Ez a pesto remek lehetőség, a maradék rukkola hasznosítására. Én is sokszor dobtam már ki fonnyadt rukkola leveleket, mert a megvett mennyiségnek csak a felét használtam el, és a többiről megfeledkeztem.
Ilyenkor jó megoldás a peszto, mert így átmenthetjük egy rendkívűl finom szószba a rukkola markáns ízeit.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A hozzávalókat egy robotgépbe pakolom, először a fokhagymát, egy csipet durva tengeri sóval, és felaprítom. Azután a rukkola leveleket (előtte késsel kissé felaprítom, hogy könnyebben vigye a gép), és a többi cuccot, az olajjal együtt és az egészet pépesre darálom. Ha kell, még adok hozzá olajat, hogy megkapjuk a lágy krémes állagot.
Elkészthetjük mozsárban, vagy botmixerrel is.
Ha nem használjuk fel azonnal, egy jól záródó üvegben, kis olajjal a tetején eltéve, a hűtőszekrényben, akár egy hétig is eláll...
Ezt a szószt használhatjuk tésztára, halakra, vagy sült hús mellé egyaránt.
· 1 doboz rukkola (100g)
· 5 dkg parmezán, vagy grana padano frissen reszelve
. 10 dkg. fenyőmag (dióval vagy pisztáciával is készíthetjük)
· 1-2 gerezd fokhagyma
· egy kanál citromlé
· 1 szardella filé
· frissen őrölt bors
· kb. fél deci extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
A hozzávalókat egy robotgépbe pakolom, először a fokhagymát, egy csipet durva tengeri sóval, és felaprítom. Azután a rukkola leveleket (előtte késsel kissé felaprítom, hogy könnyebben vigye a gép), és a többi cuccot, az olajjal együtt és az egészet pépesre darálom. Ha kell, még adok hozzá olajat, hogy megkapjuk a lágy krémes állagot.
Elkészthetjük mozsárban, vagy botmixerrel is.
Ha nem használjuk fel azonnal, egy jól záródó üvegben, kis olajjal a tetején eltéve, a hűtőszekrényben, akár egy hétig is eláll...
Ezt a szószt használhatjuk tésztára, halakra, vagy sült hús mellé egyaránt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése