Minden
foodie kedvenc hentestől Gál „hentesutánzat” Józsitól
jutottam hozzá egy szép termetes rostélyoshoz, rajta a
bordacsontokkal. Először egyben akartam megsütni, de végül
meggondoltam magam, és a csontok mentén felszeleteltem és így
kaptam három 70-80 dekás, bő háromujjnyi vastag szeletet, amivel
azért már lehet mit kezdeni a konyhában vagy a grillsütőnél.
Ezek
közül az egyik szeletet sütöttem meg egyszerűen, minden sallang
nélkül, hogy a hús markáns íze domináljon leginkább. Inkább a
köretben engedtem el a fantáziámat és variáltam meg kissé, hogy
ízekben a fogás, egészében minél gazdagabb és változatosabb
legyen.
Hozzávalók:
.
1db. 5-6 cm vastag, kb. 80 dkg-os érlelt rib-eye/marharostélyos
szelet (bordacsonttal együtt)
.
4 db. érett, de keményebb paradicsom
.
8 db. közepes méretű, tölteni való csiperke gombafej
.
20 dkg, lágy sós kecskesajt (Pl. Kaba farm) vagy eredeti
görög feta
.
1 doboz (125g.) friss galambbegy/madár saláta
.
1 dl. uborkavinaigrette
.
1 gerezd fokhagyma
.
2-3 kisebb thai csili
.
friss kakukkfű és rozmaring
.
só, bors
.
olívaolaj
Elkészítése:
1.
Előkészítem a húst a sütéshez, a külsejéről levágom a
vastag faggyú egy részét (nem mindet mert az adja az ízét),
majd egy kendermadzaggal körben megkötözöm, hogy egyenletes
vastagságú legyen, és sütés közben is megtartsa a formáját.
2.
A húst mindkét oldalán megsózom és borsozom, majd közepesnél
erősebb fokozaton egy öntöttvas grillserpenyőben 10 percig sütöm,
közben többször is megfordítom, és élére állítva, körben az
oldalán is megpirítom.
3.
A húst ezután a 70-80 fokra melegített sütőbe teszem 30 percre,
majd ha kész, félreteszem pihenni 10-15 percet.
4.
Közben egy keverőtálba morzsolom a kecskesajtot, hozzáadom az
apróra vágott csilit, egy tk. apróra vágott friss kakukkfüvet és
rozmaringot, sózom borsozom, belereszelek egy fokhagymát és
alaposan elkeverem.
5.
A gombafejeket egy kis kefével lepucolom (ne mossuk vízben!),
kivágom a tönkjüket, a paradicsomoknak meg levágom a száránál
a tetejét és egy kiskanállal kivájom a belsejét (ezt apróra
vágva hozzákeverhetjük a kecskesajthoz), majd mindegyiket
megtöltöm a kecskesajttal, meglocsolom kis olívaolajjal, és a
tetejükre csipetnyi zsemlemorzsát szórok.
6.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket, és a 200 fokra
előmelegített sütőben sütöm 15 percet, de az utolsó 3 percre
átkapcsolom grillfokozatra, hogy a teteje ropogósra süljön.
7.
Közben elkészítem a salátát, egy keverőtál aljára öntök egy
kevés uborkavinaigrette-t, erre szórom a madársaláta leveleket,
majd kézzel finoman összeforgatom, hogy mindenhol bevonja a
leveleket, de azért ne törjem meg őket.
Tálaláshoz
a húsról vágjuk le a csontot, majd a rostjaival merőlegesen
vékonyan szeleteljük fel kb. félcentis szeletekre. A tányérra
tegyük a salátát, mellé a töltött gombafejekből kettőt és
egyet a paradicsomokból is, majd halmozzuk rá a hússzeleteket.
Hintsük meg a húst kevés Maldon sóval és őröljünk rá frissen
egy kis színes borsot.
Tipp!
Madársaláta helyett használhatunk bébispenótot, vékonyra
szalagokra vágott cukkinit, esetleg borsóhajtást vagy aminek éppen
szezonja van.
A
húst sütés előtt mindenképpen vegyük ki a hűtőből legalább
két órával előtte, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen.
Az
egész fogást elkészíthetjük faszenes kerti grillsütőben is,
aminek van lehajtható teteje.
A
kecskesajtból a csilit kihagyhatjuk, ha nem szeretnénk, hogy csípős
legyen.
Gazdag
ízekből áll össze ez a fogás. Finom, a faggyútól karakteres
ízű szaftos marhahúsból, fűszeres-sajtos sült paradicsom és
gomba aromájából, és a friss-ropogós salátából a hűvös
uborkás öntettel...
Testes
száraz vörösbort ajánlok hozzá. Én egy palack szekszárdi
Cabernet Souvignon-t (Németh János 2008) bontottam mellé.
Elkészítési
idő: 50 perc
Költségek:
kb. 1600 Ft./adag
Energiatartalom:
850 Kcal./adag
Toma!
VálaszTörlésHűűű ez csodás, ide nekem gyorsan egy adagot!
Jól néz ki! Minimum egy adagra szívesen beneveznék! :)
VálaszTörlés