Keresés a blogban

Grillkolbászok – almás-zöldfűszeres és édesköményes sertés grillkolbászok



Itt a grillszezon! Ilyenkor el lehet gondolkodni, hogy a napos meleg hétvégéken, mikor előkerülnek a garázsból a grillsütők, miket is süssünk a családnak vagy a meghívott baráti társaságnak. Manapság a jobbféle grillezni való húsok elég drágák, így ha esetleg egy nagyobb társaságot szeretnénk megetetni, kiváló alternatíva lehet a grillkolbász mert sokkal olcsóbban kijövünk vele és nagyobb mennyiséget is könnyeben kisüthetünk egyszerre. Azonban a boltban kapható zsugorfóliázott fűszeres grillkolbászokat felejtsük el! Tele vannak mesterséges adalékokkal, ízfokozóval és rossz minőségű hússal, ipari szalonnával, tartósítóval. Ráadásul még drágák is. Inkább csináljunk magunk grillkolbászkákat!
Tudom! Nem mindenkinek van otthon kolbásztöltője, vagy ezzel a funkcióval rendelkező robotgépe, húsdarálója. Erre is van egy jó megoldás a cikkben!


Hozzávalók (kb. 8 adaghoz):

. 1,5 kg. zsíros sertéshús (dagadó vagy lapocka) vagy darált hús, ha nincs húsdarálónk
. 2 közepes fej hagyma
. 1 fej fokhagyma
. 1 db. alma (pl. jonagold)
. friss kakukkfű, rozmaring és zsálya
. 1 pohár száraz cider/almabor
. só, egész bors, édeskömény mag, cukor
. 10 m. sózott sertés vékonybél (az emészthető fajta)
. 4-6 ek. házi zsemlemorzsa

A kolbásztöltő: Mint ahogy írtam a bevezetőben, nem mindenkinek van otthon kolbásztöltője, vagy ezzel a funkcióval rendelkező robotgépe, húsdarálója. Ezért erre megoldás lehet egy egyszerű eszköz amit bármelyik barkácsáruházban beszerezhetünk (én a Praktikerben vettem az enyémet, 1000Ft-ért). Ez egy tömítőpisztoly, amivel a szigetelő anyagokat nyomják a nyílászárókra és máshová. Saját alumínium tartálya van, amiből egy dugattyú nyomja ki a beletöltött tömítő vagy szigetelőanyagot (vagy éppen darált húst), ha megnyomjuk a pisztoly markolatát. Van neki csőre is, amit a megfelelő méretre vághatunk, és erre felhúzhatjuk a tölteni való belet is. Tulajdonképpen semmi dolgunk nincs vele, azon kívül hogy a tartályt forró vízzel alaposan elmosogatjuk, azonnal töltésre kész a szerkezet, és a használat után is könnyen elmosogathatjuk egy üvegmosó kefével, vagy akár mosogatógépbe is tehetjük. Nagyon praktikus, ha kisebb mennyiséget szeretnénk tölteni. Nekem is van töltőgépem, de mondjuk egy-két kiló hús kedvéért nem üzemelem be, és „koszolom” össze, inkább előveszem ezt a szerkezetet.

Elkészítése:

1. Először is, a sózott sertés vékonybelet egy tál langyos vízbe teszem, és így hagyom egy órán át ázni. Közben többször is lecserélem a vizet, hogy a só kiázzon belőle...
2. Az almát meghámozom, kivágom a magházát és kockákra vágom, azután egy lábosba dobom, felöntöm annyi ciderrel, hogy félig ellepje, majd alacsony hőfokon lassan puhára főzöm (tehetjük bele főzés nélkül is, apró kis kockákra vágva az almát).
3. Mikor teljesen puhára főtt, egy villával simára pürésítem és hagyom kihűlni.
4. Egy serpenyőben kanálnyi zsírt forrósítok, ebben pirítom üvegesre az apróra vágott hagymát, majd alacsony hőfokon, lefedve párolom 10-12 percig, míg aranybarnára nem karamellizálódik. Mikor elkészül, hagyom teljesen kihűlni.
5. A fokhagymát is megsütöm az itt leírtak szerint, kinyomkodom a puha krémes belsejét, majd a sült hagymához keverem.
6. A húst ledarálom, közepes lyukméretű tárcsát használok (ráérősebbek késsel is felapríthatják, úgy még jobb), hozzákeverem a hagymát és fokhagymát, és a zsemlemorzsát, majd két egyforma adagra osztom, egy-egy keverőtálba szedve. Ezzel kész az alap kolbászhús, amit a továbbiakban kedvünk szerint tovább ízesíthetünk.
7. Elkészítem az almás-zöldfűszeres kolbászt: Az egyik adaghoz keverem az almapépet (vagy almakockákat) és a zöldfűszereket, ami nagyon apróra vágott, 2 evőkanálnyi friss zsálya, 1 ek. friss rozmaring és 1 ek. friss kakukkfű.
8. Szórok rá 3 tk. finom tengeri sót, 1 tk. cukrot szórok rá, majd 2-3 kanál ciderrel lazítom a keveréket és alaposan elkeverem, átgyúrom kézzel a húsmasszát.
9. Elkészítem az édesköményes kolbászt is: A másik adag húsra is 3 teáskanál sót, 1. tk. cukrot szórok, majd mozsárban összetörök 1 ek. egész színes borsot és 1 tk. édesköménymagot, ehhez öntök pár kanálnyi száraz fehérbort és elkeverem, amit a húshoz adok és kézzel alaposan átdolgozom.
10. Mielőtt betöltöm a bélbe a kolbászokat, mindkét fajtából egy kis darabot megsütök egy serpenyőben így ellenőrzöm a fűszerezését, és hogy elég sós-e.

. A kolbász betöltése: A beleket kibogozgatom, szétválasztom (általában 90-150 centis darabokban van a csomagban a bél), majd az egyik végét szétnyitva belefújok, hogy lássam sértetlen-e a bél és nem lukas.
. A töltő hengerét megtömöm a kolbászhússal, nyomok rajta párat, hogy a levegőt kidolgozza a hengerből, majd töltő csőrére húzok a bélből úgy egy méternyit.
. A végét elkötöm, majd lassan kinyomom a húst a pisztolyból, közben a tenyeremre fektetve vezetem a kolbászt, hogy egyenletes vastagságban töltődjön.
. Mikor a bél elfogy (ha a hús fogy el előbb azt pótoljuk), a másik végére is csomót kötök, majd a kolbászon tenyérnyi hosszú szakaszonként, csavarok párat (felváltva más-más irányba), hogy kisebb kolbászokra osszam az egészet.
. Az asztalon végig fektetem a kolbászfűzért és átnézem mindenhol, és ahol egy légbuborékot találok, egy hústűvel kiböködöm, és kinyomom belőle a levegőt, majd a tűvel végigböködöm az egészet egy-két centinként, mindkét oldalán.
. A legvégén kapok kb. két tucatnyi nagyjából 10 centi hosszú és „debreceni vastagságú” grillkolbászkát.

A sütése: A kolbászokat megsüthetjük grillrácson vagy serpenyőben is.
Az előbbi esetben, a forró faszénparázs fölött, minden oldalán meggrillezzük, - közben pár helyen tűvel, vagy egy hegyes késsel megböködöm, hogy ne durranjon szét – majd a grillrács másik felére teszem, ahol nincs parázs, lehajtom a sütő tetejét, és még 8-10 percet sütöm, hogy belül is teljesen átsüljön.
Serpenyőben úgy süssük, hogy egy kis vizet öntsünk alá, így amíg a kolbászok alól elfől a víz, addigra a kolbász átpárolódik, utána már a közben kisült zsírjában sütöm tovább, többször is megforgatva, míg a bőre ropogós és aranybarna nem lesz. Itt is szurkáljuk meg előtte, de ne a sütés közben, mert könnyen a szemünkbe spriccelheti a forró zsírt!
Tipp! KÉSZÍTÉS KÖZBEN A DARÁLTHÚST, AMIT ÉPPEN NEM HASZNÁLUNK, MINDIG TARTSUK HŰTŐBEN, LEHETŐSÉG SZERINT KEVERÉS KÖZBEN IS HŰTSÜK, ÚGY, HOGY A KEVERŐTÁLAT EGY ZÚZOTT JÉGGEL TELI MÁSIK TÁLBA ÜLTETJÜK. A BEKEVERT KOLBÁSZHÚSOKAT IS VÉGIG TARTSUK HŰTŐBEN, CSAK ADDIG VEGYÜK ELŐ, MÍG MEGTÖLTJÜK A KOLBÁSZTÖLTŐT, AZUTÁN EGYBŐL TEGYÜK VISSZA. A BÉLBE BETÖLTÖTT KOLBÁSZT IS EGYBŐL TEGYÜK EGY TÁNYÉRRA ÉS TEGYÜK A HŰTŐBE MÍG A TÖBBIT IS BETÖLTJÜK.
A kész, betöltött nyers kolbászokat adagokra osztva, vákuumozva becsomagolva lefagyaszthatjuk a legközelebbi sütésig. 3-5 hónapig eláll így.
Fagyasztás nélkül még aznap, vagy legkésőbb másnap süssük meg a kolbászokat. Egy-két éjszakánál tovább ne tartsuk a hűtőben sem.
A fenti két fajta sült grillkolbászhoz, testes száraz fehérbor illik, például olaszrizling, rajnai rizling vagy furmint.

Elkészítése: 1 óra
Költségek: összesen kb. 2200 Ft.
Energiatartalom: 780 Kcal./adag (350 Kcal./10 dkg.)

5 megjegyzés:

  1. Mekkora ötlet, köszi! :)

    VálaszTörlés
  2. Mester, biztosan ismered a mícs-et, mititei-nek írják, szóval érdekelne Toma-módra.
    Üdv:ej

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen ismerem. tavaly zsűriztem egy főzőversenyen ott egy erélyi román fickó azt készített, majdnem nyert vele, baromi jó volt:) sajnos nem kértem el a receptjét.
      csevap receptem van fent, az majdnem olyan:)

      Törlés
  3. Névtelen22:06

    Teljesen igazad van, hogy nem a nagyáruházak méreg drága de vacak grill kolbászát kell ennünk!
    Csak egy kérdésem van: honnan lehet megfelelő belet szerezni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én a metroban vettem, de szerintem minden hentes tart belet, vagy meg lehet rendelni tőle.

      Törlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!