Keresés a blogban

Tour de serpenyő 13. etap Saint-Paul-Trois-Châteaux-Le Cap d’Agde - Töltött tintahal spagettivel




A Tour de France kerékpáros körverseny alkalmából Chiliivel, Mammával és Loriennel összeálltunk, hogy a Tour útvonalához kapcsolódóan az adott régiókra jellemző ételeket készítsünk.
Sajnos úgy alakultak a dolgaim, hogy csak most, a Tour vége felé tudtam bekapcsolódni ebbe a közös főzőcskézésbe, de érdemes visszaolvasni a belinkelt blogokban mert szerencsére a többiek helyettem is remekeltek, és jobbnál jobb recepteket olvashattok.
Chiliitől veszem át ma a stafétabotot, mikor is a 13. szakaszhoz ért a Tour mezőnye, ami a festői Languedoc-Roussillon régiót jelenti. Ez a régió a Földközi-tenger délen a Pireneusok keleti részével határos, északon pedig Lozère-rel. Languedoc-Roussillon domborzatát tekintve az ellentétek földje. A katalán hangulatú Perpignantól a zord sziklákig, a kellemes fürdővárosoktól a magas hegycsúcsokig minden megtalálható itt. Konyhája tipikus mediterrán, egyaránt hatással van rá a szomszédos katalán, a provence-i, és az olasz konyha is.
Az én mai receptem a töltött tintahal spagettivel (Les encornets farcis avec spaghettis) ami jellemző erre a vidékre.





Hozzávalók:

. 4 db. közepes méretű tintahal (50-60 dkg.)
. 35 dkg. kolbászhús
. 400 g. spagetti tészta
. 70 dkg. érett paradicsom
. 2-3 ek. olasz paradicsom sűrítmény
. 1 fej hagyma
. 3 gerezd fokhagyma
. 2 tojás
. 1 nagy csokor friss petrezselyem
. 4-6 ág friss kakukkfű
. maréknyi friss bazsalikom
. 2 babérlevél
. só, bors, cukor
. olívaolaj
. száraz fehérbor (sauvignon blanc)

Elkészítése:

1. A tintahalakat megtisztítom, a belsőségeket kiszedem, a bőrét lehúzom, majd a „szárnyait és a csápjait is levágom, ezeket félreteszem, azután a testét kifordítom, és csap alatt lemosom, utána visszafordítom.
2. Egy keverőtálba teszem a kolbászhúst, a tintahal szárnyait és csápjait apróra feldarabolva, ráreszelek egy gerezd fokhagymát, beleütöm a tojásokat, megszórom az apróra vágott petrezselyemmel és kakukkfűvel, majd alaposan elkeverem (ha kell, egy kis zsemlemorzsával sűrítem).
3. Sózom, borsozom, majd a tintahal testét megtöltöm a keverékkel, azután egy fogpiszkálóval szorosan lezárom a száját.
4. Egy serpenyőben olívaolajat forrósítok, a tintahalakat meghempergetem egy kis lisztben, a felesleget lerázom, azután az olajban aranybarnára pirítom minden oldalán.
5. Egy nagyobb serpenyőben olívaolajon üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát és maradék fokhagymát, felöntöm egy pohár borral és a felére elforralom.
6. Hozzáadom a felaprított paradicsomot, a sűrített paradicsomot, majd annyi alaplével öntöm fel, hogy ellepje.
7. Beledobom a babérleveleket, a bazsalikom felét, sózom és borsozom, egy kanál cukorral egyensúlyozom ki az ízeket, lejjebb kapcsolom a tűzhelyet közepesre (kerámialap #5/9), majd a tintahalakat a szószba helyezem és 35-40 percig lassan főzöm.
8. Közben a tésztát is megfőzöm, úgy időzítve, hogy a tintahallal és a szósszal egy időben készüljön el, majd a leszűrt tésztát néhány kanál paradicsomszósszal elkeverem.

Tálaláskor egy adag tésztát teszek a tányérra, merek rá a paradicsomszószból, megszórom apróra vágott friss bazsalikommal, majd a tetejére helyezem a tintahalat, amit még meglocsolok egy kis extra minőségű olívaolajjal.
Száraz fehérbort ajánlok hozzá. Én egy palack '09 Ribeaupierre Sauvignon Blanc-t bontottam mellé.


UPDATE:


Eredmények:

13. szakasz, Saint-Paul-Trois-Châteaux, 217 km
1. André Greipel (Lotto) Lotto 4:57:59
2. Peter Sagan (Liquigas)
3. Edvald Boasson Hagen (Sky)
Összetett:
1. Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling 59:32:32
2. Christopher Froome (GBr) Sky Procycling +2:05
3. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale +2:23

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!