Keresés a blogban

A világ legkirályabb szendvicse

Legalábbis szerintem. Tudom, ez egy meglehetősen merész kijelentés, és mindenki kapásból vágja rá a saját „világlegkirályabbszendvicse”-receptjét, de ezt a posztot én írom, szerintem meg ez a legjobb és kész!
A legenda szerint, Lord Sandwichnek köszönhetjük e nagyszerű találmányt, aki nem akarta otthagyni a jó lapjárást, ezért szólt az inasának, hogy vacsora helyett tegyen egy szelet marhasültet két szelet kenyér közé, és hozza a kártyaasztalhoz.Sokan lebecsülik a szendvicsek kulináris értékét, pedig egy jó szendvics elkészítése ugyanannyi odafigyelést és szakértelmet igényelhet, mint egy bonyolult fogás megalkotása. Egy jól sikerült szendviccsel egy komplett étkezést lehet kiváltani, ezért nagyon nem mindegy, mit teszünk bele, itt is fontos a minőségi
alapanyag.

Ezt a szendvicset Jamie Oliver egyik kajája ihlette, amit még vega koromban gyakran készítettem. Kicsit macerásnak tűnhet az elkészítése, de ahhoz, hogy ehessünk a világ legjobb szendvicséből, a saját magunk sütötte zsemle és a recept pontos követése elengedhetetlen. Íme!

Hozzávalók:

A kenyérhez (4 db):
3 csésze kenyérliszt (BL 80-as)
0,5 dl tej
1 tk. élesztő (szárított)
5 dkg vaj
só, cukor, víz

A fűszervajhoz:
10 dkg vaj
3-4 db, napon szárított paradicsom (vagy 1 ek. olasz paradicsompüré)
1 csokor petrezselyem
félmaréknyi friss kakukkfű
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 szardellafilé
1 ek. frissen reszelt parmezán
fél ek. dijoni mustár
fél tk. Cayenne-bors vagy őrölt chili
őrölt bors, só

4 db nagyméretű vagy 8 közepes csiperkegomba
8-10 salátalevél v. egy zacskós saláta (pl. endíviamix)
2 fej vöröshagyma v. lilahagyma
4 ek. majonéz
4 nagy szelet gouda v. cheddar sajt
8 vékony szelet angolszalonna (hajszálvékonyra szeletelve, vákuumfóliába csomagolva kapható a nagyobb boltokban)


Előkészületek:

Először is elkészítem a zsemléket. Három csésze lisztet teszek egy keverőtálba, és egy mélyedést alakítok ki benne. Egy deci langyos vizet és egy deci langyos tejet öntök a mélyedésbe. Hozzáadok egy fél kocka olvasztott vajat, egy csipet sót, egy teáskanál cukrot és élesztőt, majd az egészet összekeverem. Ezután egy belisztezett deszkára teszem és jól átgyúrom, míg sima nem lesz a tészta. Félreteszem egy-két órára egy meleg helyre, hogy megkeljen. Azután újra átgyúrom, négyfelé osztom, és kb. 2 cm magas korongokat készítek. A tetejükre lisztet szitálok, letakarom egy fóliával, és megint félreteszem egy órára kelni. Ha a duplájára kelt, 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 percig sütöm.
Míg a zsemlék sülnek, nekiállok a fűszervajnak. A vajat, az apróra vágott aszalt paradicsomot, a felaprított petrezselymet, az átpasszírozott fokhagymát, a száráról leszedett kakukkfűleveleket, a szardellákat, a parmezánt és a mustárt, a fekete és a Cayenne-borsot beleteszem egy robotgépbe (vagy egy keverőtálba, ez esetben botmixert használok), jól megdolgozom, hogy egy egynemű fűszervajat kapjak.A salátaleveleket megmosom, a hagymát megpucolom, és közepesen vastag karikákra vágom. Egy kevés majonézt készítek egy tojás sárgájából, egy kávéskanál mustárból, egy csipet sóból és porcukorból, valamint egy kis extraszűz olívaolajból. A gombafejeket egy papírtörlővel letisztítom (vízzel nem szabad mosni, mert a gomba beszívja a vizet, így elveszti az ízét), a tönkjét kivágom.


Elkészítés:

A gombafejek belsejét vastagon megkenem fűszervajjal, egy kiolajozott sütőtálba vagy tepsibe teszem, és egy 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütöm. Amikor kész, félreteszem, hogy egy kicsit hűljön, ezután csíkokra vágom és nagyjából négy részre osztom. Közben egy serpenyőben ropogósra sütöm az angolszalonna-szeleteket.Összeállítom a szendvicset. A zsemlét kettévágom, az alját megkenem majonézzel. Salátaleveleket halmozok rá, ráteszek egy szelet cheddar sajtot és egy adag gombát. A gomba tetejére két angolszalonna-szeletet teszek, erre helyezem a hagymakarikákat, végül ráteszem a sütőtálban visszamaradt fűszervajba tunkolt zsemle másik felét. Kész!

Tippek, trükkök:

A fűszervajat elkészíthetjük előző nap is, sőt, mivel fagyasztható, akár hetekkel is. Az elkészült vajat fóliába csavarva, egy hurkát kialakítva fagyasszuk le, így a felhasználáshoz egy-egy karikát levágva róla, többször is használhatjuk. Ez a fajta fűszervaj steakekhez, halakhoz, grillezett húsokhoz és zöldségekhez egyaránt használható.
A gomba csak frissen elkészítve jó, ne melegítsük, inkább csak annyit készítsünk, amennyi el is fogy. Az így elkészített gomba nemcsak szendvicsbe, hanem pl. rizottóra feltétként is kiváló. Grillszezonban, a grillrácson sütve, az olvasztott fűszervajjal kenegetve is el lehet készíteni, így akár köretként is adhatjuk húsok mellé.
Ha a szendvicsből kihagyjuk a szalonnát, a vajból pedig a szardellát, megkapjuk a szendvics vegetárius verzióját, amit magam is sokszor fogyasztottam grillpartik alkalmával, még boldogult vega koromban.

S hogy szerintem miért ez a világ legkirályabb szendvicse? Csak meg kell kóstolni. Hiszen miből is áll?! Frissen sütött zsemlében egy vajpuhára sült gomba, amin sülés közben szinte átfolyt a fűszerezett vaj, átitatva annak minden ízével, rajta a ropogósra pirított, hajszálvékony, fele zsír-fele hús, zamatos angolszalonna, mindez friss-ropogós saláta és hagymakarika közé zárva, egy szelet érett cheddar sajttal megfejelve, friss majonézzel, mmm…Kivételesen most nem bort ajánlanék hozzá, hanem egy jó pohár, pincehideg, ír Kilkenny sört.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!