Szándékosan nem „mézes-mustárost” írtam, mert arról nekem mindig az a borzasztó reklám jut az eszembe, amin mindig felbosszantom magam, akárhányszor csak látom. Nem tudok elképzelni olyan élethelyzetet, amiben egy értelmes ember, azt a förmedvény kész szószt használná, tele mű anyagokkal, ahelyett, hogy minimális plusz ráfordítással maga készítse el azt, normális alapanyagokból.
Na, mindegy! Ez az alábbi recept, az egyik változata a jól ismert mézes-mustáros húsnak...
Hozzávalók (2 személyre):
. 4 szelet sertés tarja (1 cm vastag szeletek)
. 3 db. Salotta hagyma (v. egy fej vöröshagyma)
. 3 gerezd fokhagyma
. 2 dl tejszín
. 1 ek. magos dijoni mustár
. 1 ek. virágméz
. 2-3 ek. apróra vágott jalapeño paprika (konzerv)
. 1,5 dl száraz fehérbor
. só, bors,
. ghí (vagy olaj)
Előkészületek:
A hagymát apróra, a fokhagymát vékony szeletekre vágom.
A jalapeño paprikát felaprítom
A hús mindkét oldalát sózom, borsozom.
Elkészítés:
1. Egy nagyobb, magas falú serpenyőben felforrósítom a ghít és a hús szeletek mindkét oldalát hirtelen megpirítom, elősütöm. Ezután félreteszem.
2. A visszamaradt zsiradékba beleszórom a hagymát és fokhagymát, és üvegesre pirítom.
3. Felöntöm a borral, és kb. a felére forralom.
4. Ezután lejjebb kapcsolom a tűzhelyet közepes fokozatra, és hozzáadom a mustárt, meg a jalapeño paprikát.
5. Ha kell, egy kevés vízzel, vagy alaplével felöntöm, majd belekeverem a tejszínt. Sózom, borsozom, hozzáteszem a mézet. Kóstolással még beállítom az ízeket.
6. A mártásba fektetem a hús szeleteket, a serpenyőt szorosan lefedem alufóliával, azután a 130-140 fokra melegített sütőbe teszem 40 percre.
7. Ha kész, kiveszem a húsokat, és ha kell, a mártást visszateszem a tűzhelyre és besűrítem egy kevés vízzel elkevert keményítővel (1 tk.), majd újra felforralom.
Tálalás, tippek:
Tálaláskor, köretnek párolt rizst adok mellé, de lehet tésztával is. Díszítésként tehetünk rá jalapeño paprika karikákat, és/vagy parmezán forgácsokat.
A hús, a mártásban tartva, jól lefedve, egy-két napig eláll a hűtőben. Sütőben újramelegíthető.
Ezt az ételt nem csak sertés tarjából, hanem pl. csirkecombból vagy borjú szelettel is elkészíthetjük, csak akkor a sütőben párolás, nagyjából fele annyi ideig tart. De csinálhatjuk csíkokra vágott hússal (csirke/pulykamell) is, akkor az elősütés után, csak pár perc párolást igényel a mártásban.
A mustáros-mézes sertés tarja egy pompás étel. Finom puha hús, karakteres ízű mártás, a mustár, és a méz finoman hangolt édes-savanyú egyensúlyával... csak ajánlani tudom!
Mellé, jóféle badacsonyi, vagy balatonfelvidéki szürkebarátot (pinot gris) érdemes kortyolgatni.
Elkészítési idő: 70 perc
Költségek: kb. 560 Ft./adag
Bor: 1740 Ft. ('06 Szent György-hegy) - vinotéka
Azon én is ki tudok akadni :-)
VálaszTörlésVagy amikor anyuka elégedetten nézi a paradicsomlevest kanalazó családját, és oltári büszke magára, mert leveskockát is tett bele, azért ízlik annyira mindenkinek... Gratulálok! Ez igen!
Na ezért nem tud főzni a fiatal generáció! Na jó, kivéve én (30) :-DD
Ezektől az egyenízű E-betűs Egyenmártásoktól én is a falra mászom, legszívesebben téglát dobnék a tévébe, ha meglátom.
VálaszTörlésPedig milyen jók is ezek, és nem is kerül sok munkába az elkészítésük.
hát igen, pont ezek a mártásos cuccok a legegyszerűbbek, legkönnyebben elkészíthetők, pár alapanyagogból megvannak. nem értem a kész mártások használóit.
VálaszTörlés"kedvencem" ebben a témában a zacskós carbora. kevés egyszerűbb étel létezik, mint a carbonara:)) szerintem hamarabb elkészítek egy igazi carbonarát, mint a poros verzóját:))
Na igen, de az emberek nem gondolkoznak, a marketing nyomja, megveszik. Aranyárban esznek ócska kaját, és utána az a baj, hogy ha máshol eszik, az nem olyan. Nem is tudom, kinek van nagyobb felelőssége abban, hogy ide jutottunk, és azt hiszem, lehet még rosszabb is ennél. /legabszurdabb ötletem az instant víz, felöntöd a vízport vízzel.../
VálaszTörlésSzia Toma!
VálaszTörlésÉrdeklődöm, hogy rendelésre nem készítenél még egy kerti gázos sütőt?
Ó, van durvább is mostanában: a paprikás csirke alap, a fokhagymás hús, a tejberizsalap, a keksztekercsalap, hogy ne is említem a palacsintaport és a muffin alapot:OOOO
VálaszTörlésÉs igen, veszik az emberek!!!!Ilyenkor úúúúgy ki tudok akadni, ezek nem tudják, hogy teljesen felesleges és egészségtelen cuccot vásárolnak????
Hja...a tudatlanság a legnagyobb üzlet...
A mézes-mustárossal úgy voltam, megnéztem, mi van az összetevők közt-már ami az E-ken kívül érdemleges volt...
Aztán hazajöttem és jól megfőztem:))))Azóta is sokszor, mert a gyerekek szeretik nagyon....
vartomy
VálaszTörléssajnálom, de a sajátomat is csak hosszas önunszolásra készítettem csak el:)) másét nem szívesen vállalnám el... de szerintem érdemes sajátkezűleg elkészíteni, nagyon egyszerű. a képek alapján elkészíthető. ha kell, segítek, méretekben ilyesmiben...
trinity
éppen ezt mondom, én is, hogy pont az olyan ételeket próbálják üveges/zacskós formában ránktukmálni, amit amúgy tök egyszerű elkészíteni, még akár a cimke alapján is:))
Szia, ne hari, de a kep, ugy nez ki mintha egy kiskutyat sutottel volna meg.
VálaszTörlésOtt van a szeme, orra, es az elso laba