Keresés a blogban

Paprikás, sült lazac halrudacskák fűszeres újkrumplival


Ha egy egész, vagy nagyobb lazacfilét vásárlunk, és szép sütnivaló szeleteket alakítunk ki belőle, elég sok „nyesedék” maradhat, a vékonyabbik farka részéből, vagy a hasa részről amiket ilyenkor leszedünk. Nekem is, az ötkilós egész lazacból elég sok ilyen darab „esett le”. Ezekből, ha apróra vágjuk, lehet a lazacburgert vagy lazactatárt készíteni, vagy pedig nem aprítjuk fel, hanem ujjnyi hasábokat alakítunk ki belőlük és akkor elkészíthetjük az alábbi receptet. Persze nem muszáj maradékból dolgozni, készíthetjük egész filéből is.



Hozzávalók (2 adaghoz):

. 40 dkg. lazacfilé
. 40 dkg. aprószemű újkrumpli
. 2 ek. pirospaprika (jó minőségű, lehetőleg házi...)
. 1 tk. csilipor
. 1 tk. füstölt Maldon só
. só, bors
. olívaolaj
. 1,5 ek. apróra vágott friss kapor
. 1,5 ek. apróra vágott friss koriander
. ½ db. csilipaprika
. 2-3 szál újhagyma
. 1 gerezd fokhagyma
. fél citrom
. 1dl. joghurt

Elkészítése:

1. A kiszálkázott, lebőrözött lazac darabokból nagyjából egyforma nagyságú, ujjnyi vastag és hosszú hasábokat vágok, majd megborsozom.
2. Az újkrumplikat folyóvíz alatt megmosom, a héjukat ledörzsölöm, és hideg, sós vízzel teli lábosba teszem, majd közepesnél erősebb fokozaton puhára főzöm.
3. Közben a kaprot, a koriandert, újhagymát, a fokhagymát és friss csilit felaprítom a lehető legkisebbre, ráreszelem a citrom héját és alaposan összekeverem.
4. Egy keverőtálba szórom a paprikát, a csiliport és a füstölt Maldon sót, elkeverem és ebben forgatom meg a lazachasábokat, hogy az mindenhol bevonja.
5. A burgonyákat egy hegyes késsel ellenőrzöm, hogy megfőtt-e, ha könnyen beleszalad, azt jelenti megfőtt, így leöntöm róla a vizet, a forró szemeket négybe vágom és visszateszem a lábosba.
6. Gyorsan míg forró, rászórom a felaprított fűszereket, megsózom és borsozom, bőségesen meglocsolom a legjobb olívaolajommal, ráfacsarom a fél citrom levét is, majd lefedem és óvatosan, de alaposan összerázom, hogy a fűszeres-citromos olaj mindenhol érje a szemeket, de azért ne törjön össze a krumpli.
7. Egy serpenyőben olajat forrósítok, majdnem a legnagyobb fokozaton (kerámialap #8/9), és a paprikás lazac rudacskákat hirtelen megpirítom a forró serpenyőben, mindkét oldalát egy-egy percig sütve.

Tálaláskor a tányér közepére halmozok a burgonyákból, erre egy-két kanálnyi joghurtot öntök és erre helyezem a paprikás sült halrudakat. Pár szem kapribogyóval, friss korianderrel, kaporral díszíthetjük, ízesíthetjük.
Tipp! Nem csak burgonyával készíthetjük, hanem salátával is köríthetjük.
Mindent frissen készítsünk el, és azonnal, még forrón tálaljunk, mert így a legfinomabb ez az étel.
A fűszeres újkrumpliból készíthetünk többet is mint amire ehhez a fogáshoz szükségünk van, a maradékból ha lehűl, csinálhatunk majonézes-joghurtos krumplisalátát ami egy-két napig eláll a hűtőben és másnap egy másik ételhez adhatjuk köretnek.
Nem kell megijedni a paprikában sütéstől, mert bár szinte gyerekkorunk óta „verik belénk” mint axiómát, hogy vigyázzunk mert ha a paprika megég akkor megkeseredik, de ez nem igaz, pláne nem erre a receptre. Bár a sütéskor erősen megpirítjuk a lazacon lévő paprikát, annak mégis megmarad a kellemes karakteres íze, és nem lesz keserű!
Remek, édes-paprikás ízű finom lazachús és a kellemesen fűszeres, enyhén csípős krémes újkrumpli együttese igazán pompás halas fogás, ajánlom mindenkinek kipróbálásra...
Habár halakhoz inkább fehéret szoktak, én a paprika erős jelenléte miatt inkább egy palack 2007-es szekszárdi kadarkát (Szent Gaál) bontottam mellé.

Elkészítési idő: 40 perc
Költségek: kb. 850 Ft./adag
Energiatartalom: 1070 Kcal./adag

1 megjegyzés:

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!