Keresés a blogban

Fűszerkeverékek, ízesítők...

Kínai fűszerkeverék


Ezt a fűszerkeveréket használom kínai ételekhez, wokban készülő stir-fry (dobva-rázva) ételekhez, zöldségekhez és húsokhoz.

. 1 ek egész római kömény
. 1 ek egész édesköménymag
. 1 ek egész koriandermag
. 1 ek szárított koriander-zöld
. 1 ek durva tengeri só
. 1 tk egész bors
. 1 tk egész szecsuani bors
. 1 tk szárított citromfű
. 1 egész csillagánizs
. 1/2  fahéjrúd 

A hozzávalókat egy mozsárban vagy fűszerőrlőben (vagy kávédarálóban) porrá zúzom, és azonnal használható.
légmentesen záródó üvegben/dobozban fél évig is használható.

----------------------------------------------------------

Szárazpác/fűszerkeverék sertéshúsokhoz, BBQ-hoz


A faszenes sütéshez, barbecue-hoz használatos száraz pác vagy fűszerezés, főleg egész húsok, mint oldalas, császár vagy sertéstarja, ajánlott. A hús egész felületébe dörzsöljük be a bőven adagolt fűszerkeverékkel és sütésig minimum egy órát, vagy akár egy éjszakát hagyjuk állni. Olajat egyéb folyadékot nem kell hozzáadni.

Hozzávalók:

. 1 ek. koriandermag
. 1 tk. rómaikömény-mag
. 1 tk. durva tengeri só
. 1 tk. barnacukor
. 1 tk. édesköménymag
. 2 tk. egész bors
. 1 ek. szárított oregano
. 1 tk. szárított kakukkfű
. 1 ek. szárított bazsalikom
. 1 tk. őrölt mustármag
. 1 tk. fokhagyma granulátum (bio)
. 1 ek. édes pirospaprika
. ½ tk. őrölt fahéj
. ½ tk. őrölt babérlevél

1. Mozsárba szórom a koriandermagot, római köményt, a tengeri sót, cukrot és az egészborsot, és porrá őrlöm.
2. Hozzáadom az oregánót, kakukkfüvet, bazsalikomot, őrölt mustármagot és többi fűszert és alaposan összedolgozom a mozsárban.
3. Légmentesen záródó üvegbe töltöm és felhasználásig abban tárolom.

Kétszeres, vagy háromszoros mennyiséget is lekészíthetünk egyszerre. A fűszerkeverék 3-4 hónapig eláll, sötét hűvös helyen, jól záródó üvegben.

--------------------------------------------------
Gyros / döner-kebab fűszerkeverék


· Fél tk. egész bors
· Fél tk koriander mag
· 2 tk. szárított rozmaring
· 2 tk. szárított oregánó
· 1 tk. szárított gyömbér
· 2 tk fokhagyma granulátum (bio-boltokban kapható)
· 1 ek. vöröshagyma-por (bio-boltokban kapható)
· 2 tk. őrölt fahéj
· 1 csipet szárított citromhéj

A borsot és a koriandermagot egy kőmozsárban összetöröm, hozzáadom a többi alapanyagot is, és elkeverem.
(Ledarálhatjuk, egy tiszta kávédarálóban is a fűszerkeveréket.)
Egy légmentesen záródó dobozba, vagy üvegbe teszem, így három hónapig eláll.
Célszerű minden fűszert bio-boltban beszerezni. Lehetőleg, ellenőrzött bio-termékeket használjunk a fűszerkeverékünkhöz.

Ezt a keveréket, használhatjuk grillezéshez, a hús (csirkecomb, sertéstarja, saslik) pácoláshoz is, egy kevés olajjal és citromlével elkeverve.

----------------------------------------------------------------

Sültcsirke fűszerkeverék

Hozzávalók:
· ½ tk koriandermag
· 1 tk római kömény
· 1 tk fehér bors (egész)
· 2 tk. fűszerpaprika (édes)
· 2 tk kurkuma
· 1 tk őrölt gyömbér
· 2 tk fokhagyma granulátum
· 1-1 tk rozmaring, kakukkfű, tárkony, majoranna
· ½ tk cayennebors

Elkészítés:

A koriandert, római köményt, és fehér borsot, egy mozsárba teszem, és finomra töröm (lehet, kávédarálóban is megőrölni). Hozzáadom a többi hozzávalót, alaposan elkeverem, és egy légmentesen záródó dobozba, vagy üvegbe teszem.
Két-három hónapig használható.
A hozzávalókat, célszerű bioboltban beszerezni.

Grillcsirkéhez, csirkesülthöz használjuk.
Ez a fűszerkeverék, használható pácnak is. Egy púpos evőkanálnyi fűszerkeveréket, egy deci olívaolajjal, és egy citrom levével elkeverem. A húsra dörzsölve, minimum egy óráig hagyom a húst pácolódni.

----------------------------------------------------------------

Vaniliakivonat (esszencia) házilag

A házilag elkészített vaniliakivonat, kiválló alternatívája, az arnyárban mért bolti kivonatoknak. A vaniliás cukrot pedig, nem is említeném, ezzel egy oldalon...

Hozzávalók:

. egy üveg, kiváló minőségű vodka
. 10 db. vanília hüvely (eredeti bourbon)

A vaníliát felhasítom, és beteszem a vodkás üvegbe. 3-4 hétig sötét száraz helyen tárolom. Az első hét után, naponta felrázom. Ha kész, szép borostyán színű lesz. Így önmagában nem jóízű de, az ételeknek fantasztikus ízt ad. Ahogy fogy, az alkohol és a vanília is folyamatosan utántölthető.
(a receptet Chili és Vaniliától "loptam")

----------------------------------------------------------------

Cajun fűszerkeverék
Hozzávalók:

· 1 ek. római kömény
· 1 ek. koriandermag
· 1 ek. szárított fokhagyma (granulátum)
· 2 ek. fűszerpaprika
· 1 ek. egész bors
· 1 ek. szárított kakukkfű
· 1 tk. szárított oregánó
· 2 ek. só

Elkészítés:
A hozzávalókat, egyesével összetöröm a mozsárban, nem túl finomra, majd összekeverem. De tehetjük kávédarálóba is az összes hozzávalót, és azzal őröljük meg. Légmentesen záródó üvegben tárolva, két hónapig megőrzi a minőségét.
(forrás: szakácsok könyve)

----------------------------------------------------------------
Gremolata

Hozzávalók:
· Egy csokor petrezselyem
· 1 citrom reszelt héja
· fél-egy gerezd fokhagyma
· egy csipet durva tengeri só

A petrezselymet apróra vágom, ráreszelem a citrom héját, és a fokhagymát, megszórom egy csipet sóval, és alaposan elkeverem.

…Ezt a fűszerkeveréket, hagyományosan az osso buco fűszerezéséhez használjuk, de bármilyen halételhez vagy főtt/párolt húsokhoz is remekül illik…
----------------------------------------------------
Fokhagyma-gyömbér mártás
Mivel gyakran készítek kínai ételeket, szinte mindig van a hűtőben ebből a "mártásból". Az ázsai konyha alapja a gyömbér és a fokhagyma ezért ez mindig játszik.
Az elkészítése pofonegyszerű:
Egyenlő mennyiségű friss gyömbért és fokhagymát finomra lereszelek, majd annyi mogyoróolajjal keverek el, hogy egy krémes állagú, mártás sűrűségű anyagot kapjak. Légmentesen záródó csatos üvegben hetekig eláll a hűtő ajtajában, így érdemes nagyobb mennyiséget is "legyártani".

--------------------------------------------------------------

Mexikói fűszerkeverék


Mexikói ételek, szószok, sültek fűszerezésére használatos keverék. Használható pácként is, ha kevés olajjal és citromlével vagy száraz fehérborral elkeverve sűrű péppé dolgozzuk. Ezzel megkenve a húsokat pár óráig pácolhatjuk.

Hozzávalók:

1 ek. egész római köménymag
1 ek. szárított oregáno
1 tk. egész bors
1 tk. durva tengeri só
1 tk. egész koriandermag
1 tk. fokhagyma granulátum (bio-boltokban kapható)
1/2 tk. őrölt csili
1/2 tk. cayennebors
1/2 tk. fahéj
2-3 szem szegfűszeg


1. Az egész borsot, római köményt, koriandermagot, szegfűszeget és a sót egy mozsárban porrá őrlök.
2. Hozzáadom a többi hozzávalót és az egészet összedolgozom finom porrá.
3. A fűszerkeveréket légmentesen záródó üvegbe töltöm, száraz, sötét helyen tartva 4-5 hónapig eláll.

-----------------------------------------------------------------

17 megjegyzés:

  1. Névtelen16:08

    Nem tudom, mikor írták az utolsó hozzászólást. Nem is érdekes... A magam részéről - tapasztalt ,, szakácsművész " - Öntől szívesen venném a receptkönyvet.

    VálaszTörlés
  2. köszönöm a dícsérő szavakat:)
    milyne jó, hogy most még "venni" sem kell, a blog ingyen van:))

    VálaszTörlés
  3. Hú ez most nagyon jól jött nekem, mert gyrost készülök ebédre készíteni, de nem akartam a boltban a kész fűszerkeveréket megvenni. Szóval köszönet :)

    VálaszTörlés
  4. reni

    örülök, hogy segíthettem:) érdemes kisérletezgetni saját fűszekeverékekkel...

    VálaszTörlés
  5. Nagyon örülök a blogodnak és a sok vegetariánus ételnek! :)

    VálaszTörlés
  6. Névtelen9:38

    Éppen a gyros fűszer hozzávalóit böngésztem, nem bántam meg, hogy így egy ismeretlen blogra kattintva tudtam meg... Nagyon jó dolgokat olvastam, még jövök máskor is, de most mennem kell mert nem lesz kész az ebéd az unokáimnak .:)Gyrost készitek .. Köszi a recit, Üdv Zsóka

    VálaszTörlés
  7. üdv nálam zsóka!:)remélem még sok hasznos dolgot találsz a blogomon...

    VálaszTörlés
  8. Ez a gyros fűszer valami fantasztikus. :D Soha nem találtam volna ki, hogy a fahéj a titkos hozzávaló. :O Köszönöm, köszönöm, köszönöm. :)))))

    VálaszTörlés
  9. Névtelen12:51

    Nagyszeru..itt sokat tanulok:)

    VálaszTörlés
  10. Névtelen14:00

    Kedves Toma,
    Azt szeretném kérdezni, hogy az alkoholos vaníliakivonatot használod-e pl. kalácsfélékbe vagy kásákba? Elillan-e így az alkohol? Válaszodat előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  11. Névtelen11:02

    Fantasztikus!! Nem volt ötletem karácsonyra, hogy mit kapjanak a családtagok. Mindenki szeret főzni, és nagyon jó kis keverékek vannak itt. Úgyhogy örök hála érte!! Nagyon jók:)

    VálaszTörlés
  12. Én is szeretek keverni, de a hozzávalók beszerzése nem egyszerű. Találtam egy jó forrást, itt minden van: www.egzotikusfuszerek.hu

    VálaszTörlés
  13. Névtelen17:40

    Sziasztok!
    Azt szertném kérdezni, hogy a gyros füszernél megadott mennyiség kb. mennyi húshoz elegendő, és ehez mennyi sót szoktatok rakni?

    VálaszTörlés
  14. Névtelen8:39

    Ezek a fűszerkevérék receptek tökéletesek, nagy-nagy köszönet érte. A vanília kivonat pedig egyenesen 'karácsonyi ajándék', mivel ahogy Ön is írja, valóban horror áron lehet bizonytalan minőségű extractokat kapni. Ugye jól értem, 0,7 l-es vodkára vonatkozik a recept?
    Köszönettel, Gábor

    VálaszTörlés
  15. Mentem az oldalt, nagyszerű! Fűszermániás vagyok, sokfélét kipróbáltam már. Most éppen a cajun keveréket kerestem a gugliban és így találtam erre az oldalra. Mondanom sem kell: a legnagyobb örömömre! Köszi!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!