Mikor
a nyulakat megkaptam és feldolgoztam őket, szuvidáltam,
természetesen nem hagyhattam ki hogy ne készítsek el belőlük
valamilyen fogást. A hűtőben pakolászva találtam még egy
maréknyi fehér spárgát is, így egyből arra gondoltam össze
kellene kombinálnom valahogy ezt a két dolgot. Egy kis tálban még
egy pár megkezdett zöldségre is bukkantam, fél paprika, pár szem
paradicsom és újkrumpli, egy darab cukkini stb, így már a köret
is adta magát. Ez lett belőle!
Hozzávalók
(2 adaghoz):
.
2 nyúl belsősége – máj, vesék, szív
.
20-25 dkg. fehér spárga
.
2 db. újkrumpli
.
1 fej vöröshagyma
.
2-3 gerezd fokhagyma
.
1 db. kisebb cukkini
.
1 kisebb sárgarépa
.
fél csípős hegyes zöldpaprika
.
fél kaliforniai paprika
.
3-4 koktél vagy szilvaparadicsom
.
3-4 szál friss tárkony
.
1-2 ág friss rozmaring és kakukkfű
.
tej
.
1,5 dl. konyak v brandy
.
3 dkg. vaj
.
3-4 dkg parmezán
.
olívaolaj és ghí
Elkészítése:
1.
Először a spárgaszószt készítem el, a spárgák fás részét
letöröm, a többit meghámozom és feldarabolom, majd egy lábosba
teszem.
2.
Félig felöntöm a húsalaplével, csipet sót borsot szórok rá,
majd annyi tejet öntök még hozzá, hogy belepje a folyadék, és
közepes hőfokon puhára főzöm.
3.
Egy botmixerrel simára dolgozom, majd egy szitán átpasszírozom,
hogy teljesen sima legyen, azután hozzáadom a vajat és a frissen
reszelt parmezánt, simára keverem az apróra vágott tárkonnyal
együtt. Melegen tartva félreteszem.
4.
Egy serpenyőben olívaolajat forrósítok, közepesnél erősebb
fokozaton, ebbe dobom a falatnyi darabokra vágott újkrumplit és
pirítani, sütni kezdem.
5.
Mikor a krumpli puhulni kezd, mellédobom a karikára vágott
sárgarépát és a felszeletelt fokhagymát is, sózom és borsozom,
és tovább sütöm pár percet.
6.
Hozzáadom még a nagyobb darabokra vágott hagymát is, meg a
felkarikázott zöldpaprikát, beletépkedem a zöldfűszereket, és
gyakran kevergetve rázogatva pirítom.
7.
Pár perc után hozzáadom a cukkinit, a csíkokra vágott
kaliforniai paprikát és a cikkekre vágott paradicsomot is, pirítom
kicsit majd mikor a cukkini is kap egy kis színt, egy kis alaplét
öntök alá hogy párolódjon és átpuhuljon minden zöldség.
Lefedve, melegen tartva félreteszem.
8.
Egy másik serpenyőben ghít forrósítok, ebben pirítom körbe a
szuvidált nyúlhúst, majd mikor szép aranybarna színt kap és
átmelegszik, kiveszem a serpenyőből és félreteszem.
9.
A serpenyőbe újra teszek egy kis ghít, ezen pirítom meg a
félbevágott veséket és szíveket, majd a májakat is mellétéve
közepesre sütöm, hogy a máj belseje még rózsaszín legyen,
enyhén véres.
10.
Visszateszem a belsőség mellé a nyúlhúst is, megborsozom,
maximumra kapcsolom alatta a tűzhelyet, majd felöntöm a
brandy-vel, egy pár pillanatig forralom, azután meggyújtom és fél
percig flambírozom a lángban, a serpenyőt kicsit rázogatva
közben.
11.
Mikor a lángok elalszanak egy kevés alaplevet is öntök alá, hogy
legyen egy kis szósz a húsok alatt és a serpenyőről feloldja az
odasült pörzsanyagokat.
Tálaláskor
a tányérra szedek a spárgaszószból, és elterítem, mellé
szedek a sült zöldségköretből, majd a szószra szedek a húsból
belsőségekből és megszórom Maldon sópehelyjel. A serpenyőben a
húsok alatt összegyűlt szafttal körbelocsolom, és friss
tárkonnyal vagy snidlinggel díszítem.
Tipp!
Nem muszáj szuvidált nyúlhúst használni, meg is süthetjük a
serpenyőben, a pirítás után tegyük 140 fokos sütőbe 30-35
percre, majd folytassuk a fentiek szerint.
A
zöldségköretet is összeállíthatjuk a kedvenc zöldségeinkből,
csak a sütési időre kell odafigyelni és olyan ütemben adni a
hozzávalókat, hogy a végén egyszerre készüljön el.
Friss
idényzöldségeket használjunk a körethez!
Ez
az étel tele van remek ízekkel és állagokkal, kezdve a tárkonytól
édeskés zamatú krémes, sima spárgaszósszal, mellette a fűszeres
roppanós sült zöldségekkel és nem utolsó sorban a szaftos puha
húsú nyúlcombbal és pompás nyúlvesével és májjal...
Egy
palack száraz fehérbort bontsunk hozzá, én egy pohár Sauvignin
Blanc-t ittam mellé.
Elkészítési
idő: 45 perc
Költségek:
kb. 670 Ft./adag
Energiatartalom:
710 Kcal./adag
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése