hozzávalók:
. 1 liter tej
. 5 dkg. vaj
. 5 dkg. liszt
. fél fej hagyma
. 3-4 szegfűszeg
. 1 babérlevél
. 1 tojás sárgája
. só, fél szerecsendió,
. fél marék parmezán (4-5dkg.)
. 1 liter tej
. 5 dkg. vaj
. 5 dkg. liszt
. fél fej hagyma
. 3-4 szegfűszeg
. 1 babérlevél
. 1 tojás sárgája
. só, fél szerecsendió,
. fél marék parmezán (4-5dkg.)
A besamelmártás előkészítése.
A tejet felteszem a tűzhelyre, közepes erősségen melegíteni kezdem. Beleteszek fél fej hagymát, három szem szegfűszeget, egy babérlevelet és egy csipet sót. Addig melegítem, míg éppen nem kezd forrni.
Jöhet a besamelmártás elkészítése.
Jöhet a besamelmártás elkészítése.
1. Egy edényben közepesnél erősebb fokozaton (kerámialap #7/9) vajat hevítek, majd amikor habozni kezd, rászórom a lisztet.
2. Egy darabig keverem, míg a liszt halvány aranyszínű nem lesz. A leszűrt forró tej felét hozzáöntöm, a többit apránként, miközben egy habverővel folyamatosan keverem, vigyázva, hogy oda ne égjen.
3. Addig keverem, míg fel nem forr és be nem sűrűsödik, aztán félrehúzom.
4. Belereszelek egy negyed szerecsendiót, egy marék reszelt parmezánnal dúsítom, majd egy tojás sárgáját is belekeverem, óvatosan, hogy ne csapódjon ki.
Ilyen besamelt használok a különböző csőben sült ételekhez vagy akár a lasagnéhez is.
Most találtam rá a blogodra, és remek! Most kezdtem el főzni (hogy a fiam legalább normális ételt egyen)
VálaszTörlésEgyrészt nagyon jók az ételek (főleg, hogy alap alkatrészek is le vannak írva) másrészt ahogy le vannak írva.
Valószínűleg munkahelyi ártalom, hogy a "félig puha" és a "közepes lángon" meghatározásokat nem bírom, mert egyelőre nem mond semmit.
Viszont a fényképek és a "7/9" típusú meghatározás mindent visznek, mint egy precíz dokumentáció. Gratulálok!