Tombol
a kánikula, itt nálam már több mint egy hete 35 fok felett van a
hőmérséklet. Ilyen melegben az embernek nem sok kedve van főzni,
a tűzhely begyújtásának a gondolatától is leizzad. Én már
napok óta főzés nélkül előállítható ételeken,
szendvicseken, hidegtálakon, joghurton és müzlin élek.
Az
ilyen forró napokra találták ki az okos spanyolok a gazpacho nevű
hideg levest, ami nem más mint sokféle zöldségből, olívaolajjal
fokhagymával és beáztatott szikkadt kenyérrel elkészített jégbe
hűtött finomság, amihez ráadásul nem kell bekapcsolni a
tűzhelyet, elég hozzá egy turmixgép és egy hűtőszekrény.
Én
azért tettem bele egy kis csavart, lévén a gazpacho egyik fő
alapanyaga a fürtös uborka, de az nekem nem volt itthon, viszont
volt a hűtőmben egy nagy adag kovászos uborka. Gondoltam miért ne
ez legyen az alapja az én gazpachómnak, ráadásul már eleve
rendelkezik a gazpacho pár jellegzetes ízével, ami a fokhagyma és
a só. Ez tehát az én gazpacho receptem.
Hozzávalók
(4 adaghoz):
.
3 db. kovászos uborka + a levéből egy csészényi
.
2-3 db. nagyobb friss érett paradicsom
.
1 db. tv paprika
.
1 db. piros kápia paprika
.
1 db. hegyes zöldpaprika (ha csípős, elég a fele is)
.
2 db. szikkadt zsemle v. szelet kenyér
.
1 gerezd fokhagyma
.
1 fej lilahagyma
.
extra minőségű szűz olívaolaj
.
sherry v. rizsborecet (v. fehérborecet)
.
só, bors
.
görög joghurt és snidling a tálaláshoz
Elkészítése:
1.
A zsemléket egy tál vízben beáztatom.
2.
Az uborkákat, paradicsomokat, paprikákat és a hagyma felét
feldarabolom és a bormixer poharába dobom, majd leturmixolom, ha
kell egy keveset hozzáadok a kovászos uborka levéből is.
3.
Ízesítem 2-4 ek. ecettel, sózom és borsozom, majd nagyjából 1
dl. olívaolajat öntök hozzá és újra átturmixolom, most a
lehető legsimábbra.
4.
A turmixot egy sűrű szitán (lehet fémszűrőn is)
átpasszírozom (én szeretem ha a gazpachóm teljesen sima,
kicsit sem darabos, és így a paradicsom héjától és a magoktól
is megszabadulok) egy nagyobb tálba, majd átöntöm egy nagy
dunsztosüvegbe.
5.
Kiöblítem a mixer poharát, majd beledobom a kinyomkodott áztatott
zsemléket, ráreszelem a fokhagymát, egy kicsit löttyintek rá az
uborkaléből, és a botmixerrel teljesen simára, krémszerűre
dolgozom.
6.
A leveshez adom ezt a „zsemleszószt”, adok még hozzá ½ dl.
olívaolajat, alaposan elkeverem, majd megkóstolom és ha kell,
sózással vagy még egy kis ecettel olajjal igazítok még az
ízeken.
7.
Az üveget lezárom és 3-4 órára vagy egy éjszakára a hűtőbe
teszem, hogy az ízek összeérjenek.
8.
Tálalás előtt egy kevés jeges víz hozzáadásával beállítom a
leves végső sűrűségét.
Tálaláskor
a tányérra merek a gazpachoból, a közepére helyezek egy kanálnyi
sűrű görög joghurt gombócot, majd megszórom a nagyon apróra
vágott maradék lilahagyma és snidling keverékével, és kevés
felkockázott paradicsom húsával. Legvégül meglocsolom a legjobb
olívaolajommal is.
A
gazpachót tálalhatjuk kis pohárkákban is, jégkockákkal
megpakolva, a tetején egy kis darabolt hagymával...
Tipp!
Az ízeket és arányokat teljesen a mi ízlésünk szerint állítsuk
be. Ha van amit jobban szeretünk, abból tehetünk többet is bele,
vagy ha nem szeretünk valamit, ki is hagyhatjuk. A gazpachonak
Spanyolországban is ezernyi variációja van, ezer -féle képen
készítik, nem kell tartanunk magunkat semmilyen kőbe vésett
recepthez. A lényeg, hogy friss és jó minőségű alapanyagokat
használjunk. Ne sajnáljuk belőle a drága és finom olívaolajat
és a napon, „tőérett” szabadföldi paradicsomot.
Hűtőben
napokig eláll, így lehet belőle nagyobb adagot is készíteni
egyszerre.
Termoszban
pár jégkockát dobva mellé, a munkába is magunkkal vihetjük
frissítőnek, vagy egy könnyű ebédnek.
Igazi
frissítő ízek, az uborka, a paradicsom és a paprika zamatai
tobzódnak ebben a remek levesben, vagy inkább koktélban, amit az
ecet savassága és az olaj selymes íze egyensúlyoz ki. Emellett a
leves és a joghurt krémes állaga és a ropogós hagyma és
paradicsom kockák adják az étel textúrájában a kontrasztot...
Egy egyszerű étel komplex élménnyel, érdemes kipróbálni!
Elkészítési
idő: 30 perc + 3-4 óra a hűtés
Költségek:
kb. 250 Ft./adag
Energiatartalom:
350 Kcal./adag
nagyon jó lett ez is! kösz. most került a hűtőbe holnapra.
VálaszTörlésmegkockáztatnék belőle sorbetet is, előételnek. vékonyra szeletelt kolbásszal.