Keresés a blogban

Soul food – déli rántott csirke

A „déli”, ez esetben nem időbeli, hanem földrajzi meghatározás akar lenni. Az USA jellegzetes déli konyhái, a tex-mex, a kreol/cajun konyha, és a soul food közül, ez utóbbiból szeretnék most egy ízelítőt adni...
Az USA déli részén élő feketék ételeit nevezik soul foodnak.
Annak idején a rabszolgák leszármazottainak, a szegényebb feketéknek az ételei voltak ezek, akik nem engedhették meg maguknak a „nemesebb” húsokat, ezért, többnyire csirkéből, sertésbordából, oldalasból stb. készítették az ételeiket, grillezve, vagy bő olajban sütve, erősen fűszerezve, gyakran valamilyen szósszal tálalva.
A soul food konyha egyik oszlopos tagja, ez a rántott csirke.

Hozzávalók:

· 16 db. csirkecomb (alsó)
· 2 tojás
· 3 dl tej
· Panírmorzsa (zsemlemorzsa)
· mogyoró-olaj
· cajun fűszerkeverék (vagy más fűszerkeverék, ízlés szerint)
· só

Előkészületek:

Elkészítem a Panírmorzsát (zsemlemorzsa) és a fűszerkeveréket, ha nincs elspájzolva, készen.
A csirkecombokat lebőrözöm (nem kötelező), és a vastagabb részénél, két-három helyen, késsel csontig bevágom, majd befűszerezem.
A tojást felverem, sózom, és elkeverem a tejjel. A panírmorzsát elkeverem a fűszerkeverékkel (egy csésze morzsához, 2-3ek. fűszerkv.).

Elkészítés:

A csirkecombokat megmártom a tojásos masszában, majd a fűszeres morzsába forgatom. Ezután egy mély edényben, közepes lángon forrósított, bő olajba (amennyi ellepi) teszem óvatosan, és 10-12 perc alatt ropogósra sütöm.
A kisült combokat, egy papírtörlővel bélelt szűrőbe teszem, hogy felszívja a felesleges olajat. A csirkecombokat, langyosra hűlve tálalom.




















Tippek, tálalás:

Bármilyen más fűszerkeveréket használhatunk, amit szeretünk. Nekem most cajun keverék volt készen ezért választottam. Bár így egy kicsit keverve lettek a déli konyhák, de ez nem zavar.
Tálaláskor, adhatunk mellé valamilyen barbecue szószt, vagy savanyúságot. Köretnek leginkább sült krumplit adnak hozzá, de én inkább magában szeretem, köret vagy kenyér nélkül.
A déli rántott csirke, finom alternatívája lehet a megszokott magyaros rántott húsnak. Érdemes kipróbálni. A ropogós, fűszeres kéreg alatt megbúvó, szaftos puha húsnak, nem lehet ellenállni, én képes vagyok egész nap ezt enni, mikor ilyet készítek.
Jóféle, száraz fehérborból készült fröccsöt kell hozzá inni.

Elkészítési idő: 1 óra
Költségek: kb. kb. 400Ft/adag

2 megjegyzés:

  1. A soul foodnak mi a fordítása? Néger kaja vagy afro-amerikai kaja?

    VálaszTörlés
  2. nincs igazán jó fordítása, nincs a magyarban megfelelő szó rá, ezért is maradtam az eredti kifejezésnél.
    egyébbként azt mondanám, hogy, "déli afro-amerikai ételek".
    az erdete ha jól tudom az, hogy mivel ez a szegények étele volt, a legolcsóbb alapanyagokkal, ahhoz hogy finom legyen, a lelkét is be kellet főzze... innen jön a soul food név.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!