Keresés a blogban

Csirke tagine (vagy tajine)

Még mindig kedvenc vidékemen, a mediterráneumban maradva, átrándulunk Észak-Afrikába, konkrétabban Marokkóba, egy tagine (ejtsd: tádzsin) elkészítése erejéig. Akárcsak a paella esetében, ezt az ételt is arról az edényről nevezték el, amiben a hagyományok szerint készítik. Nekem az IKEA-ban sikerült lőnöm (három pálca) egy tagine-edényt, ami remekül be is vált.

A tagine sokféleképpen, sokféle alapanyagból készülhet. Lehet csirke-, bárány-, kecskehúsból, de lehet vega is, csak zöldségekből. És persze, mindezeket variálhatjuk – csak fantáziánk szabhat határt a különböző tagine-változatoknak.
A legfinomabb, amit valaha is ettem, kecskehúsból készült, de sajnos, azt nem könnyű beszerezni, így most maradt a csirke.
Ha nincs tagine-edényünk, készíthetjük egy nagyobb, vastag falú, fedővel ellátott sütőedényben is, de az legyen akkora, hogy egymás mellé rakva, elférjen benne a hús.

Bevásárlólista:

egy egész csirke, kb. 1,5 kg
2-3 csomag újhagyma
3-5 gerezd fokhagyma
2 csokor petrezselyem
2 szál sárgarépa
1 tk. valódi sáfrány (4 csomag Kotányi sáfrány)
1 tk. koriandermag
fél tk. őrölt gyömbér
fél tk. római kömény
fél tk. egész feketebors
fél liter zöldség-alaplé
1-2 pácolt citrom héja
só, olívaolaj

Előkészületek:

A csirkét feldarabolom, megsózom és félreteszem. Az újhagyma fehér részét felkarikázom, a fokhagymát felaprítom. A sárgarépát megpucolom, hosszában félbevágom, majd 4-5 cm-es darabokra szeletelem. Elkészítem a fűszerkeveréket úgy, hogy a mozsárba beleteszem a koriandermagot, az egész borsot, a római köményt, és összezúzom, nem túl finomra. Hozzákeverem a gyömbért és a sáfrányt. Elkészítem az alaplevet. A petrezselymet apróra, a pácolt citrom héját pedig vékony csíkokra vágom. (Előtte, a citrom belsejét kiszedem és eldobom, a héjat folyó vízben leöblítem.)













Elkészítés:

Az edényben olajat hevítek, és enyhén megpirítom benne a csirkedarabokat, majd kiveszem és félreteszem. A maradék olajat kipótolom, ha kell, rádobom a hagymát és megfonnyasztom. Hozzáadom a fokhagymát is. Ezután félrehúzom, rászórom a fűszerkeveréket és jól elkeverem. A hagymás-fűszeres alapra helyezem a húsdarabokat és a sárgarépát. Felöntöm az alaplével úgy, hogy a hús egyharmadáig vagy kevesebb mint a feléig ellepje. Visszateszem a tűzre, és erős lángon felforralom. Lejjebb veszem a lángot, lefedem és lassú tűzön kb. 50 percig vagy egy óráig főzöm. Ezután a petrezselymet és a citromhéj-csíkokat hozzáadom, összekeverem, hagyom pihenni 5-10 percig, hogy az ízek összeérjenek, ezután tálalom.

Tippek:

Ha nincs mozsarunk, egy kevésbé törékeny edényben a sodrófa végével törjük össze a fűszereket. Semmiképpen ne vegyünk előreőrölt borsot, római köményt vagy koriandert!
Ha kecskehúsból készítjük, tegyünk hozzá egy fél fahéjrudat, ha bárányból, akkor az egyik csokor petrezselymet helyettesíthetjük friss mentával. Persze, mindezeket a csirkével is kipróbálhatjuk.
Próbálkozhatunk különböző aszalt gyümölcsök hozzáadásával, mazsolával, szilvával vagy sárgabarackkal is nagyon finom a tagine.
A kész tagine jól lefedve egy-két napig eláll a hűtőben.

Tálalás:

A tagine-t ehetjük kenyérrel, például lapos, marokkói csicseriborsós kenyérrel vagy piadinával. Ehetjük kuszkusszal, vagy ahogy én ettem legutóbb, tabbouleh-vel (ejtsd: tabulé), ami egy szinte az egész arab világban ismert bulgursaláta (elkészítési módját a következő posztban írom meg).
Ez a tagine egy egyszerűen elkészíthető, mégis rafinált fűszeres ízekkel megörvendeztető, rendkívül finom étel. Látványra sem utolsó a sáfránytól meleg napsárga szaftban úszó hús, de a zamata még azt is felülmúlja. Az egzotikus fűszerek finoman harmonizálnak a petrezselyem üde, zöld és a pácolt citromhéj pikánsan sós-savanyú ízeivel.
Bort most nem ajánlok ehhez az ételhez, mert a fűszerek nagyon elviszik az ízeket, ezért nem igazán illik hozzá egy olyan fajta sem, amit ismerek. Talán egy fűszeres arab teát ajánlanék hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!