A halasnál járva, nem tudtam ellenállni a guszta lazac-patkóknak, így bezsákoltam párat. Hazafelé menet, járt az agyam, miként is készítsem el, és hát, ugye adta magát a grillezés, vagy más sütési forma. Otthon aztán a grillserpenyőmet keresve, kezembe akadt, a fél éve, egy kínai üzletben vett (300Ft) pároló alkalmatosság (lásd, a lenti képen), ami jobb híján, a hagyományos bambusz, pároló/gőzölő-kosarat hivatott helyettesíteni. Gondoltam, akkor most ki is próbálom.
Ezért új receptet kellet kiagyalnom, hogyan készítsem el.
Ken Hom-tól láttam először, ezt az alábbi elkészítési módot, és már régóta szerettem volna kipróbálni.
Hozzávalók:
· 8 szelet lazac (patkó, kb. ujjnyi vastag)
· 1 csokor újhagyma
· 10 dkg friss gyömbér
· szójaszósz
· szezámolaj
· mogyoró- vagy napraforgóolaj
· wasabi
Előkészületek:
A gyömbért meghámozom, vékony szeletekre vágom, majd felcsíkozom.
Az újhagymát, szintén vékony csíkokra vágom, és mindkettőt, kétfelé osztom.
A wokba, kétujjnyi magasan vizet öntök (a víz, ne érje el a gőzölő-állvány alját), és közepes fokozaton, felteszem forrni.
Elkészítés:
A kész, megpárolódott halat, egy előmelegített tányérra szedem, közben egy kis serpenyőben, 3:1 arányba mogyoróolajt és szezámolajat forrósítok annyira, míg füstölni nem kezd, hogy sisteregjen mikor a halakra öntöm.
Megszórom a gyömbér-újhagyma páros maradékával, és tálalom.
Tippek, tálalás:
A tálaláskor adok mellé még szójaszószt, és egy kevés wasabit.
Adhatunk mellé még esetleg ecetes-pácolt gyömbért, vagy retket, vagy esetleg más zöldségeket szintén vékonyra csíkozva.
Nem csak szeletelt halat gözölhetünk így, hanem egész halakat is. Kisebb tengeri sügért, laposhalat, rombuszhalat. Persze így a párolási idő, mérettől függően, 10-12 percre nő.
Aki szereti a könnyű ázsiai ízeket, annak nagyon ajánlom ezt a finom halételt.
Elkészítési idő: 20 perc
Költségek: kb. 400Ft/adag
Egy tányérra, ami belefér a wokba, ráhelyezem a halszeleteket. Meglocsolom, szeletenként egy evőkanál szójaszósszal, meghintem a gyömbércsíkok és az újhagyma felével, és a wokba helyezett gőzölő-állványra teszem a tányért, lefedem a wokot, és 4-6 percig gőzölöm a halat, a közepesen lobogó, forró víz felett.
A kész, megpárolódott halat, egy előmelegített tányérra szedem, közben egy kis serpenyőben, 3:1 arányba mogyoróolajt és szezámolajat forrósítok annyira, míg füstölni nem kezd, hogy sisteregjen mikor a halakra öntöm.
Megszórom a gyömbér-újhagyma páros maradékával, és tálalom.
Tippek, tálalás:
A tálaláskor adok mellé még szójaszószt, és egy kevés wasabit.
Adhatunk mellé még esetleg ecetes-pácolt gyömbért, vagy retket, vagy esetleg más zöldségeket szintén vékonyra csíkozva.
Nem csak szeletelt halat gözölhetünk így, hanem egész halakat is. Kisebb tengeri sügért, laposhalat, rombuszhalat. Persze így a párolási idő, mérettől függően, 10-12 percre nő.
Aki szereti a könnyű ázsiai ízeket, annak nagyon ajánlom ezt a finom halételt.
Elkészítési idő: 20 perc
Költségek: kb. 400Ft/adag
Látom szolgálatba léptek a porcelán kanalak.
VálaszTörlésÉppen most készítettem gyakorlatilag ugyanilyen ételt. De nem értem, hogy ha már gőzölöd a halat, akkor miért öntesz rá olajat? Ha nem zavar az olaj, akkor simán ki is süthetted volna, szerintem ugyanaz lenne az eredmény.
VálaszTörlésAz olaj itt ízesitőként szolgál, nincs köze az elkészítéshez.
TörlésAz olaj itt ízesitőként szolgál, nincs köze az elkészítéshez.
Törlés