Keresés a blogban

Minestrone

Megint leves. Mondtam hogy rákattantam!:) A kertünk, elkezdte ontani a zöldségeket, így eljött az ideje egy finom minestronénak.
Ez az a leves, amit tényleg ezer féle képpen el lehet készíteni. Nekem sem sikerült még kétszer ugyanolyan ízű minestronét főzni. A zöldségeket tetszés, és ízlés szerint variálhatjuk, néhány alapszabály betartása mellet. Szerintem, hagymát, sárgarépát, zellerszárat, paradicsomot, cukkínit, és babot, alapból kell tartalmaznia, és a friss bazsalikom, és zsálya sem maradhat ki, de ezeken felül, teljesen szabadon választott, hogy milyen zöldséget is főzünk bele.
Nekem az alábbiak álltak rendelkezésemre.

Hozzávalók:

· 3 sárgarépa
· 3-5 zellerzár
· 2 közepes cukkíni
· 3 fej hagyma
· fél csokor újhagyma
· 2-3 közepes újkrumpli
· 3-4 gerezd fokhagyma
· fél karalábé
· fél fej kelkáposzta
· negyed fej karfiol
· 1 doboz fehérbab konzerv
· 1 doboz darabolt paradicsom (mutti polpa)
· 1 csokor petrezselyem
· 4-5 zsályalevél
· 1 kis ág rozmaring
· 1 csokor bazsalikom
· kevés zellerzöld
· olívaolaj
· só, bors
· 1 liter csirkehús alaplé (vega verziónál: víz, vagy zöldség alaplé)

Előkészületek:


A hagymát durvára felkockázom, az újhagymát felkarikázom, a fokhagymát vékony szeletekre szelem. A többi zöldséget is megtisztítom, és feldarabolom. Hogy ne legyen unalmas, különféle alakúra vágom a különféle zöldségeket. A répát, zellerszárat, és cukkínit karikákra, a többit kis hasábokra. A karfiolt rózsákra szedem szét. A káposztát felcsíkozom.
A zöldfűszereket apróra vagdosom, és összekeverem.


Elkészítés:






















Fogok egy nagyobb lábost, és a hagymákat olívaolajon megpirítom benne. Mikor a hagyma üvegesre sült, hozzáadom a fokhagyma szeleteket. Beledobom a keményebb zöldségeket, a répát, karalábét, a burgonyát, és párolom egy kicsit az olajban. Utána adagolom a többit, a karfiolt, zellerszárat, és a cukkínit. Megszórom a zöldfűszerek kétharmadával (a többit félreteszem). Hozzáöntöm a paradicsomot és elkeverem. Sózom, borsozom. Felöntöm annyi alaplével, amennyi ellepi, és lassú tűzön, gyöngyözve 45-50 percen át főzöm.
Beleborítom a lecsöpögtetett babkonzervet, és hozzáadom a felcsíkozott káposztát és a maradék zöldfűszereket. 10-15 percig még főzöm, és kész.

A minestrone akkor jó, ha megáll benne a kanál. Inkább főzelék sűrűségű, mint leves. Sok helyen még összetört makaróni tésztát, vagy pennét (helyenként rizst) is főznek bele, hogy még jobban összeálljon. A zöldégeket ne főzzük szét, legyen egy kicsit "aldente".
Érdemes félretenni a parmezán héját (amit már nem lehet tovább reszelni), mert a minestronéba főzve, remek ízt ad levesnek.


Tippek, tálalás:


A kész minestrone leves, két, három napig eláll a hűtőben.
De a maradékot úgy is hasznosíthatjuk, ha leöntjük a levét, és a zöldségeket egy kis paradicsom sűrítménnyel és fehérborral mártássá főzzük, és egy kis elősütött, felcsíkozott csirkemellet párolunk benne, majd tésztához adhatjuk szószként.

Tálaláskor a levest, szórjuk meg egy kis apróra vágott bazsalikommal, vagy adhatunk hozzá egy kanál friss pesztót is. Locsoljuk meg a levest egy kis extra minőségű olívaolajjal, és dobhatunk rá egy kis parmezán forgácsot is.
Ez a leves, beillik egy kiadós egytálételnek is. Ez egy igazi ízbomba! A zöldségek és zöldfűszerek ízeinek kavalkádja, ami egy olyan egésszé áll össze, amit nehéz szavakba önteni…

További minestrone receptek:
Dolcevita
Lorien
Zsúrkenyér

2 megjegyzés:

  1. Névtelen9:17

    Nálam is kezd már aktuálissá válni, nemsokára minden alapanyag frissen adott lesz hozzá, még pár ét, és lesz fejtettbab is, amivel a legjobban szeretem. Ezzel a poszttal ráadásul jól fel izgattál :)

    VálaszTörlés
  2. aszem, én egész nyáron át fogom enni a különböző változatait:))
    "mikor éppen mi van a kertben" leves...

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!