Nagyon
szeretem a szaftos gombás tejfölös szószos cuccokat, amit a
magyar gasztronómia és vendéglátás úgy nevez, hogy „bakonyi
módra”. Gyerekkoromban még a mirelit „bakonyi sertésszeletért”
is odavoltam és simán megettem a súlyos, lisztes, szinte csirizes
menzás bakonyit is.
Azóta
annál már jóval igényesebb (vagy talán sznob?) lettem, hogy
kifőzdében vagy étteremben ilyesmit rendeljek, és valahogy én
sem készítettem magamnak már jó ideje. Az utóbbi hetekben
azonban folyton ott motoszkált a fejemben, hogy kellene főznöm egy
jóféle kis bakonyi sertésszeletet, de mindig valami más került
előtérbe. Pár napja aztán a hűtőben kutatva észrevettem, hogy
minden a rendelkezésemre áll ahhoz, hogy elkészítsem, van egy
doboz gomba, tejföl és zöldpaprika is akadt, csak a sertéshús
hiányzott, de helyette volt pár zöldfűszerekbe pácolt nyúlcomb.
Még jobb! Nyúlcomb bakonyi módra, akkor ez lesz a menü! És a
gondolatot tett követte.
Hozzávalók
(2 adaghoz):
.
2 db. egész nyúlcomb
.
25 dkg. csiperke gomba
.
1 fej vöröshagyma
.
1-2 gerezd fokhagyma
.
1 db. hegyes zöldpaprika
.
1 ek. sűrített paradicsom
.
1,5 dl. tejföl
.
1,5 dl. száraz fehérbor
.
1 tk. erdeigomba-por
.
1 ek. pirospaprika
.
1 ek. liba- v. kacsazsír
.
liszt
.
nyúlhús alaplé
(csirke alaplé vagy víz is lehet)
.
só, bors
Elkészítés:
1.
Egy serpenyőben kanálnyi zsírt forrósítok és ebben, az előzőleg
befűszerezett, lisztbe forgatott nyúlcomboknak minden oldalára
kérget sütök, majd kiszedem és félreteszem.
2.
A visszamaradt zsiradékba szórom az apróra vágott hagymát,
megsózom és üvegesre pirítom.
3.
Hozzáadom a kis cikkere vágott gombát és az apróra vágott
hegyes zöldpaprikát, megszórom a gombaporral is, és 4-5 percig
pirítom, addig míg a gomba ki nem engedi a levét, majd elforrja és
szépen lepirul.
4.
A serpenyő közepén csinálok egy kis üres helyett, itt pirítom
le a sűrített paradicsomot (szezonjában egy közepes nagyságú,
friss felkockázott paradicsomot), majd elkeverem, közben az
apróra vágott fokhagymát is hozzáadom.
5.
A hagymás gomba tetejét meghintem a pirospaprikával, várok egy
percet, hogy a zsiradékon kioldódjanak a szín és ízanyagok,
azután elkeverem és felöntöm a fehérborral.
6.
Mikor a bor nagy része elforr alóla, belehelyezem az előpirított
nyúlcombokat és felöntöm annyi alaplével, hogy éppen ne lepje
el a húst, megsózom borsozom, azután lefedem, és közepesnél
kisebb fokozaton (kerámialap #4/9), párolom 30 percig vagy
míg a hús megpuhul.
7.
Azután kiveszem a húst, a tejfölt elkeverem egy merőkanálnyi
forró szafttal, és ezzel behabarom a szószt, és forralok rajta
egyet. Ha nem eléggé sűrűsödik be, egy deci víz és egy
kanálnyi keményítő keverékét lassan csurgatva az ételhez, még
jobban besűríthetjük, ízlésünk szerinti sűrűségre. Én úgy
szeretem ha a szósz bevonja a fakanál hátát, de azért nem olyan
sűrű, mint anno a menzán...
8.
A tejfölös szaftba visszateszem a nyúlcombokat és takarékon még
5-10 percet rotyogtatom újra lefedve a serpenyőt.
Tálaláskor
a tányérra szedek a gombás szószból, erre helyezek egy darab
húst. Köretnek adhatunk mellé szalvétagombócot,
főtt makaróni tésztát vagy párolt
rizst, de adhatjuk magában, kenyérrel is.
Tipp!
Nyúlcomb helyett készíthetjük csirkecombbal, mellel, vagy
sertéscomb szelettel, karajból stb.
Nem
hibáztam ezzel a fogással sem, a jól ismert és várt ízekkel
találkoztam mikor megkóstoltam. A finom krémesen szaftos gombás
szósz a magyaros ízekre jellemzően enyhén csípős, kissé
paprikás ízzel és a tejföl selymességével, egyből kellemesen
betakarta az ízlelőbimbóimat, ami a remek, puha omlós nyúlhúst
csak még jobban kiemelte. Hozzá frissen sütött ropogós héjú
kenyér... ennyi!
Remekül
illet mellé egy jó pohárral a Csomorika nevű száraz fehérborból,
amit még Kövesdi Miklós barátom, - aki nem mellesleg sommelier -
hagyott itt nekem a „szalontüdő
vacsora” után.
Elkészítési
idő: 55 perc
Költségek:
kb. 680 Ft./adag
Energiatartalom:
570 Kcal./adag + köret
Finom lehetett, nagyon guszta.
VálaszTörlésIgazán finom
VálaszTörlésNagyon finom lehetett, én is imádok mindenféle bakonyit.
VálaszTörlésnyúlcomb is jó, a bakonyi szósz is jó, a kettő együtt remek lehetett, és jó tipp, csak észben kell tartanom. :)
VálaszTörlés"...mint anno a menzán?" :D Hol ez a menza? A mi menzánkon csak az volt biztos, hogy hús. De hogy milyen, azt inkább nem is akartuk tudni. Amúgy épp most kezdem megfőzni, csak tejben áztatott vadnyúlból.
VálaszTörlésmaxivitéz: mi egy közeli munkásszálló étkezdéjébe jártunk jeggyel kajálni, anno a melósokat jól etették a szocializmusban. az ott lakó uránbányászok kissé zokon vették volna, ha valami bizonytalan eredetű ételt tettek volna eléjük... :DDD
VálaszTörlés:D:D:D Nab@azze... Elképzelem a konyhásnéniket fel-alá futkosni légkalapáccsal a hátukban. Már fő az alap a nyuszihoz.
VálaszTörlés