Még
tart a spárgaszezon talán (nem tudom előre mikor kerül fel a
blogra ez az írás), és be lehet szerezni ehhez a finom reggelihez
az alapanyagokat. De ha esetleg már nem kapni, az sem baj, mert a
receptből bármelyik zöldség szabadon kihagyható, helyettesíthető
a kedvencünkkel vagy az éppen szezonális zöldséggel.
Ez
egy villámgyorsan és egyszerűen elkészíthető étel, ami az
olasz konyhából ismert, de szinte minden nemzet konyhájában
létezik valamilyen változata. A frittata nagyszerű reggelinek,
aminek a maradékát akár magunkkal is vihetjük a
munkába/iskolásba/irodába, egy uzsonnás dobozban. Mellédobunk a
dobozba egy-két pirítóst és egy paradicsomot vagy egy kis
salátát, és meg is van az ebéd vagy az uzsonna.
Hozzávalók
(3 adaghoz):
.
5 db. tanyasi tojás (v. bio)
.
1 db. közepes cukkini
.
7-8 szál zöld spárga
.
1 csomag újhagyma
.
1 db. hegyes csípős zöldpaprika
.
1 paradicsom
.
3 közepes csiperke gomba
.
3 ek. görög joghurt
.
8-10 dkg. lágy sós kecskesajt (vagy eredeti görög feta)
.
3 dkg. parmezán
.
3-4 ág friss kakukkfű és 1 ág rozmaring
.
só, bors
.
2-3 ek. olívaolaj
Elkészítése:
1.
Egy serpenyőben kevés olajon megpirítom a felszeletelt gombát,
majd hozzáadom a felaprított újhagymát és üvegesre pirítom.
2.
A fás részétől megszabadított majd 3-4 centis tollhegy formájúra
vágott spárgát, cukkinit és a felkarikázott zöldpaprikát is
hozzákeverem, közben sózom és borsozom, így párolom tovább,
már közepes fokozaton.
3.
Mikor a zöldségek puhulni kezdnek, belemegy a cikkekre vágott
paradicsom, rátépkedem a zöldfűszereket és elkeverem.
4.
A tojásokat felverem a joghurttal együtt és a zöldségekre öntöm,
de nem keverem el, hanem a serpenyőt kicsit megrázogatom, hogy a
tojásban egyenletesen oszoljanak el a zöldségek és közéjük
folyjon a tojás mindenhol, majd feljebb kapcsolom a tűzhelyet.
5.
A tetejére morzsolom a kecskesajtot és ráreszelem a parmezánt,
majd meglocsolom olívaolajjal és mikor a tojáslepény alja kezd
megpirulni, de a teteje még remegős, betolom a 200 fokos sütőbe
pár percre, míg a tojás átsül, és a tetején a sajt megolvad,
megpirul.
6.
Kiveszem a serpenyőt és hagyom langyosra kihűlni, mielőtt
kicsúsztatom egy deszkára/tányérra és szeletekre vágom
tálaláshoz.
A
frittatát többnyire langyosan vagy szobahőmérsékleten eszik,
ezért én is így tálaltam, egy kis madárbegy és római salátával
körítve...
Tipp!
Ahogy a bevezetőben is írtam, a frittatába bármilyen zöldség
jó, aminek az íze harmonizál a tojással és a sajtokkal. Cukkini,
spenót, paprika, paradicsom, zöld és fehér spárga, gomba, erdei
gomba, szarvasgomba, karfiol, hagyma, csili, mángold szára és
levele, bébikukorica, zsenge zöldborsó hüvelyestől, bakszakáll,
articsókaszív stb... hirtelen ennyi jutott eszembe amik közül
bátran válogathatunk, éppen minek van szezonja.
Ne
sajnáljuk a plusz pénz a jó fajta tanyasi vagy bio tojásra,
annyival nem kerül többe, mint amennyivel jobb az íze vele.
Mindig
friss zsenge, szezonális zöldségeket tegyünk a frittatába!
Finom
zöldségek ízeinek és textúráinak egyvelege, finom tojással és
sajttal. Ennyi!
Egy
pohár Souvignon Blanc-t ihatunk mellé, az remekül passzol az
ételhez.
Elkészítése:
30 perc
Költségek:
Kb. 540 Ft./adag
Energiatartalom:
360 Kcal.
Köszi a nagyon fincsi receptet! Mi vacsira ettük, és sajna nem tudtam betolni a sütőbe, mert nincs olyan serpenyőm, de alacsony hőfokon így is megsült. :)
VálaszTörlésha a serpenyőnek műanyag a nyele, tekerd be alufóliával és úgy használhatod a sütőben is...már ha ez volt a probléma:)
TörlésKedves Toma!
VálaszTörlésMindig élvezettel olvasom a receptjeidet - már unom a saját stílusom és főztöm - és mindig finomabbnál-finomabb vacsorával várom kis családomat. Köszönöm Neked!
Nagyon örülnék neki, ha a Te receptjeidet is le tudnám menteni a pinterest.com profilomba, egyszerűbb lenne a visszakeresése is :)
Odabiggyesztenél egy "Pin it" gombocskát a receptjeid végére?
Hálás köszönet!
Egy lelkes olvasód