Keresés a blogban

Ázsiai ízek – gőzölt hal gyömbérrel-újhagymával

A halasnál járva, nem tudtam ellenállni a guszta lazac-patkóknak, így bezsákoltam párat. Hazafelé menet, járt az agyam, miként is készítsem el, és hát, ugye adta magát a grillezés, vagy más sütési forma. Otthon aztán a grillserpenyőmet keresve, kezembe akadt, a fél éve, egy kínai üzletben vett (300Ft) pároló alkalmatosság (lásd, a lenti képen), ami jobb híján, a hagyományos bambusz, pároló/gőzölő-kosarat hivatott helyettesíteni. Gondoltam, akkor most ki is próbálom.
Ezért új receptet kellet kiagyalnom, hogyan készítsem el.
Ken Hom-tól láttam először, ezt az alábbi elkészítési módot, és már régóta szerettem volna kipróbálni.














Hozzávalók:
· 8 szelet lazac (patkó, kb. ujjnyi vastag)
· 1 csokor újhagyma
· 10 dkg friss gyömbér
· szójaszósz
· szezámolaj
· mogyoró- vagy napraforgóolaj
· wasabi

Előkészületek:

A gyömbért meghámozom, vékony szeletekre vágom, majd felcsíkozom.
Az újhagymát, szintén vékony csíkokra vágom, és mindkettőt, kétfelé osztom.
A wokba, kétujjnyi magasan vizet öntök (a víz, ne érje el a gőzölő-állvány alját), és közepes fokozaton, felteszem forrni.

Elkészítés:

Egy tányérra, ami belefér a wokba, ráhelyezem a halszeleteket. Meglocsolom, szeletenként egy evőkanál szójaszósszal, meghintem a gyömbércsíkok és az újhagyma felével, és a wokba helyezett gőzölő-állványra teszem a tányért, lefedem a wokot, és 4-6 percig gőzölöm a halat, a közepesen lobogó, forró víz felett.

















A kész, megpárolódott halat, egy előmelegített tányérra szedem, közben egy kis serpenyőben, 3:1 arányba mogyoróolajt és szezámolajat forrósítok annyira, míg füstölni nem kezd, hogy sisteregjen mikor a halakra öntöm.
Megszórom a gyömbér-újhagyma páros maradékával, és tálalom.

Tippek, tálalás:

A tálaláskor adok mellé még szójaszószt, és egy kevés wasabit.
Adhatunk mellé még esetleg ecetes-pácolt gyömbért, vagy retket, vagy esetleg más zöldségeket szintén vékonyra csíkozva.
Nem csak szeletelt halat gözölhetünk így, hanem egész halakat is. Kisebb tengeri sügért, laposhalat, rombuszhalat. Persze így a párolási idő, mérettől függően, 10-12 percre nő.
Aki szereti a könnyű ázsiai ízeket, annak nagyon ajánlom ezt a finom halételt.

Elkészítési idő: 20 perc
Költségek: kb. 400Ft/adag

4 megjegyzés:

  1. Látom szolgálatba léptek a porcelán kanalak.

    VálaszTörlés
  2. Névtelen17:24

    Éppen most készítettem gyakorlatilag ugyanilyen ételt. De nem értem, hogy ha már gőzölöd a halat, akkor miért öntesz rá olajat? Ha nem zavar az olaj, akkor simán ki is süthetted volna, szerintem ugyanaz lenne az eredmény.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az olaj itt ízesitőként szolgál, nincs köze az elkészítéshez.

      Törlés
    2. Az olaj itt ízesitőként szolgál, nincs köze az elkészítéshez.

      Törlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!