Keresés a blogban

Indiai ízek - Bárány korma


Nem tudok elszakadni az indiai konyhától hosszú időre. Egyszerűen szeretem a gazdag fűszerezettségét és változatosságát. Még ha ugyanazt az ételt készítem is el sokadszor, akkor is más lesz, mert mindig az aktuális hangulatom szerint fűszerezem, ízesítem és főzöm. Nem lehet megunni!
Most egy adag bárány pörkölthúst vettem a Metroban, amiben sok csontos nyak és lapocka hús volt amiket nagyon szeretek. Mikor megvettem, még egy egyszerű pörkölt járt a fejemben, de mire hazaértem már csak egy jó kis csípős-fűszeres indiai fogásra vágytam.



Hozzávalók:

. 80-90 dkg. bárányhús (csontos nyaka, lapocka, comb stb...)
. 3 fej hagyma (30-35 dkg.)
. 1 fej fokhagyma
. 10 dkg. friss gyömbér
. 2 db. csípős hegyes zöldpaprika
. 50-60 dkg. apró szemű újkrumpli
. 5 dl. joghurt
. 2 dl. sűrű görög joghurt
. 1 doboz olasz konzervparadicsom (hámozott egész, 220g.)
. 4-5 ek. ghí
. 1 csokor friss koriander
. só, bors, cukor, csilipor, garam masala, római kömény, koriander mag, kurkuma
. 40-50 dkg. bébispenót
. 1 csomag újhagyma
. maréknyi zsenge borsóhüvely és hajtás
. fél fej jégsaláta
. citrom

Elkészítése:

1. A mozsárba szórok 1-1 ek. egész borsot, durva tengeri sót, koriandermagot, és 2- ek. egész római köményt, majd porrá zúzom
2. A húst egy keverőtálba teszem és megszórom a mozsárban őrölt fűszerek felével, hozzáadok még egy kanálnyi csiliport és garam masalát, alaposan elkeverem és még hozzákeverek fél liter joghurtot. Egy órára, vagy akár egy éjszakára hűtőbe teszem pácolódni.
3. A fokhagymát, egy fej hagymát és a gyömbért egy aprítógépben pépesítem.
4. Egy nagy serpenyőben vagy wokban felforrósítom a ghí felét, hozzáadom a megmaradt két fej vékonyan felszeletelt hagymát és üvegesre pirítom.
5. Megszórom 1 ek. cukorral, 2 ek. kurkumával és az örült fűszerkeverék másik felével és folyamatosan kevergetve pirítom 1 percet.
6. Hozzáadom a fokhagyma-gyömbér keverékét, és a felaprított csípős paprikát, majd 1-2 percig így pirítom tovább.
7. Azután ráöntöm a paradicsomkonzervet, a fakanállal kicsit szétnyomkodom az egész paradicsomokat és közepes fokozaton főzöm a szószt 10-15 percig, azután egy nagyobb öntöttvas lábasba öntöm.
8. A wokot kitörlöm, a ghí másik felét felforrósítom, és a bepácolt húst, kisebb adagokban megpirítom benne, majd a szószhoz öntöm a lábosba.
9. Felöntöm annyi vízzel, hogy húst éppen ellepje, ha kell még sózom, és közepes fokozaton, lassan fortyogva főzöm 60-70 percig.
10. A negyedekre vágott újkrumplit is hozzáadom és még főzöm 15-20 percig, vagy amíg a krumpli meg nem puhul.
11. A végén hozzákeverem az apróra vágott friss koriandert és tálalásig melegen tartva félreteszem.
12. A wokban kevés ghít melegítek, belereszelek egy-két gerezd fokhagymát és beleszórom a spenótleveleket, borsóhüvelyeket és a vékony csíkokra vágott újhagymákat, majd átforgatom párszor.
13. Megvárom, míg a spenót kissé összeesik, akkor ráfacsarom egy citrom levét, majd lefedem és pár percig párolom, míg a levelek teljesen átpuhulnak.

Tálaláskor a tányérra teszek egy nagy maréknyi felaprított jégsaláta levelet, és szedek a spenótból, mellé halmozok a bárány kormából, aminek a tetejére sűrű görög joghurtot kanalazok. Friss borsóhajtással és korianderlevelekkel díszítem/ízesítem még.
Lepénykenyérrel, naan-nal vagy piadinával kínáljuk.
Tipp! A kormát elkészíthetjük egy nappal előtte is, felmelegítve még finomabb, elkészítve két napig eláll a hűtőben.
Bárányhús helyett készíthetjük csirkéből vagy nyúlból is.
Csípős, fűszeres, szaftos, omlós, puha és zamatos hús, ropogós salátalevelekkel, párolt lédús spenóttal és hűvös krémes joghurttal. Mi kellhet még?
Talán csak egy pohár hideg barnasör vagy mexikói kukoricasör.

Elkészítési idő: 2 óra
Költségek: kb. 1100 Ft./adag
Energiatartalom: 975 Kcal./adag

1 megjegyzés:

  1. Főként ezen recepted alapján, de beleolvasva a csirke korma receptedbe is, megcsináltam csirkecombból és -mellből, baromi jó lett, úgyhogy kösz az újabb remek receptet. :-)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!