Keresés a blogban

Bajnokok reggelije


Tegnap, kaptam szarvasgombát egy barátomtól, aki evvel foglakozik, kutyákkal keresnek szarvasgombákat, az ország különböző helyein.
Mondanom sem kell, hogy imádom a szarvasgombát!
Most pár, dió nagyságú, finom, illatos-aromás gumóval lettem gazdagabb. Pörögtek is fejemben a különböző receptek.
Mindenek előtt, egy éjszakára betettem őket egy csatos üvegbe, amibe két bögre rizottó rizst tettem, hogy a rizs, magába szívja a szarvasgomba erős aromáját. Arról nem is beszélve, hogy így a rizsszemek azt is meggátolják, hogy bepenészedjen a gumó.
Egy régebbi posztban már írtam erről, hogy sokféle étel variációban próbáltam már ki a szarvasgombát, de szerintem, egy egyszerű tojás étellel a legízletesebb. Így hát nem kellet sokat gondolkodnom, hogyan használjam fel, az egyik kis gubacsot.
A legjobb a friss tanyasi/falusi tojás, ehhez az ételhez, és hál’ istennek, én egy szomszédom, kapirgáló tyúkjai jóvoltából, nem szűkölködöm e téren.
És, eljött a másnap reggel...

Hozzávalók (2 személyre):

· 1 db diónyi nagyságú, nyári szarvasgomba
· 4 db friss tanyasi vagy bio tojás
· 2 db ciabatta zsemle (vagy 6db. toast kenyér)
· 2 ½ dkg vaj
· só


Elkészítés:

Először is, felteszek egy gyorsforraló edénybe vizet forralni. Közben, egy teflon serpenyőben, szárazon megpirítom, a másfél centi vastag szeletekre vágott chibatták, mindkét oldalát, azután csíkokra vágom a szeleteket.
A lobogó forró vízbe eresztem a tojásokat, és főzök egy "kétperces" lágytojást. Egy kisebb serpenyőben felforrósítom a vajat. Lereszelem a szarvasgombát.
A kész lágytojást egy tartóba teszem, és egy éles késsel lecsapom a tetejét. Egy csipet sót szórok a tetejére, és egy kiskanállal, összekeverem a sárgáját. Rászórok egy csipetnyi reszelt szarvasgombát, arra öntök egy kiskanálnyi forró vajat. Kész!


















A friss-meleg, ropogós, pirítós csíkokkal tunkolom ki a finom, krémes, a szarvasgombától illatozó, intenzív ízű sárgáját.
Evés közben, folyamatosan adagolom a szarvasgombát és a vajat a tojáshoz, pótlandó, a kitunkolt finomságot.
Mivel reggelire ettem, és nemsokára még kocsiba kell ülnöm, ellenálltam a kísértésnek, hogy egy pohár csopaki olaszrizlingből, kortyolgassak mellé…

1 megjegyzés:

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!