A csirkeszárny, a legolcsóbb és szerintem az egyik legfinomabb húsok egyike. Én gyakran készítek szárnyat rántva, sütve, stb… Egyik nagy kedvenc, a barbecue csirkeszárnyak.
Ez az étel is a „soul food” konyha része. Általában kétféle képen készítik. Az egyik az, hogy a csirkeszárnyakat bő forró olajba kisütik, és utána forgatják bele a felforrósított szószba, a másik, hogy a húst a szószban pácolják, és a szószbevonattal sütik ki. Én most az utóbbit félét készítettem el.
Hozzávalók:
· 1 ½ kg csirkeszárny
· 2 dl BBQ szósz
mártogatóshoz:
· 5 dkg gorgonzola picante
· 2 dl joghurt
· 1 gerezd fokhagyma
· só, bors
Előkészületek:
Elkészítem a BBQ szószt. A csirkeszárnyak végeit levagdosom (félreteszem alapléhez), beleforgatom a szószba, hogy mindenhol bevonja, majd lefedve, a hűtőbe téve, egy-két órán át, pácolom.
Elkészítem a gorgonzolás mártogatóst. A hozzávalókat egy tálba teszem, és bot-turmixszal simára összedolgozom. A hűtőbe teszem tálalásig, hogy összeérjenek az ízek.
Elkészítés:
A csirkeszárnyakat, egy tepsibe teszem, alufoliával letakarom, és a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 30 percre.
Leszedem a fóliát, visszateszem a forró sütőbe, és 25-30 percig pirítom. Ezután a szárnyakat megfordítom és még 15-20 percig sütöm. Kész!
Ez az étel is a „soul food” konyha része. Általában kétféle képen készítik. Az egyik az, hogy a csirkeszárnyakat bő forró olajba kisütik, és utána forgatják bele a felforrósított szószba, a másik, hogy a húst a szószban pácolják, és a szószbevonattal sütik ki. Én most az utóbbit félét készítettem el.
Hozzávalók:
· 1 ½ kg csirkeszárny
· 2 dl BBQ szósz
mártogatóshoz:
· 5 dkg gorgonzola picante
· 2 dl joghurt
· 1 gerezd fokhagyma
· só, bors
Előkészületek:
Elkészítem a BBQ szószt. A csirkeszárnyak végeit levagdosom (félreteszem alapléhez), beleforgatom a szószba, hogy mindenhol bevonja, majd lefedve, a hűtőbe téve, egy-két órán át, pácolom.
Elkészítem a gorgonzolás mártogatóst. A hozzávalókat egy tálba teszem, és bot-turmixszal simára összedolgozom. A hűtőbe teszem tálalásig, hogy összeérjenek az ízek.
Elkészítés:
A csirkeszárnyakat, egy tepsibe teszem, alufoliával letakarom, és a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 30 percre.
Leszedem a fóliát, visszateszem a forró sütőbe, és 25-30 percig pirítom. Ezután a szárnyakat megfordítom és még 15-20 percig sütöm. Kész!
Tippek, tálalás:
Nem kell megijedni, ha egy kicsit „megég” a hús, a barbecue szósz cukortartalma miatt karamellizálódik így.
Tálaláskor, én egy nagy tálba halmozom, és úgy teszem az asztal közepére, egy kis kenyérrel, és valami mártogatós szósszal. Köretet nem szoktam készíteni hozzá, de krumplipürével, vagy valamilyen zöld salátával is adhatjuk.
A finom, rákaramellizálódott, fűszeres, édes-sós pác, ragadós és egyben ropogós kérge, a puha omlós hússal a belsejében, együtt teszi remek étellé ezt a BBQ csirkeszárnyat.
Remekül passzolt hozzá, az ajándékba kapott, kitűnő, francia száraz fehérbor, aminek a nevét nem tudom, mert képtelen vagyok kiigazodni a bonyolult francia címkéken.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Költségek: összesen kb. 1600Ft
Igazad van!! Szia!
VálaszTörlésén is egy csirkeszárny fan vagyok,
ami az árát illeti sajnos már nem tartozik az olcsó kategóriába, mert az utóbbi hónapokban, sokkal drágább lett.
A receptjeid kivállóak!
köszi!