Keresés a blogban

Sertésszelet, erdei gombával


Legutóbbi kerti grillpartihoz előkészített húsok mellé vettem tartalékként pár szelet tarját, hátha beesik valaki váratlanul. De nem volt rá szükség, így megmaradt. Másnap el kellet készítenem, mert lefagyasztani nem akartam. Szokás szerint improvizálnom kellet, mert nem volt semmi tervem az elkészítésére.
A fagyasztóban találtam egy adag vargánya és szegfűgomba keveréket, és két szelet bacont, a kertben szedtem kakukkfüvet és petrezselymet. Így kezdett körvonalazódni bennem, hogy mit lehetne készíteni ezekből. Íme!

Hozzávalók:

· 4 vastag szelet sertéstarja
· 2-3 szelet bacon vagy pancetta
· 30 dkg erdeigomba-keverék (vargánya, szegfűgomba, rókagomba…)
· 5 dkg vaj
· 2-3 ek. tejszín (elhagyható)
· 2-3 gerezd fokhagyma
· 1 nagy csokor petrezselyem
· 1 ág kakukkfű
· csirke alaplé
· száraz fehérbor
· olívaolaj
· só, bors
· liszt


Előkészületek:

Ha nincs elkészítve előre, akkor az alaplével kezdek.
A hússzeleteket, két fólia között, tetszés szerinti vastagságúra, kiklopfolom, sózom, borsozom, majd lisztbe forgatom.
A szalonnát apróra vágom, a gombát megtisztítom, és ízlés szerint apróra, vagy nagyobb darabokra vágom. (Ha szárított gombám van, akkor egy órával előtte, bő vízbe, beáztatom.)
A fokhagymákat hajszálvékonyra szeletelem.

Elkészítés:

A vaj felét (a másik felét, a felhasználásig, beteszem a fagyasztóba), és ugyanannyi olívaolajat, felforrósítok egy nagyobb serpenyőben. A hússzeleteknek mindkét oldalát, hirtelen kisütöm, majd félreteszem.
A serpenyőből kiöntöm a zsiradék nagy részét, visszateszem a tűzhelyre, közepes hőfokra, és beledobom a szalonnákat. Mikor egy kis zsírt engedett, és el kezd pirulni, hozzáadom a fokhagymát is, és tovább pirítom egy-két percig. Ezután jön a gomba, amit szintén pirítok egy kicsit, rászórom a kakukkfüvet, sózom, borsozom, majd egy fél pohár száraz fehérbort öntök alá. Addig forralom, míg az alkohol elpárolog, és a bor fele elforr.
Hozzáöntök két deciliter csirke alaplevet, elkeverem, a szósz tetejére visszahelyezem a hússzeleteket, lefedem, és tíz percig kis lángon párolom.
Ezután kiveszem, a húst, melegen tartva, tálalásig félreteszem.
A gombás szószt közepes hőn tovább főzöm, a maradék, hideg vajat kis kockákban adagolom hozzá, miközben a serpenyőt, előre-hátra mozgatva rázogatom (de nem keverem). Közben a petrezselymet apróra vágom, és a nagy részét beleszórom a szószba (egy keveset félreteszek a tálaláshoz). Hozzáadom a tejszínt (ez akár el is hagyható, de én szeretem, mert selymesebb lesz tőle a mártás), elkeverem, és ha még kell, sózom és borsozom. Kész!





Tálalás, tippek:

Tálaláskor, egy szelet húst helyezzünk a tányérra, és a gombás szósszal öntsük le, majd egy kevés friss apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.
Köretként adhatunk hozzá tésztát, vagy rizst, de én köret nélkül, frissen sütött foccacia kenyérrel szeretem a legjobban.
A maradék sülthús, két napig eláll a hűtőben, jól lefedve, de a szósz, csak frissen elkészítve jó.
A sertéstarja erdeigomba-mártással, akkor a legfinomabb, ha a szószt többféle gombából készítjük, hiszen az adja az étel fő ízét. Legalább a fele legyen vargánya vagy szegfűgomba, mert ezek rendkívül aromás, zamatos gombafélék. Ehhez, már csak hozzátesz a friss petrezselyem, és a vajpuhára sütött/párolt sertéstarja szelet…
Tölgyfahordós érlelésű Chardonnayt ajánlok hozzá.

4 megjegyzés:

  1. Nem győzök tallózni az oldalon, vagy blogban, nagyon tetszik. Érdekes, szellemes! Gratulálok mindehhez!
    Nagyon szívesen olvasnék ilyen színvonalas szakácskönyvet!
    Hajrá!

    VálaszTörlés
  2. köszönöm, örülök hogy tetszik!:)
    csak tallózál szorgalmasan remélem sok hasznos receptet találsz...:)

    VálaszTörlés
  3. Szia ma délután nem jutott semmi az eszembe,hogy mi legyen a vacsi :-(
    Erre megtaláltam a receptedet és úgy döntöttem,hogy ki próbálom,hát mit ne mondjak,ez egy igen jó döntés volt,mert ISTENI finom lett!
    Örülök :-)
    Üdv:Móni

    VálaszTörlés
  4. monika,
    ennek örülök!:)) remélem még találsz még sok kedvedrevaló receptet...

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!