálaszTörlésazért írd le a módosítást, hátha én is kipróbálom:)
http://mezesfinomsagok.blogspot.com/2010/09/mezes-balzsamecetben-sult-ceklasalata.html
VálaszTörlésNem sok változtatás, csak egy leheletnyi méz, madársaláta, és kecskesajt helyett feta sajt! Remélem ízleni fog! :) :)