Keresés a blogban

Pecorino sajt kakukkfüves mézzel, körtével

Imádom a Pecorino romano sajtot! Ez a kemény, markáns ízű, erőteljesen sós juhsajt, az egyik alappillére az olasz konyhának. A Grana és Parmezán után, talán a legtöbbet használt sajtféleség.
Bár többnyire tésztákhoz használják, önmagában is remek sajt, én gyakran eszem így.
Az olasz kemény sajtok, jól párosíthatóak gyümölcsökkel, harmonizálnak az ízeik egymással. A parmezán félék, remekül összeillenek a körtével, almával, esetleg szőlővel.
Nemrég láttam Giorgio Locatellitől, hogy desszertként tálalt pecorinot mézzel és gyümölcsökkel, és ez annyira tetszett, hogy ki kellet próbálnom...

A pecorinot előre csomagolt tömbökben lehet kapni, a nagyobb hipermarketekben (pl. Metro), 20 és 30 dkg-os darabokban.
Mézet, ha lehet, a termelőtől vegyünk közvetlen. Nem kell valami különlegességben gondolkodni, elég, ha egy jó minőségű akácmézet veszünk ehhez a sajthoz.


Hozzávalók:

· 15 dkg Pecorino sajt
· 4 körte
· 1 dl akácméz
· 1-2 ág friss kakukkfű

Elkészítés:

A pecorino tömbből, egy éles késsel nagyon vékony szeleteket vágok, amit egy nagyobb tál közepén helyezek el. Pár körtét meghámozok, cikkekre vágom, kiszedem a magházukat, és a körtecikkeket vékonyan felszeletelem. a körteszeleteket, a sajt köré rakosgatom. A sajtra, vékony sugárban, mézet csurgatok, hogy minden szeletre jusson elég. Ezután egy ág friss kakukkfűről, letépkedem a leveleket, és a mézre morzsolom. Kész!
Ha nem desszertként tálalom, hanem mondjuk előételnek (antipasti), akkor, egy-két ciabattát felszeletelek, egy serpenyőben megpirítom, és megvajazom őket, majd a tál szélére rakosgatom.

Tálalás, tippek:

Tegyük a tálat az asztal közepére, és így mindenki szedhet magának.
Mindenkinek feltétlenül ajánlom kipróbálásra. A juhsajt finom sós íze, a méz édessége, és a körte zamata együtt, és mindez, egy kis kakukkfűvel megbolondítva, igazi élmény. Igazi komplementer ízek, és textúrák!

Elkészítési idő: 20 perc
Költségek: összesen kb. 1200Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!