Keresés a blogban

Spárgás-gombás-cukkinis frittata kecskesajttal és salátával



Még tart a spárgaszezon talán (nem tudom előre mikor kerül fel a blogra ez az írás), és be lehet szerezni ehhez a finom reggelihez az alapanyagokat. De ha esetleg már nem kapni, az sem baj, mert a receptből bármelyik zöldség szabadon kihagyható, helyettesíthető a kedvencünkkel vagy az éppen szezonális zöldséggel.
Ez egy villámgyorsan és egyszerűen elkészíthető étel, ami az olasz konyhából ismert, de szinte minden nemzet konyhájában létezik valamilyen változata. A frittata nagyszerű reggelinek, aminek a maradékát akár magunkkal is vihetjük a munkába/iskolásba/irodába, egy uzsonnás dobozban. Mellédobunk a dobozba egy-két pirítóst és egy paradicsomot vagy egy kis salátát, és meg is van az ebéd vagy az uzsonna.


Hozzávalók (3 adaghoz):

. 5 db. tanyasi tojás (v. bio)
. 1 db. közepes cukkini
. 7-8 szál zöld spárga
. 1 csomag újhagyma
. 1 db. hegyes csípős zöldpaprika
. 1 paradicsom
. 3 közepes csiperke gomba
. 3 ek. görög joghurt
. 8-10 dkg. lágy sós kecskesajt (vagy eredeti görög feta)
. 3 dkg. parmezán
. 3-4 ág friss kakukkfű és 1 ág rozmaring
. só, bors
. 2-3 ek. olívaolaj

Elkészítése:

1. Egy serpenyőben kevés olajon megpirítom a felszeletelt gombát, majd hozzáadom a felaprított újhagymát és üvegesre pirítom.
2. A fás részétől megszabadított majd 3-4 centis tollhegy formájúra vágott spárgát, cukkinit és a felkarikázott zöldpaprikát is hozzákeverem, közben sózom és borsozom, így párolom tovább, már közepes fokozaton.
3. Mikor a zöldségek puhulni kezdnek, belemegy a cikkekre vágott paradicsom, rátépkedem a zöldfűszereket és elkeverem.
4. A tojásokat felverem a joghurttal együtt és a zöldségekre öntöm, de nem keverem el, hanem a serpenyőt kicsit megrázogatom, hogy a tojásban egyenletesen oszoljanak el a zöldségek és közéjük folyjon a tojás mindenhol, majd feljebb kapcsolom a tűzhelyet.
5. A tetejére morzsolom a kecskesajtot és ráreszelem a parmezánt, majd meglocsolom olívaolajjal és mikor a tojáslepény alja kezd megpirulni, de a teteje még remegős, betolom a 200 fokos sütőbe pár percre, míg a tojás átsül, és a tetején a sajt megolvad, megpirul.
6. Kiveszem a serpenyőt és hagyom langyosra kihűlni, mielőtt kicsúsztatom egy deszkára/tányérra és szeletekre vágom tálaláshoz.

A frittatát többnyire langyosan vagy szobahőmérsékleten eszik, ezért én is így tálaltam, egy kis madárbegy és római salátával körítve...
Tipp! Ahogy a bevezetőben is írtam, a frittatába bármilyen zöldség jó, aminek az íze harmonizál a tojással és a sajtokkal. Cukkini, spenót, paprika, paradicsom, zöld és fehér spárga, gomba, erdei gomba, szarvasgomba, karfiol, hagyma, csili, mángold szára és levele, bébikukorica, zsenge zöldborsó hüvelyestől, bakszakáll, articsókaszív stb... hirtelen ennyi jutott eszembe amik közül bátran válogathatunk, éppen minek van szezonja.
Ne sajnáljuk a plusz pénz a jó fajta tanyasi vagy bio tojásra, annyival nem kerül többe, mint amennyivel jobb az íze vele.
Mindig friss zsenge, szezonális zöldségeket tegyünk a frittatába!
Finom zöldségek ízeinek és textúráinak egyvelege, finom tojással és sajttal. Ennyi!
Egy pohár Souvignon Blanc-t ihatunk mellé, az remekül passzol az ételhez.

Elkészítése: 30 perc
Költségek: Kb. 540 Ft./adag
Energiatartalom: 360 Kcal.

3 megjegyzés:

  1. Köszi a nagyon fincsi receptet! Mi vacsira ettük, és sajna nem tudtam betolni a sütőbe, mert nincs olyan serpenyőm, de alacsony hőfokon így is megsült. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ha a serpenyőnek műanyag a nyele, tekerd be alufóliával és úgy használhatod a sütőben is...már ha ez volt a probléma:)

      Törlés
  2. Kedves Toma!

    Mindig élvezettel olvasom a receptjeidet - már unom a saját stílusom és főztöm - és mindig finomabbnál-finomabb vacsorával várom kis családomat. Köszönöm Neked!
    Nagyon örülnék neki, ha a Te receptjeidet is le tudnám menteni a pinterest.com profilomba, egyszerűbb lenne a visszakeresése is :)
    Odabiggyesztenél egy "Pin it" gombocskát a receptjeid végére?

    Hálás köszönet!
    Egy lelkes olvasód

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!