Keresés a blogban

Halleves kék kagylóval és garnélával – Caldo de Pescaro



Ez egy spanyol, pontosabban egy galíciai recept, a híres londoni spanyol-marokkói Moro étterem étlapjáról.
Ha van otthon garnéla vagy kagyló, akkor én többnyire valamilyen tészta ételt készítek belőle, vagy valami ázsiai jellegűt, vagy pedig valami olasz pastát. Ritkán eszem és készítek leveseket, de egy mediterrán jellegű tengeri hallevesessel bármikor meg lehet venni kilóra. Most éppen pont levesre támadt kedvem, mikor azon gondolkodtam a hűtő előtt, hogy mit készítsek a polcokon pihenő rákokból és kagylókból.


Hozzávalók:

. 50-60 dkg. kék kagyló (lehet fekete kagyló, zöldkagyló vagy vénuszkagyló is)
. 30-35 dkg. egész garnéla, nagyobb méretű pl. 6-10-es
. 15 dkg. vöröshagyma
. 1 nagyobb friss érett paradicsom
. 2-3 gerezd fokhagyma
. 2 csésze apró szemű főtt fehér bab (gyöngybab)
. fél csokor friss petrezselyem
. 2-4 ág friss kakukkfű
. 3 friss babérlevél
. 1 kisebb friss chili (vagy ½ tk. cayenne bors)
. 0,25 g. sáfrány (2 tasak Kotányiból)
. só, bors, édes pirospaprika (lehetőleg füstölt), édesköménymag,
. száraz fehérbor
. olívaolaj

Elkészítése:

1. Először az alaplevet készítem el, ehhez megpucolom a rákokat az itt leírtak szerint, és külön egy-egy tálkába teszem a rákhúst és a rákfejeket a páncéllal.
2. Egy nagyobb serpenyőben kb. 4 ek. olívaolajat forrósítok ebbe dobom a rákfejeket és páncélokat, majd gyakran kevergetve 3-4 perc alatt megpirítom, hogy kiadja az ízét és illatát.
3. Hozzáadom a nagyobb cikkekre vágott paradicsomot, a kakukkfüvet, fél percig kevergetem, majd egy deci fehérbort öntök alá, amit rögtön el is forralok róla.
4. Felöntöm másfél liter vízzel, felforralom, majd közepesnél erősebb fokozaton főzöm 20-25 percig, azután félreteszem.
5. Közben egy kis csészében leforrázom a sáfrányt 1 deci nem lobogó, de forró vízzel és félreteszem.
6. Egy másik lábosban felforrósítok 2-3 kanál olívaolajat, és az apróra vágott hagymát szép lassan, nagyjából 10-12 perc alatt aranybarnára dinsztelem.
7. Közben sózom és borsozom, hozzáadom a vékonyan felszeletelt fokhagymát és csilit, egy csipetnyi édesköménymagot szórok rá, beledobom a babérleveleket és még 1-2 percig pirítom.
8. Félrehúzom a lábost, majd a hagymát megszórom 3 púpos teáskanál pirospaprikával, várok picit, hogy a szín és ízanyagok kioldódjanak belőle, és csak azután keverem el.
9. A kagylókat amiket előzőleg folyó víz alatt lesikáltam és a „szakállakat” is letépkedtem, átválogatom, - csak a zárt, vagy az asztalhoz kopogtatás után bezáródó kagylókat tartom meg, a többit kidobom – és a fűszeres hagymára borítom, aláöntök fél pohárnyi fehérbort és a beáztatott sáfrányt és átforgatom a kagylókat a lábosban.
10. Egy perc múlva, mikor a kagylók kezdenek kinyílni a hőtől, egy szűrőn keresztül hozzáöntöm a rákalaplevet, megszórom a felaprított petrezselyem felével és hozzáadom a főtt babot.
11. Felforralom közepes fokozaton a levest, ha kell még sózom és borsozom és 3-4 percig főzöm, míg az összes kagyló kinyílik megfől a lében.
12. Lehúzom a tűzről a lábost, hozzákeverem a petrezselyem másik felét és a megtisztított főtt garnélákat (ha nyers garnélát használunk a recepthez, akkor adjuk hozzá a babbal együtt, hogy 2-3 perc alatt megfőjön), még egyszer megkóstolom kell-e sózni, majd tálalásig melegen tartva kb. 5 percre félreteszem.

Tálaláskor a tányérra szedjünk a sűrűjéből, igyekezve egyenlően elosztani a kagylókat (a főzés után is zárva maradt kagylókat dobjuk ki!!) és a rákokat, majd merjünk rá a levesből is bőven. Friss petrezselyemmel díszítsük, és frissen sütött kenyeret vagy bagettet adjunk mellé.
Tipp! Ha nincs spanyol füstölt pirospaprikánk, használhatunk helyette édes magyar paprikát, de csak a lehető legjobb minőségűt. A füstölt íz kedvéért az alaplébe főzhetünk pár karika füstölt kolbászt, de el is hagyható.
A babot megfőzhetjük előző nap is, de használhatunk jó minőségű olasz vagy spanyol konzervbabot is, de azt alaposan öblítsük át folyó víz alatt és csöpögtessük le.
Bab helyett készítik főtt rizzsel is ezt az ételt, úgy is érdemes kipróbálni.
Annyit készítsünk el egyszerre, ami el is fogy, ne tároljuk a hűtőben a maradékot, egy-két órán belül fogyasszuk el.
Finom, a tenger pompás ízeiben gazdag leves, a sáfrány és paprika remek zamatával, benne a puha kagyló és rák húsával és a krémes babbal. A szakács jutalma, hogy a vacsora után a lábos alján maradt fűszeres hallét egy kis kenyércsücsökkel kitunkolja... Érdemes kipróbálni!
Egy pohár kékfrankos rozét villányból (Wekler pince) ittam mellé...

Elkészítési idő: 50 perc.
Költségek: kb. 750 Ft./adag
Energiatartalom: 390 Kcal./adag + kenyér 250 Kcal./10dkg.


2 megjegyzés:

  1. Névtelen15:35

    Szia Toma!Ilyen melegben mikor mész ki a pellérdi halastavakhoz friss garnéláért, kagylóért???:_))))))))))Susztertangó

    VálaszTörlés
  2. Névtelen15:41

    Kékfrankos rozé- ahelyett, hogy Neera teát innál..../A gugli a barátod :-))/ St.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!