Keresés a blogban

Tepsis lilahagymás burgonya balzsamecetben sütve

Tepsis, lilahagymás burgonya balzsamecetben sütve. Elsőre, ez így talán szokatlanul hangzik, de ígérem, aki elkészíti nem fog csalódni. Ez egy nagyon király tepsis krumpli.
Ezt köreteként készítettem, az előző posztban leírt, egyben sült sertéskarajhoz. Szintén J.O. receptje alapján.

Hozzávalók:

· 1.5 kg. burgonya (sütni való)
· 6-7 fej lilahagyma (40-50 dkg.)
· 1 fej fokhagyma
· 8-10 dkg vaj
· 2-3 ág friss rozmaring
· 2-3 dl balzsamecet (lehet olcsóbb fajta)
· só, bors

Előkészületek:

A krumplikat megpucolom, és hosszában, vastag hasábokra vágom, és előfőzöm nagyjából öt percig, majd leszűröm, és félreteszem.
Közben, a hagymákat megpucolom, és hosszában négybe vágom.
A fokhagymát gerezdekre szedem
A rozmaring leveleit lehúzom a száráról és felaprítom.

Elkészítés:

Fogok egy nagy és mély tepsit, amibe beleférnek a hagymák és burgonyák, és a tűzhelyen felforrósítom. Beledobom a vajat, és mikor felolvadt, rászórom a maréknyi rozmaringot, majd megpirítom.
Rászórom a krumplikat, a hagymákat, fokhagymákat (héjastól is lehet), és alaposan összerázom, hogy elkeveredjenek a fűszeres vajjal. Megsózom, borsozom. Ezután, az egészet alaposan meglocsolom balzsamecettel, legalább fél üveggel. Ne sajnáljuk tőle, nem baj ha tocsog az ecetben, mert az egész szépen rá fog karamellizálódni a hagymákra és krumplikra.
A tepsit ezután beteszem egy órára a forró kemencébe. (vagy előmelegített sütő 200-220 fok) félidőben, óvatosan, nehogy összetörjem a krumplikat, átkeverem. Kész!













Tippek, tálalás:

Ez a balzsamecetes hagymás krumpli, kiváló körete lehet egyben sült húsoknak, sertés sülteknek, de önmagában is megállja a helyét, mint egytálétel.
Csak frissen elkészítve az igazi.
Ehhez a recepthez, nem kell megvenni a méregdrága modenai balzsamecetet, az olcsóbb „teszkós”, Lidl-is, vagy Chef balzsamecet is megteszi. Ezekből fél liter kb. 400-600 forint. Így is használhatjuk, de fel is javíthatjuk a minőségét úgy, hogy egy serpenyőben felforraljuk, és a fél litert, három és fél-négydecinyire forraljuk/sűrítjük.
Nem szabad megijedni a sok ecettől! A balzsamecet mind rásül a burgonyákra, és édes-savanykás, sűrű, karamelles mázat képez rajta, és a tepsi alján, ami elképesztően ízletessé teszi az egészet. Ehhez jön még rozmaring intenzív gyantás zamata, a finom, édesre sült gerezd fokhagymák, és az édes-karamelles hagyma darabok.
Ez, az a köret, ami biztos, hogy előbb fog elfogyni, mint a mellé készült sült hús.
De önmagában is fenséges.
Egy palack Chiantit bontanék hozzá…

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Költségek: kb. 1200 Ft.

3 megjegyzés:

  1. Szia Toma!
    Kipróbáltam, bár először tényleg szokatlannak tűnt. Meg is állapítottam, hogy nem szabad lustának lennem és igenis elő kell főzni a krumplit (ha már egyszer úgy szól a recept!). Anélkül mire a krumpli jó lett, szinte elégett a hegyma. Különlegesen érdekes ízű, bár nekem talán kicsit kevesebb balzsamecet is elég hozzá. Újra fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  2. egy óra alatt az összes balzsamecetnek be kell sűrűsödnie, sziruposodnia, amitől édes-savanykás lesz a burgonya. ha sokalltad az ecetet, lehet, hogy nem volt elég forró sütő (én ezt kemencében sütöttem).
    kisérletezd ki. minden sütő másmilyen!
    ha a forróbb sütőben megégne a hagyma vagy krumpli, akkor vágd nagyobb darabokra, vagy tedd a sütő legalsó polcára a tepsit...
    és az előfőzést, tényleg ne hagyd ki:))

    VálaszTörlés
  3. Névtelen12:00

    Szia

    Azt szeretném kérdezni hogy az előfözés után a kemencébe foliázva kell vissza tenni 1 órára vagy nélküle?

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!