Keresés a blogban

Betöltés...

Gyümölcsrizs


A gyümölcsrizs, nem egy bonyolult étel, édes tejberizs és gyümölcs, vagy kompót keveréke. De mint mindent, ezt is sikerült kissé megvariálnom, mert a spájzban találtam egy doboz kókusztejet amit felhasználtam a tejberizshez.
A tejberizst sokféleképpen megfőzhetjük. A neten is százával keringenek a főzési variációk, akinek van kedve, „kiguglizhatja”.
Én úgy szoktam elkészíteni, mintha rizottót főznék. Igaz, ez hosszabb, és bonyolultabb, mint sok más módszer, de így lehet elérni leginkább azt a krémes, kásás állagot, amilyennek én szeretem...

Hozzávalók:

. másfél csésze rizottó rizs
. 1 doboz (400ml.) kókusztej (elhagyató, helyette lehet sima tej is)
. tej (3,5%-os)
. 3 dkg vaj
. 1 ek. vaníliakivonat
. fél csésze cukor (ízlés szerint lehet több, v. kevesebb)
. gyümölcs
. málnaöntet


Elkészítés:


1. A rizst egy magas falú serpenyőben vagy wokban, szárazon megpirítom kissé, míg fehéredni nem kezd.
2. Felöntöm egy csésze vízzel, és addig forralom, míg a nagyját fel nem szívja a rizs, ekkor lejjebb kapcsolom közepesre a tűzhelyet, és hozzáadom a kókusztej egyharmadát és főzöm tövább.
3. Sűrű kevergetés közepette, újra és újra felöntöm egy-egy merőkanálnyi kókusztejjel, amikor a rizs felszívja a folyadékot.
4. Az utolsó adag kókusztejjel együtt hozzáadom a cukrot és a vaníliakivonatot.
5. Mikor elfogyott a kókusztej, sima tejjel folytatom tovább, míg a rizs teljesen meg nem puhul (kb. 25-30 perc).
6. Ekkor belekeverem a vajat, és lefedve félreteszem, és hagyom kihűlni.
7. A gyümölcsöket kis kockákra vágom, és a kihűlt rizzsel felváltva, rétegezve, poharakba töltöm úgy, hogy a tetejére gyümölcs jusson.

Tálalás, tippek:

Nagy, talpas poharakba töltöm, hogy jól mutasson. A pohár aljára, és a gyümölcsrizs tetejére málnaöntetet csurgatok.
Nyáron mindenképpen használjunk friss, szezonális gyümölcsöket. Télen tehetünk bele konzervet, kompótot is. Bármilyen gyümölcsöt tehetünk bele, amit éppen találunk, vagy amit legjobban szeretünk. Én most a hátsó kertben lévő gyümölcsfákon éppen érő gyümölcsöket, korai őszibarackot, nektarint és kajszit tettem bele.
A rizs és gyümölcs arányát a gyümölcsrizsben, az egyéni ízlésünk szabja meg.
A tejberizs, jól lefedve, egy napig eltartható a hűtőben. A gyümölcsöt mindig frissen tegyük bele, a tálalás előtt közvetlenül.
(tipp!) Receptvariációként, készíthetjük a tejberizst sima tejjel, félidőben 10 dkg. minőségi étcsokoládét belereszelve. A csokis tejberizst, málnaöntettel meglocsolva tálaljuk.
Bárhogy is készítjük, remek kis desszertet kapunk, amit nem annyira egy menü lezárása képpen, hanem inkább nassolásként, két étkezés között fogyasszunk el...

Elkészítési idő: 35 perc
Költségek: kb. 220 Ft./adag

Utóirat: mostanában kisebb ráncfelvarrást tervezek a blogon, és ennek része, hogy kitettem egy szavazó-oldaldobozt a fázisképekről. Ebben posztban, most megmutatom, hogyan nézne ki, a harmadik opció...

6 megjegyzés:

  1. Ez inkább rizses gyümölcs, annyi gyümölcs van benne. És mivel nincs a képek között az üres pohár, gondolom, hogy még van belőle...
    Tehát, kérek! :D

    VálaszTörlés
  2. a képen nem igazán látszik, de három réteg tejberizs is van benne:)) igaz tényleg nem vittem túlzásba, mert a kertben, frissen érett gyümölcsök győztek!:)))
    küldöm!:)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, megérkezett!
    Elég jó lett. Máskor is szólj, ha készítesz!:D

    VálaszTörlés
  4. Kukkants be hozzám, van valami a számodra!

    VálaszTörlés
  5. Pont a tejberizsen spekuláltam a minap... igaz, hogy nem a rizotto, hanem a szuflé felé kacsintgattam.
    :-)

    VálaszTörlés
  6. Szia Toma, jössz Bajára? Ha igen időben kitalálni mit szeretnél, mert akkor leviszem neked:-), kérhetsz T-Bone-t is, meg Küvétől a habanerot (szívesen leviszem van időm felszedni és le is mondom róla ha már így adódik), majd elhozok belőle egy szemet magamnak, ha már van rajta és abból jövőre teszek el magot, más?

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!