Keresés a blogban

Besamel mártás



hozzávalók:

. 1 liter tej
. 5 dkg. vaj
. 5 dkg. liszt
. fél fej hagyma
. 3-4 szegfűszeg
. 1 babérlevél
. 1 tojás sárgája
. só, fél szerecsendió,
. fél marék parmezán (4-5dkg.)

A besamelmártás előkészítése.
A tejet felteszem a tűzhelyre, közepes erősségen melegíteni kezdem. Beleteszek fél fej hagymát, három szem szegfűszeget, egy babérlevelet és egy csipet sót. Addig melegítem, míg éppen nem kezd forrni.

Jöhet a besamelmártás elkészítése.


1. Egy edényben közepesnél erősebb fokozaton (kerámialap #7/9) vajat hevítek, majd amikor habozni kezd, rászórom a lisztet.
2. Egy darabig keverem, míg a liszt halvány aranyszínű nem lesz. A leszűrt forró tej felét hozzáöntöm, a többit apránként, miközben egy habverővel folyamatosan keverem, vigyázva, hogy oda ne égjen.
3. Addig keverem, míg fel nem forr és be nem sűrűsödik, aztán félrehúzom.
4. Belereszelek egy negyed szerecsendiót, egy marék reszelt parmezánnal dúsítom, majd egy tojás sárgáját is belekeverem, óvatosan, hogy ne csapódjon ki.

Ilyen besamelt használok a különböző csőben sült ételekhez vagy akár a lasagnéhez is.

1 megjegyzés:

  1. Most találtam rá a blogodra, és remek! Most kezdtem el főzni (hogy a fiam legalább normális ételt egyen)
    Egyrészt nagyon jók az ételek (főleg, hogy alap alkatrészek is le vannak írva) másrészt ahogy le vannak írva.
    Valószínűleg munkahelyi ártalom, hogy a "félig puha" és a "közepes lángon" meghatározásokat nem bírom, mert egyelőre nem mond semmit.
    Viszont a fényképek és a "7/9" típusú meghatározás mindent visznek, mint egy precíz dokumentáció. Gratulálok!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!