Keresés a blogban

Sonkás-mozzarellás csirkeszelet párolt tavaszi zöldségkörettel


Ez az étel inkább a köretről szól. Megjelentek a piacon a friss új zöldségek, mint a karfiol, karalábé, répa stb. Ilyenkor érdemes mindenből venni egy keveset, amit csak találunk, hogy egy jóféle zöldséglevest vagy mint jelen eseteben, egy remek köretet főzzünk belőle.




Hozzávalók:

. egy egész tanyasi csirkemell (35-40 dkg.)
. 4 szelet prosciutto
. egy bivaly mozzarella (150g.)
. 1 fej hagyma
. 3-4 gerezd fokhagyma
. 2-3 sárgarépa
. 25 dkg. karfiol
. 25 dkg. brokkoli
. egy karalábé
. egy zellerszár
. egy csokor petrezselyem
. 2 ek. tejföl
. 1-2 tk. angol mustár
. olívaolaj

Elkészítése:

1. A csirkemellet kicsontozom lebőrözöm, és a csontból egy kevés zöldséggel együtt 5-6 dl. alaplevet főzök az itt leírtak szerint.
2. A csirkemellfilékből négy szeletet alakítok ki, egy folpackkal letakarom és kissé megütögetem, egyenletes vastagságúra klopfolom, majd minden oldalát megszórom a csirke fűszerkeverékkel és félreteszem a felhasználásig.
3. Egy nagy és magas serpenyőben olívaolajon üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát és a felszeletelt fokhagymát.
4. Hozzáadom a karikákra szeletelt sárgarépát egy kicsit átforgatom és pár percig párolom az olajon, majd hozzáadom a kisebb rózsákra szedett karfiolt, a vékony hasábokra feldarabolt brokkoliszárat, karalábét és karfiolt, felkockázott zellerszárat.
5. Felöntöm az alaplével, hogy éppen ellepje, hozzáadom a brokkolit is, sózom, borsozom, és lassan főzőm kb. 20 percig, vagy míg meg nem puhulnak a zöldségek.
6. A húsokat egy serpenyőben kevés olívaolajon minkét oldalán aranybarnára sütöm, majd egy-egy sonkaszeletet fektetek rá, befedem mozzarellaszeletekkel és a 200 fokos sütőbe teszem 5-10 percre, vagy amíg a sajt megpirul a tetején.
7. Közben a megfőtt zöldségekből egy merőkanálnyit kimerek a botmixer poharába, teljesen simára turmixolom, ha kell egy szitán is átpasszírozom.
8. Hozzákeverem a tejfölt és a mustárt is, majd ezzel sűrítem be a zöldségköretet, a végén pedig hozzáadom az apróra vágott petrezselymet is.

Tálaláskor a tányérra szedek a szaftos zöldségköretből és erre szedem a mozzarellás-sonkás hússzeletet. Friss petrezselyemmel vagy snidlinggel díszíthetjük.
Tipp! A fentieken kívül bármilyen más zöldségekből is elkészíthetjük ezt a köretet, ízlésünk és a szezonalitás szerint.
Csirkemell helyett filézett csirkecombot vagy borjúszeletet is használhatunk.
Finom, puha és egészséges zöldségek és pompás mozzarellás és sonkás sült hús. Ennyiből áll ez a fogás és ez elég is.
Már csak egy palack száraz furmintot kell bontani hozzá.

Elkészítési idő: 60 perc
Költségek: kb. 600 Ft./adag
Energiatartalom: 490 Kcal./adag

1 megjegyzés:

  1. Csak most, miután a recept alapján főztem valami nagyon hasonlót, tűnt fel, hogy a karalábé csak az összetevők között szerepelt, a receptben már nem került bele a kajába. :)
    mindenesetre jó lett ez a ződség! :-)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!