Keresés a blogban

A világ legkirályabb szendvicse - Croque-monsieur


Nem is olyan régen írtam már egy posztot, aminek a címe, „a világ legkirályabb szendvicse” volt, de úgy éreztem, ebben benne van egy sorozat lehetősége, hiszen annyi sokféle jó szendvics van amit szeretek, és amelyekre illene ez a titulus.
Minden szezonnak megvannak a maga „király” szendvicsei, és a mostani téli időszakhoz, szerintem jól illik ez a meglehetősen laktató, és kiadós étel.

A Croque-monsieur (ejtsd: krok möszijő) egy francia, pontosabban, dijon környékéről származó szendvics. Tulajdonképpen egy egyszerű sonkás-sajtos melegszendvicsről van szó, amit a franciák, rájuk jellemző módon, egy igazi kulináris élménnyé varázsoltak. Köszönhető, persze mindez a kiváló alapanyagoknak, és a franciáknak, a konyhaművészethez való hozzáállásuknak.




Hozzávalók:

· 8 szelet kenyér
· 16 vékony szelet sütni való sonka, de még jobb az angolszalonna
· 20-25 dkg Gruyère sajt
· 1-1 evőkanálnyi vaj és liszt
· 2-3 dl tej
· 1 ek. dijoni mustár
· 1 tojás sárgája
· bors, szerecsendió


Előkészületek:

Legelőször is, sütök egy kenyeret, amiből nyolc, (kb. 1cm) vékony, szeletet vágok. Ezután készítek egy sűrű (kevesebb tejjel) besamel mártást. A besamelbe, belekeverem a mustárt, és egy negyednyi szerecsendiót reszelek bele. A mártást óvatosan sózom, mert a sonka, és a sajt is sós.

Elkészítés:
Fogok egy nagy teflon serpenyőt (levehető nyelűt, hogy később a sütőbe tehessem. Ha nincs ilyen, a nyelét alufoliába kell tekerni), és a sonka, vagy angolszalonna szeleteket enyhén megsütöm benne. Akkor jó, ha már megpirult, omlós, de még nem sült nagyon ropogósra. Ezután félreteszem.
A forró serpenyőből kiöntöm a kisült zsír nagyját, (de nem törlöm ki) és beleteszem a négy szelet kenyeret, hogy egy kicsit megpiruljon az alja. Ráteszem az angolszalonna szeleteket, bőségesen megkenem besamellel, és egy jó adag reszelt Gruyère sajtot szórok rá. Ráteszem a másik négy szelet kenyeret, és egy kicsit lenyomkodom őket. A szendvicsek tetejét szintén megkenem besamellel, teszek rájuk egy-egy adag sajtot, majd az egészet serpenyőstől a sütőbe teszem, felülről a második polcra, és grill fokozaton, 250 fokon, 6-8 percig grillezem, míg a sajt a tetején szépen meg nem pirul, a közepében pedig, a sajt összeolvad a mártással.

Tippek, ötletek, tálalás:

Nem kell feltétlen magunk sütni a kenyeret, hogyha kapunk jó minőségű szeletelt kenyeret. Nem toast kenyeret, mert az ehhez nem jó.
Ha nem kapunk Gruyère sajtot, helyettesíthetjük érett Cheddaral. A trappistát meg a többi hasonlót, felejtsük el, mert azokat a legnagyobb jóindulattal sem nevezném sajtnak.
A Croque-monsieur-höz, legjobb a húsos angolszalonna, vagy a sütni való sonka, hajszál vékonyra szeletelve. A gépsonka, és a sonkaszalámi, inkább az ipari hulladék kategóriába tartozik, így jó szívvel nem ajánlanám senkinek.

Ez tényleg egy „király” szendvics. A finom omlós-ropogósra sült sonka, és a besamellel összeolvadó Gruyère fantasztikus ízei, a ropogós házi kenyérrel, igazi gasztronómiai élvezetté állnak össze, amit legfeljebb egy pohár villányi Portugieserrel tehetünk még teljesebbé.

6 megjegyzés:

  1. Névtelen1:38

    Most fedeztem csak fel a blogod sajnos, de már vagy fél órája olvasgatom. Nagyon-nagyon jó recepteket osztasz meg velünk! És nagyon tetszik, hogy ilyen részletesen írsz le mindent, hogy lefotózod a készítés menetét. Remélem egyszer összejön a szakácskönyved, addig pedig frissitsd gyakran a blogod. Csak így tovább!

    VálaszTörlés
  2. köszi:)) látogass gyakran, és ha vannak észrevételeid, kérdésed írj...

    VálaszTörlés
  3. erről jut eszembe, bouillabaisse-t főzhetnél és elmondhatnád hogyan kell:)

    VálaszTörlés
  4. hát, annak nem hiszem, hogy neki mernék állni:) annyiféle hal és tengeri herkentyű kell bele amit nem lehet nálunk beszerezni... sajnos egy jó bouillabaisse-ért marseille-be vagy a környékére kell utazni:)

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Szuper a blogod, de kicsit megütköztem azon, hovy szerinted a trapisza nem sajt. Az hogy hazánkban ritkán kapni megfelően elkészítve, az egy más kérdés, de ettől még alapnak számíthat egy prémium sajttálon is. Menj el egy igazi sajtboltbam vegyél egy minőségi trapistátm és ámulj!!
    Az hogy a szendvicsbe karakteresebb ízű sajt kell na az teljesen igaz. Bűn lenne trapistával

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!