Keresés a blogban

Sült csirkemell sült paradicsomos fusillivel



A hét elején az utolsó, későérésű paradicsomokat is leszedtem és bekerültek a konyhára. Egy részéből úgy gondoltam tésztaszósz készítek, de nem a megszokott módon, hanem inkább megsütöm sütőben, hogy a napfényen érett, és még a naptól meleg paradicsom finom édes íze még inkább koncentrálódjon majd a tányéromon. Ez a remek szósz arra késztetett, hogy előszedjek a kamrából egy zacskó jóféle olasz, különleges formájú tricolor fusilli tésztát, ami pont jól illik majd hozzá. Persze hús is kell a fogáshoz, így még egy szép tanyasi csirke mellhúsát is „beáldoztam” az ügy érdekében.



Hozzávalók:

. 1 tanyasi csirke egész csontos csirkemelle szárnytővel együtt (kb. 45 dkg.)
. 30-35 dkg. olasz fusilli tészta (pl. Combino)
. 1 kg. közepes méretű friss tőérett fürtös paradicsom
. 2-3 gerezd fokhagyma
. 8-12 szem (15-20 dkg.) óriás zöld olívabogyó magostól
. olívaolaj (pl. monteccia)
. 6-8 friss bazsalikom levél
. 1 ág friss rozmaring
. 1 maréknyi friss kakukkfű
. Pecorino Romano sajt
. só, bors
. 2 ek. ghí

Elkészítése:

1. Egy tepsit meglocsolok/kiolajozom olívaolajjal, megszórom durva tengeri sóval, majd a megmosott és keresztben kettévágott paradicsomokat a vágási felülettel lefelé beleteszem szorosan egymás mellé.
2. A tetejét is alaposan meglocsolom az extra minőségű olívaolajjal, megszórom sóval, majd rátépkedem a zöldfűszereket és a vékonyan felszeletelt fokhagymát a paradicsomok közé/alá dugdosom.
3. A paradicsomos tepsit a 170 fokra (hőlégkeverés) előmelegített sütőbe teszem és 40-45 percig sütöm, majd lejjebb kapcsolom 90 fokra.
4. Közben az egész, csontos csirkemellet hosszában kettévágom, sózom és borsozom, majd egy felforrósított serpenyőben, kevés ghín, vagy olívaolaj és vaj keverékén, minden oldalát aranybarnára pirítom, majd serpenyővel együtt a 90-100 fokos sütőbe, a paradicsom feletti polcra tolom egy órára, vagy amíg a hús maghőmérséklete eléri a 70-72 fokot. A sütő ajtaját egy fakanállal résnyire kitámasztom, hogy ne melegedjen túl és egy sütőhőmérővel néha ellenőrzöm.
5. A tésztát, lobogó forró sós vízben a csomagoláson feltüntetett idő alatt, „al dente” keménységűre főzöm, majd leszűröm, egy kevés paradicsomot adok hozzá, megszórom egy félmaréknyi frissen reszelt pecorino sajttal, egy keveset locsolok rá a tészta főzővizéből is, hogy krémesebb legyen a szósz és alaposan elverem, és a végén még meglocsolom a legjobb olívaolajommal.

Tálaláskor a tésztát a tányérra halmozom, szedek rá a finom szaftos sült paradicsomból, pakolok rá pár olívabogyót, majd a kétujjnyi szeletekre vágott sült csirkemellből a tetejére helyezek párat és végül meglocsolom a legjobb olívaolajommal. A tetejét megszórhatjuk frissen reszelt pecorinoval vagy parmezánnal, tépkedhetünk rá egy kis friss bazsalikom levelet.
Tipp! A maradék sült paradicsomot tegyük egy csatos dunsztosüvegbe, a tetejére öntsünk olívaolajat és így tegyük a hűtőbe, egy hétig eláll.
A paradicsom ilyetén elkészítése még a bolti paradicsomból is kicsalogatja az ízeket, ha nincs lehetőségünk beszerezni nap érlelte paradicsomot, így feljavíthatjuk azt.
Remek tészta, zamatos lédús, édes és fűszeres sült paradicsommal és finom, szaftos puha csirkehús együttese ez a fogás, igazán érdemes kipróbálni.
Egy palack Lisicza 2010-es Pécsi Rosét bontottam mellé.

Elkészítési idő: 1 óra 50 perc
Költségek: kb. 550 Ft./adag
Energiatartalom: 690 Kcal./adag


11 megjegyzés:

  1. Ilyen tésztát én vettem a Lidl-ben de nem voltam elragadtatva tőle.
    A recepted nagyon jó!!!!

    VálaszTörlés
  2. Andrass918:57

    Megsutottem a sult paradicsom receptedet. Tokeletes!!! Nekem a kertben nincs furtos, csak "Orias" paradicsom, aminek sokkal kevesebb leve, magja van, igy surubb lesz a szosz. Egy kis agacska oreganot is tettem bele, amig az eso es a fagy el nem viszi.
    Koszi a receptet!

    VálaszTörlés
  3. @marcsi: igen, ez a tészta más, mint a megszokott barilla és a többi. keményebb, viszont sokkal több szószt szív magába.

    @Andrass9: az oregano is jó ötlet!:)

    VálaszTörlés
  4. Andrass915:08

    Nagyban emelte a sult paradicsom aromajat, amikor ugyanezt a receptet HAMOZOTT paradicsommal adtam elo. A felszinen levo paradicsomhus kicsit karamellizalodott, amivel egy uj dimenzioba vitte a szosz vegleges izet!

    VálaszTörlés
  5. Húúú, ez már megint istenien néz ki. ÉHES vagyok egyből!!! :)

    VálaszTörlés
  6. PiperPerabo19:43

    Haldoklik a blog?

    VálaszTörlés
  7. nem, csak hibernálódott egy kis időre:)

    VálaszTörlés
  8. PiperPerabo11:41

    Nem tudom, de néhányan biztosan várjuk a megújulást.
    Okoskodni nem szeretnék, de annyit azért befogadnék, hogy mire számíthatunk, mi, idejárók.
    Szal, go bloggazda!
    Vagy kapjuk be.
    az elsőre voksolok.

    VálaszTörlés
  9. Andrass920:32

    Én egy kicsit aggódtam miattad, de látom néhány posztodat a karajon, igy megnyugodtam.

    VálaszTörlés
  10. jövőhéttől már lesz új poszt. lehet, hogy csak heti egy-két írással és nem heti hárommal mint eddig, de igyekszem újra folyamatosan írni.

    VálaszTörlés
  11. Andrass917:27

    Update: A paradicsom mar elfogyott a kertből, de meg volt 2 adagra való fűszer. Sikerült szép Lucullus (szilva) paradicsomot venni a piacon és 3 nap almával való utóérleléssel egészen finom lett. A másik adag füszert befagyasztottam, hátha kapok még ilyen paradicsomot. A hámozás roppant gyors volt ennél a paradicsom fajtánál! Kicsusszant a héjából, mintha szőlőt nyomnál ki.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!