Keresés a blogban

Csontos marharostélyos (rib-eye) steak kecskesajttal töltött grillezett gombafejek és paradicsomok, uborkaöntetes galambbegysalátával




Minden foodie kedvenc hentestől Gál „hentesutánzat” Józsitól jutottam hozzá egy szép termetes rostélyoshoz, rajta a bordacsontokkal. Először egyben akartam megsütni, de végül meggondoltam magam, és a csontok mentén felszeleteltem és így kaptam három 70-80 dekás, bő háromujjnyi vastag szeletet, amivel azért már lehet mit kezdeni a konyhában vagy a grillsütőnél.
Ezek közül az egyik szeletet sütöttem meg egyszerűen, minden sallang nélkül, hogy a hús markáns íze domináljon leginkább. Inkább a köretben engedtem el a fantáziámat és variáltam meg kissé, hogy ízekben a fogás, egészében minél gazdagabb és változatosabb legyen.


Hozzávalók:

. 1db. 5-6 cm vastag, kb. 80 dkg-os érlelt rib-eye/marharostélyos szelet (bordacsonttal együtt)
. 4 db. érett, de keményebb paradicsom
. 8 db. közepes méretű, tölteni való csiperke gombafej
. 20 dkg, lágy sós kecskesajt (Pl. Kaba farm) vagy eredeti görög feta
. 1 doboz (125g.) friss galambbegy/madár saláta
. 1 gerezd fokhagyma
. 2-3 kisebb thai csili
. friss kakukkfű és rozmaring
. só, bors
. olívaolaj

Elkészítése:

1. Előkészítem a húst a sütéshez, a külsejéről levágom a vastag faggyú egy részét (nem mindet mert az adja az ízét), majd egy kendermadzaggal körben megkötözöm, hogy egyenletes vastagságú legyen, és sütés közben is megtartsa a formáját.
2. A húst mindkét oldalán megsózom és borsozom, majd közepesnél erősebb fokozaton egy öntöttvas grillserpenyőben 10 percig sütöm, közben többször is megfordítom, és élére állítva, körben az oldalán is megpirítom.
3. A húst ezután a 70-80 fokra melegített sütőbe teszem 30 percre, majd ha kész, félreteszem pihenni 10-15 percet.
4. Közben egy keverőtálba morzsolom a kecskesajtot, hozzáadom az apróra vágott csilit, egy tk. apróra vágott friss kakukkfüvet és rozmaringot, sózom borsozom, belereszelek egy fokhagymát és alaposan elkeverem.
5. A gombafejeket egy kis kefével lepucolom (ne mossuk vízben!), kivágom a tönkjüket, a paradicsomoknak meg levágom a száránál a tetejét és egy kiskanállal kivájom a belsejét (ezt apróra vágva hozzákeverhetjük a kecskesajthoz), majd mindegyiket megtöltöm a kecskesajttal, meglocsolom kis olívaolajjal, és a tetejükre csipetnyi zsemlemorzsát szórok.
6. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket, és a 200 fokra előmelegített sütőben sütöm 15 percet, de az utolsó 3 percre átkapcsolom grillfokozatra, hogy a teteje ropogósra süljön.
7. Közben elkészítem a salátát, egy keverőtál aljára öntök egy kevés uborkavinaigrette-t, erre szórom a madársaláta leveleket, majd kézzel finoman összeforgatom, hogy mindenhol bevonja a leveleket, de azért ne törjem meg őket.

Tálaláshoz a húsról vágjuk le a csontot, majd a rostjaival merőlegesen vékonyan szeleteljük fel kb. félcentis szeletekre. A tányérra tegyük a salátát, mellé a töltött gombafejekből kettőt és egyet a paradicsomokból is, majd halmozzuk rá a hússzeleteket. Hintsük meg a húst kevés Maldon sóval és őröljünk rá frissen egy kis színes borsot.
Tipp! Madársaláta helyett használhatunk bébispenótot, vékonyra szalagokra vágott cukkinit, esetleg borsóhajtást vagy aminek éppen szezonja van.
A húst sütés előtt mindenképpen vegyük ki a hűtőből legalább két órával előtte, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen.
Az egész fogást elkészíthetjük faszenes kerti grillsütőben is, aminek van lehajtható teteje.
A kecskesajtból a csilit kihagyhatjuk, ha nem szeretnénk, hogy csípős legyen.
Gazdag ízekből áll össze ez a fogás. Finom, a faggyútól karakteres ízű szaftos marhahúsból, fűszeres-sajtos sült paradicsom és gomba aromájából, és a friss-ropogós salátából a hűvös uborkás öntettel...
Testes száraz vörösbort ajánlok hozzá. Én egy palack szekszárdi Cabernet Souvignon-t (Németh János 2008) bontottam mellé.

Elkészítési idő: 50 perc
Költségek: kb. 1600 Ft./adag
Energiatartalom: 850 Kcal./adag

2 megjegyzés:

  1. Toma!
    Hűűű ez csodás, ide nekem gyorsan egy adagot!

    VálaszTörlés
  2. Jól néz ki! Minimum egy adagra szívesen beneveznék! :)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!