A „déli”, ez esetben nem időbeli, hanem földrajzi meghatározás akar lenni. Az USA jellegzetes déli konyhái, a tex-mex, a kreol/cajun konyha, és a soul food közül, ez utóbbiból szeretnék most egy ízelítőt adni...
Az USA déli részén élő feketék ételeit nevezik soul foodnak.
Annak idején a rabszolgák leszármazottainak, a szegényebb feketéknek az ételei voltak ezek, akik nem engedhették meg maguknak a „nemesebb” húsokat, ezért, többnyire csirkéből, sertésbordából, oldalasból stb. készítették az ételeiket, grillezve, vagy bő olajban sütve, erősen fűszerezve, gyakran valamilyen szósszal tálalva.
A soul food konyha egyik oszlopos tagja, ez a rántott csirke.
Hozzávalók:
· 16 db. csirkecomb (alsó)
· 2 tojás
· 3 dl tej
· Panírmorzsa (zsemlemorzsa)
· mogyoró-olaj
· cajun fűszerkeverék (vagy más fűszerkeverék, ízlés szerint)
· só
Előkészületek:
Elkészítem a Panírmorzsát (zsemlemorzsa) és a fűszerkeveréket, ha nincs elspájzolva, készen.
A csirkecombokat lebőrözöm (nem kötelező), és a vastagabb részénél, két-három helyen, késsel csontig bevágom, majd befűszerezem.
A tojást felverem, sózom, és elkeverem a tejjel. A panírmorzsát elkeverem a fűszerkeverékkel (egy csésze morzsához, 2-3ek. fűszerkv.).
Elkészítés:
A csirkecombokat megmártom a tojásos masszában, majd a fűszeres morzsába forgatom. Ezután egy mély edényben, közepes lángon forrósított, bő olajba (amennyi ellepi) teszem óvatosan, és 10-12 perc alatt ropogósra sütöm.
A kisült combokat, egy papírtörlővel bélelt szűrőbe teszem, hogy felszívja a felesleges olajat. A csirkecombokat, langyosra hűlve tálalom.
Az USA déli részén élő feketék ételeit nevezik soul foodnak.
Annak idején a rabszolgák leszármazottainak, a szegényebb feketéknek az ételei voltak ezek, akik nem engedhették meg maguknak a „nemesebb” húsokat, ezért, többnyire csirkéből, sertésbordából, oldalasból stb. készítették az ételeiket, grillezve, vagy bő olajban sütve, erősen fűszerezve, gyakran valamilyen szósszal tálalva.
A soul food konyha egyik oszlopos tagja, ez a rántott csirke.
Hozzávalók:
· 16 db. csirkecomb (alsó)
· 2 tojás
· 3 dl tej
· Panírmorzsa (zsemlemorzsa)
· mogyoró-olaj
· cajun fűszerkeverék (vagy más fűszerkeverék, ízlés szerint)
· só
Előkészületek:
Elkészítem a Panírmorzsát (zsemlemorzsa) és a fűszerkeveréket, ha nincs elspájzolva, készen.
A csirkecombokat lebőrözöm (nem kötelező), és a vastagabb részénél, két-három helyen, késsel csontig bevágom, majd befűszerezem.
A tojást felverem, sózom, és elkeverem a tejjel. A panírmorzsát elkeverem a fűszerkeverékkel (egy csésze morzsához, 2-3ek. fűszerkv.).
Elkészítés:
A csirkecombokat megmártom a tojásos masszában, majd a fűszeres morzsába forgatom. Ezután egy mély edényben, közepes lángon forrósított, bő olajba (amennyi ellepi) teszem óvatosan, és 10-12 perc alatt ropogósra sütöm.
A kisült combokat, egy papírtörlővel bélelt szűrőbe teszem, hogy felszívja a felesleges olajat. A csirkecombokat, langyosra hűlve tálalom.
Tippek, tálalás:
Bármilyen más fűszerkeveréket használhatunk, amit szeretünk. Nekem most cajun keverék volt készen ezért választottam. Bár így egy kicsit keverve lettek a déli konyhák, de ez nem zavar.
Tálaláskor, adhatunk mellé valamilyen barbecue szószt, vagy savanyúságot. Köretnek leginkább sült krumplit adnak hozzá, de én inkább magában szeretem, köret vagy kenyér nélkül.
A déli rántott csirke, finom alternatívája lehet a megszokott magyaros rántott húsnak. Érdemes kipróbálni. A ropogós, fűszeres kéreg alatt megbúvó, szaftos puha húsnak, nem lehet ellenállni, én képes vagyok egész nap ezt enni, mikor ilyet készítek.
Jóféle, száraz fehérborból készült fröccsöt kell hozzá inni.
Elkészítési idő: 1 óra
Költségek: kb. kb. 400Ft/adag
Bármilyen más fűszerkeveréket használhatunk, amit szeretünk. Nekem most cajun keverék volt készen ezért választottam. Bár így egy kicsit keverve lettek a déli konyhák, de ez nem zavar.
Tálaláskor, adhatunk mellé valamilyen barbecue szószt, vagy savanyúságot. Köretnek leginkább sült krumplit adnak hozzá, de én inkább magában szeretem, köret vagy kenyér nélkül.
A déli rántott csirke, finom alternatívája lehet a megszokott magyaros rántott húsnak. Érdemes kipróbálni. A ropogós, fűszeres kéreg alatt megbúvó, szaftos puha húsnak, nem lehet ellenállni, én képes vagyok egész nap ezt enni, mikor ilyet készítek.
Jóféle, száraz fehérborból készült fröccsöt kell hozzá inni.
Elkészítési idő: 1 óra
Költségek: kb. kb. 400Ft/adag
A soul foodnak mi a fordítása? Néger kaja vagy afro-amerikai kaja?
VálaszTörlésnincs igazán jó fordítása, nincs a magyarban megfelelő szó rá, ezért is maradtam az eredti kifejezésnél.
VálaszTörlésegyébbként azt mondanám, hogy, "déli afro-amerikai ételek".
az erdete ha jól tudom az, hogy mivel ez a szegények étele volt, a legolcsóbb alapanyagokkal, ahhoz hogy finom legyen, a lelkét is be kellet főzze... innen jön a soul food név.