
Ezt köreteként készítettem, az előző posztban leírt, egyben sült sertéskarajhoz. Szintén J.O. receptje alapján.
Hozzávalók:
· 1.5 kg. burgonya (sütni való)
· 6-7 fej lilahagyma (40-50 dkg.)
· 1 fej fokhagyma
· 8-10 dkg vaj
· 2-3 ág friss rozmaring
· 2-3 dl balzsamecet (lehet olcsóbb fajta)
· só, bors
Előkészületek:
A krumplikat megpucolom, és hosszában, vastag hasábokra vágom, és előfőzöm nagyjából öt percig, majd leszűröm, és félreteszem.
Közben, a hagymákat megpucolom, és hosszában négybe vágom.
A fokhagymát gerezdekre szedem
A rozmaring leveleit lehúzom a száráról és felaprítom.
Elkészítés:
Fogok egy nagy és mély tepsit, amibe beleférnek a hagymák és burgonyák, és a tűzhelyen felforrósítom. Beledobom a vajat, és mikor felolvadt, rászórom a maréknyi rozmaringot, majd megpirítom.
Rászórom a krumplikat, a hagymákat, fokhagymákat (héjastól is lehet), és alaposan összerázom, hogy elkeveredjenek a fűszeres vajjal. Megsózom, borsozom. Ezután, az egészet alaposan meglocsolom balzsamecettel, legalább fél üveggel. Ne sajnáljuk tőle, nem baj ha tocsog az ecetben, mert az egész szépen rá fog karamellizálódni a hagymákra és krumplikra.
A tepsit ezután beteszem egy órára a forró kemencébe. (vagy előmelegített sütő 200-220 fok) félidőben, óvatosan, nehogy összetörjem a krumplikat, átkeverem. Kész!
.jpg)
Tippek, tálalás:
Ez a balzsamecetes hagymás krumpli, kiváló körete lehet egyben sült húsoknak, sertés sülteknek, de önmagában is megállja a helyét, mint egytálétel.
Csak frissen elkészítve az igazi.
Ehhez a recepthez, nem kell megvenni a méregdrága modenai balzsamecetet, az olcsóbb „teszkós”, Lidl-is, vagy Chef balzsamecet is megteszi. Ezekből fél liter kb. 400-600 forint. Így is használhatjuk, de fel is javíthatjuk a minőségét úgy, hogy egy serpenyőben felforraljuk, és a fél litert, három és fél-négydecinyire forraljuk/sűrítjük.
Nem szabad megijedni a sok ecettől! A balzsamecet mind rásül a burgonyákra, és édes-savanykás, sűrű, karamelles mázat képez rajta, és a tepsi alján, ami elképesztően ízletessé teszi az
egészet. Ehhez jön még rozmaring intenzív gyantás zamata, a finom, édesre sült gerezd fokhagymák, és az édes-karamelles hagyma darabok.
Ez, az a köret, ami biztos, hogy előbb fog elfogyni, mint a mellé készült sült hús.
De önmagában is fenséges.
Egy palack Chiantit bontanék hozzá…
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Költségek: kb. 1200 Ft.
Ez a balzsamecetes hagymás krumpli, kiváló körete lehet egyben sült húsoknak, sertés sülteknek, de önmagában is megállja a helyét, mint egytálétel.
Csak frissen elkészítve az igazi.
Ehhez a recepthez, nem kell megvenni a méregdrága modenai balzsamecetet, az olcsóbb „teszkós”, Lidl-is, vagy Chef balzsamecet is megteszi. Ezekből fél liter kb. 400-600 forint. Így is használhatjuk, de fel is javíthatjuk a minőségét úgy, hogy egy serpenyőben felforraljuk, és a fél litert, három és fél-négydecinyire forraljuk/sűrítjük.
Nem szabad megijedni a sok ecettől! A balzsamecet mind rásül a burgonyákra, és édes-savanykás, sűrű, karamelles mázat képez rajta, és a tepsi alján, ami elképesztően ízletessé teszi az
.jpg)
Ez, az a köret, ami biztos, hogy előbb fog elfogyni, mint a mellé készült sült hús.
De önmagában is fenséges.
Egy palack Chiantit bontanék hozzá…
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Költségek: kb. 1200 Ft.
Szia Toma!
VálaszTörlésKipróbáltam, bár először tényleg szokatlannak tűnt. Meg is állapítottam, hogy nem szabad lustának lennem és igenis elő kell főzni a krumplit (ha már egyszer úgy szól a recept!). Anélkül mire a krumpli jó lett, szinte elégett a hegyma. Különlegesen érdekes ízű, bár nekem talán kicsit kevesebb balzsamecet is elég hozzá. Újra fogom próbálni!
egy óra alatt az összes balzsamecetnek be kell sűrűsödnie, sziruposodnia, amitől édes-savanykás lesz a burgonya. ha sokalltad az ecetet, lehet, hogy nem volt elég forró sütő (én ezt kemencében sütöttem).
VálaszTörléskisérletezd ki. minden sütő másmilyen!
ha a forróbb sütőben megégne a hagyma vagy krumpli, akkor vágd nagyobb darabokra, vagy tedd a sütő legalsó polcára a tepsit...
és az előfőzést, tényleg ne hagyd ki:))
Szia
VálaszTörlésAzt szeretném kérdezni hogy az előfözés után a kemencébe foliázva kell vissza tenni 1 órára vagy nélküle?