A
Tour de France kerékpáros körverseny alkalmából Chiliivel,
Mammával
és
Loriennel
összeálltunk,
hogy a Tour útvonalához kapcsolódóan az adott régiókra jellemző
ételeket készítsünk.
Sajnos
úgy alakultak a dolgaim, hogy csak most, a Tour vége felé tudtam
bekapcsolódni ebbe a közös főzőcskézésbe, de érdemes
visszaolvasni a belinkelt blogokban mert szerencsére a többiek
helyettem is remekeltek, és jobbnál jobb recepteket olvashattok.
Chiliitől
veszem
át ma a stafétabotot, mikor is a 13.
szakaszhoz ért a Tour mezőnye, ami a festői Languedoc-Roussillon
régiót
jelenti. Ez a régió a Földközi-tenger
délen a Pireneusok keleti részével határos, északon pedig
Lozère-rel. Languedoc-Roussillon domborzatát tekintve az ellentétek
földje. A katalán hangulatú Perpignantól a zord sziklákig, a
kellemes fürdővárosoktól a magas hegycsúcsokig minden
megtalálható itt. Konyhája tipikus mediterrán, egyaránt hatással
van rá a szomszédos katalán, a provence-i, és az olasz konyha is.
Az
én mai receptem a töltött tintahal spagettivel (Les encornets
farcis avec spaghettis) ami jellemző erre a vidékre.
Hozzávalók:
.
4 db. közepes méretű tintahal (50-60 dkg.)
.
35 dkg. kolbászhús
.
400 g. spagetti tészta
.
70 dkg. érett paradicsom
.
2-3 ek. olasz paradicsom sűrítmény
.
1 fej hagyma
.
3 gerezd fokhagyma
.
2 tojás
.
1 nagy csokor friss petrezselyem
.
4-6 ág friss kakukkfű
.
maréknyi friss bazsalikom
.
2 babérlevél
.
só, bors, cukor
.
olívaolaj
.
száraz fehérbor (sauvignon blanc)
Elkészítése:
1.
A tintahalakat megtisztítom, a belsőségeket kiszedem, a bőrét
lehúzom, majd a „szárnyait és a csápjait is levágom, ezeket
félreteszem, azután a testét kifordítom, és csap alatt lemosom,
utána visszafordítom.
2.
Egy keverőtálba teszem a kolbászhúst, a tintahal szárnyait és
csápjait apróra feldarabolva, ráreszelek egy gerezd fokhagymát,
beleütöm a tojásokat, megszórom az apróra vágott
petrezselyemmel és kakukkfűvel, majd alaposan elkeverem (ha
kell, egy kis zsemlemorzsával sűrítem).
3.
Sózom, borsozom, majd a tintahal testét megtöltöm a keverékkel,
azután egy fogpiszkálóval szorosan lezárom a száját.
4.
Egy serpenyőben olívaolajat forrósítok, a tintahalakat
meghempergetem egy kis lisztben, a felesleget lerázom, azután az
olajban aranybarnára pirítom minden oldalán.
5.
Egy nagyobb serpenyőben olívaolajon üvegesre pirítom az apróra
vágott hagymát és maradék fokhagymát, felöntöm egy pohár
borral és a felére elforralom.
6.
Hozzáadom a felaprított paradicsomot, a sűrített paradicsomot,
majd annyi alaplével öntöm fel, hogy ellepje.
7.
Beledobom a babérleveleket, a bazsalikom felét, sózom és
borsozom, egy kanál cukorral egyensúlyozom ki az ízeket, lejjebb
kapcsolom a tűzhelyet közepesre (kerámialap #5/9), majd a
tintahalakat a szószba helyezem és 35-40 percig lassan főzöm.
8.
Közben a tésztát is megfőzöm, úgy időzítve, hogy a
tintahallal és a szósszal egy időben készüljön el, majd a
leszűrt tésztát néhány kanál paradicsomszósszal elkeverem.
Tálaláskor
egy adag tésztát teszek a tányérra, merek rá a
paradicsomszószból, megszórom apróra vágott friss bazsalikommal,
majd a tetejére helyezem a tintahalat, amit még meglocsolok egy kis
extra minőségű olívaolajjal.
Száraz
fehérbort ajánlok hozzá. Én egy palack '09 Ribeaupierre Sauvignon
Blanc-t bontottam mellé.
UPDATE:
Eredmények:
13. szakasz, Saint-Paul-Trois-Châteaux, 217 km
1. André Greipel (Lotto) Lotto 4:57:59
2. Peter Sagan (Liquigas)
3. Edvald Boasson Hagen (Sky)
2. Peter Sagan (Liquigas)
3. Edvald Boasson Hagen (Sky)
Összetett:
1. Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling 59:32:32
2. Christopher Froome (GBr) Sky Procycling +2:05
3. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale +2:23
2. Christopher Froome (GBr) Sky Procycling +2:05
3. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale +2:23
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése