Keresés a blogban

Fűszerkéregben sült sertéskaraj


Nagyon szeretem ez egyben sült húsokat. Elkészíteni is szeretem, mert nem sok macera van vele. Az előkészítés után, csak bedobom a sütőbe, aztán csinálhatom a dolgomat közben. Bár, azért nem minden kockázat nélküli a dolog, ezt lehet a legkönnyebb elszúrni, legyen szó bármilyen húsról. Ügyelni kell, hogy a hús kellőképpen megsüljön, ugyanakkor nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon, vagy túlsüljön. Nem árt, ha van a kéznél egy maghőmérő is, és van egy megbízható, stabilan működő sütőnk.
Az alábbi receptet, J.O.-től láttam pár éve, és azóta többször is elkészítettem már…

Hozzávalók:

· 1 közepes méretű bőrös karaj (kb 1.3kg)
· 2-3 fej hagyma
· 1 szál sárgarépa
· 1 fej fokhagyma
· 2 szál friss rozmaring
· 1 ek. édesköménymag (egész)
· ½ ek. egész bors
· durva tengeri só
· olívaolaj
· hús alaplé vagy fehérbor

Előkészületek:

Elkészítem az alaplevet (ha nincs előre elkészítve).
Előkészítem a húst. Egy éles késsel levágom a bőrét, de az alatta lévő zsírréteget a húson hagyom. Ezt a zsírréteget rombusz alakban bevagdosom, de csak a zsírt, vigyázok, hogy a húsba ne vágjak bele. Egy zsinórral átkötözöm, hogy a karaj megtartsa a henger formáját.
A rozmaringot apróra vágom, a borsot és az édesköménymagot mozsárban durvára megtöröm.
Hagymát, répát megpucolom.

Elkészítés:

Egy vágódeszkára, kiszórom a rozmaringot, és egyenletesen elterítem. Rászórom a durvára tört borsot, és az édesköménymagot, majd meghintem az egészet, durva tengeri sóval. A húst ráfektetem a deszkára, és meghempergetem a fűszerágyon, hogy mindenhol bevonja a karaj felületét, és két végét.
Egy sütőedényben, amibe belefér a hús, kevés olívaolajat forrósítok, és a karajt a zsíros felével lefelé beleteszem. Pár pillanatig pirítom, majd meg-megfordítva, minden oldalára kérget sütök. Végül a zsíros felével felfelé hagyom az edényben.
A félbevágott hagymákat, a nagyobb darabokra vágott répát a hús mellé szórom, mellé teszek egy keresztben félbevágott fej fokhagymát is, és rászórom a maradék fűszereket.
200(hőlégkeverés)-220 fokra előmelegített sütőbe teszem egy órára, a sütő alsó polcára.
Közben, félidőben egyszer megfordítom.
50 perc után, érdemes egy maghőmérővel ellenőrizni, nehogy túlsüssük, mert akkor nagyon száraz lesz a hús. Ha elérte a 75 fokot a maghőmérséklet, akkor kész.




















Elkészítem a mártást. A húst kiveszem a sütőedényből, és melegen tartva, félreteszem pihenni.
A kisült zsír nagy részét leöntöm a zöldségekről. Az edénybe öntök három-négy deci alaplevet vagy száraz fehérbort (vagy a kettő keverékét), egy villával szétnyomkodom a megsült zöldségeket, a fokhagymákat, és a tűzhelyre téve forralni kezdem. Mikor az edény aljáról feloldódtak a pörzsanyagok, és a leve a kétharmadára forrt, leszűröm, és egy mártásos tálba öntöm, és avval tálalom a húst.

Tippek, tálalás:

Ezt a sültet, melegen és hidegen is fogyaszthatjuk. Köretnek a krumplipüré, zellerpüré, vagy sült zöldségek illenek hozzá. Hidegen, vékonyra szeletelve, szendvicsekbe és hidegtálakhoz is kitűnő.
A kész sült, a hűtőben, két-három napig is eláll.
Ha mindent jól csináltunk, akkor van egy elképesztően zamatos, fűszerkérges, belül puha, szaftos húsunk, aminek az ízeit a rozmaring erős, szinte gyantás-fenyős illata/íze, és az édeskömény ánizsos, csípős aromája járt át. Nem semmi! Érdemes kipróbálni:)
Somlói vagy csopaki Olaszrizlinget kell hozzá inni.

Elkészítési idő: másfél óra
Költségek: kb. 2400 Ft.

Folyt. Köv.

1 megjegyzés:

  1. Bocsi Toma, de miből van az alaplé? Ezen kívül sütésnél be kell fedni az edényzetet?
    Köszi, J

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!