Ez
egy nagyon egyszerű de annál nagyszerűbb étel, amit az előző
nap sütött rib-eye steak maradékából készítettem el, mivel
azt egyedül ettem, és majd a fele megmaradt a hatalmas húsdarabnak.
Természetesen
ez nem egy igazi carpaccio, - ami többnyire pácolt nyers bélszínből
készül - azért is van a címben idézőjelben, hanem
tulajdonképpen egy húsos saláta. De nekem annyira tetszett a
hajszálvékonyra szeletelt, szép félangolosra sütött marhasteak,
hogy végül nem kevertem el a salátával, inkább úgy tálaltam
mint egy igazi carpacciót.
Hozzávalók
(2 adaghoz):
.
30-35 dkg. médiumra sütött hideg marhasült v. steak
.
1 doboz/125g. Galambbegy/madár saláta
.
2 db. thai csili
.
1 gerezd fokhagyma
.
fél citrom
.
3 ek. olívaolaj
.
só, bors
.
marináltretek és parmezán forgács a díszítéshez
Elkészítése:
1.
Egy éles késsel a lehető legvékonyabb szeletekre vágom a húst.
2.
Egy kisebb keverőtálba öntöm az olívaolajat, 1 evőkanálnyi
citromot facsarok rá, megszórom sóval borssal, hozzáadom az
apróra vágott csilit végül belereszelem a fokhagymát.
3.
Egy másik keverőtálba öntök egy kis uborkaöntetet, rászórom a
madársalátát, és kézzel óvatosan összeforgatom, hogy minden
levelet érjen a szósz, de a levelek ne törjenek össze.
4.
Egy nagy maréknyit egy tányérra halmozok a salátából, körbe
rakosgatom a hússzeletekkel, a húst megszórom egy kis Maldon sóval
és meglocsolom a csilis-fokhagymás-olajos szósszal.
Tálaláskor
teszek mellé pár darab marinált
retket és pár parmezán forgácsot dobok a húsra.
Tipp!
Ha nincsen otthon egy jó szeletelőkésünk, használjunk hullámos
pengéjű kenyérvágó kést a szeletelésre, és próbáljunk minél
vékonyabb szeletet levágni.
Előző
napról maradt marhasültből, a kerti grillezéskor megmaradt
marha-steakből vagy akár direkt erre a célra sütött húsból is
elkészíthetjük.
Marha
bélszín, hátszín, vagy rostélyos (rib-eye) is alkalmas ilyen
carpaccionak.
A
marha steakhez nincs mit hozzáfűzni, milyen pompás íze is van, de
ehhez még hozzájön a csípős-fokhagymás, citromos olívaolajos
öntet remek zamata, és az üde friss saláta a finom hűvös
uborkás öntettel. Remek vacsora lett belőle...
Száraz
testesebb vörösbort ajánlok hozzá, egy palack Villányi Cuvée
(Villány, Keller György '08) volt aminek a végére jártunk
vacsora közben.
Elkészítési
idő: 15 perc
Költségek:
-
Energiatartalom:
570 Kcal/adag
először azt hittem, hogy a retek az virsli :)
VálaszTörlésEz a "Carpaccio" nekem inkàbb "Roastbeef"-nek tünik....
VálaszTörlésAmugy nagyon tetszik!