Keresés a blogban

Húsalaplé (sötét)


Mivel gyakran használok alapleveket a főzéshez-sütéshez, mindig tartok a fagyasztóban pár zacskóval. A napokban kifogytam a készletemből (nameg cserke VKF kiírása miatt is szügségem lett nagyobb mennyiségű alaplére), ezért egy újabb adag lefőzésének álltam neki. Ez adta az apropóját ennek a posztnak.
Ez az úgynevezett, sötét alaplé, amit leginkább szószok, mártások, vagy testesebb levesek alapjaként használok, ellentétben a „világos” alaplével, amit inkább krémlevesek, rizottók, és egyéb ételek főzéséhet használok (persze a "sötét" is jó erre, csak higítani kell egy kis vízzel). Leginkább abban különbözik egymástól, hogy a sötét alaplé, megpirított csontokból készül, ezért a végeredmény, a hűtés után, egy sötét borostyán színű kocsonyás anyag, és nem egy világos levesszerű folyadék.
Attól függően milyen alaplére van szükségünk, ezt a fajta alaplevet készíthetjük csirke, sertés, marha vagy bárány csontokból egyaránt.
Érdemes félretenni, és nem kidobni, a csontokat, ha mondjuk olyan ételt készítünk, amihez ki kell csontozni a húst. A fagyasztóban tartva, össze lehet gyűjteni annyit, amennyivel már érdemes nekiállni az alaplé főzésének.

Hozzávalók:

· Kb. 1 kg csont, nyesedékhús (csirke, sertés, bárány vagy marha is lehet)
· 2-3 fej hagyma
· 1 nagyobb sárgarépa
· csipet só

Elkészítés:
A csontokat egy nagyobb tepsibe teszem, és a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 25-30 percre.
Ezután egy lábasba teszem, felöntöm másfél liter vízzel, és felforralom. Forráskor, leszedem a habját.
Egy nagyobb sárgarépát nagyobb darabokra vágva, két hagymát negyedelve, és egy szárított paradicsomot (elhagyható) dobok a lébe, egy csipet (nem többet!) sót szórok bele, alacsonyra veszem a lángot, és lassan, gyöngyözve-forrva, 2-3 órán keresztül főzöm.
Közben az elpárolgott vizet folyamatosan pótlom, hogy a csontok és zöldségek, végig víz alatt legyenek.
Mikor kész, egy szűrőt, muszlinnal, vagy gézzel kibélelek, és átszűröm a lét egy forraló edénybe.
Ha minden jól ment, van egy liter alaplevem, amit még tovább forralok pár percig, közepesnél erősebb lángon, míg kb. 7-8dl.-re sűrűsödik.
Megvárom, míg lehűl, azután hűtőbe teszem egy éjszakára. Másnap, a hűtőből kivéve, kapok egy teljesen megkocsonyásodott zselészerű alaplevet. Egy kanállal lekaparom a zsírt a tetejéről, majd fagyasztó-zacskóba téve adagonként, lefagyasztom. Három hónapig megőrzi a minőségét így, és bármikor felhasználható.

Mártások, szószok, remek alapja lehet ez az alaplé. De visszahígítva, például, kiváló lehet hagymaleves főzéséhez.

Elkészitési idő: 3 és fél óra
Költségek: kb. 300Ft

1 megjegyzés:

 1. Névtelen9:34

  Mmm... ide érezni az illatot :-)

  jómagam jégkockákat készítek belőlük. Nálunk lehet kapni külön erre a célra alkalmas, apró rekeszekre osztott műanyag zacskót. Megtöltöd, megfordítod, zárva. Hamarabb megfagy, és könnyebb adagolni.

  na,most megyek gombászni.

  :-)))

  VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!