Keresés a blogban

Grillezet haloumi sajt salátával



Saláta vagy egytálétel? Nem is tudom, bár Váncsa mester szavai óta tudjuk, hogy alapjában véve minden étel saláta. Tehát nevezzük ezt is salátának.
Ez egy remek, laktató és finom saláta, kicsit görögös ihletésű ízvilággal. Szeretem az ilyen ételeket amik a pillanat hevében és a hűtőben található alapanyagok függvényében készülnek. Sokszor le- vagy meg sem jegyzem ezeket a „recepteket” pedig nagyon jól szoktak sikerülni. Ez most dokumentálva volt, mert éppen olyan volt az együttállás, hogy fel volt töltve a fényképezőgépem akkuja és éppen a kezem ügyében is volt, mikor nekiláttam ennek a vacsorának az elkészítéséhez.


Hozzávalók (2 adaghoz):

25 dkg. haloumi sajt
2-3 db. nagyobb sütnivaló burgonya vagy szezonjában újkrumpli (kb. 30 dkg)
2-4 szál újhagyma
4-5 gerezd fokhagyma
egy csomag friss hónapos retek levelestől
1 ág rozmaring
1 db. hegyes csípős zöldpaprika
1 db. citrom
olívaolaj
só, bors, szárított oregano

Elkészítése:

1. A krumplikat megmosom, majd hosszanti irányban hasábokra, „csónakokra” vágom, egy sütőlapra vagy tepsibe szórom, megsózom és borsozom, morzsolok rá egy nagy csipet oregánót, mellédobom a fokhagymagerezdeket és az egészet meglocsolom olívaolajjal.
2. Összeforgatom, hogy mindenhol bevonja az olaj, ráfacsarom egy fél citrom levét, és a 200-210 fokra előmelegített sütőbe teszem 35-40 percre, vagy amíg aranybarnára nem sül.
3. A vége előtt tíz perccel, a krumplira tépkedem a friss rozmaringot, mellé teszem a hosszában félbevágott és olajjal megkent paprikákat és hagymákat is, hogy ezekkel egyszerre süljenek készre.
4. Közben a retket alaposan megmosom, levágom a leveleit és egy salátás tálba tépkedem, majd hozzáadom a hajszálvékonyra felszeletelt retket is.
5. Egy teflon, vagy öntöttvas grillserpenyőt szárazon felforrósítok, közben a haloumi sajtot vékony, félcentis szeletekre vágom, és a serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára grillezem.
6. A salátát meglocsolom frissen facsart citromlé és olívaolaj 1:3 arányú keverékéből készült öntettel, sózom és borsozom, majd összekeverem, hogy mindenhol bevonja az öntet.

Tálaláskor a tányérra halmozok a salátából, mellé szedek a burgonyából, sült paprikából és hagymából is, a tetejére teszem a grillezett sajtot és mellé teszek pár sült fokhagymát.
Tipp! Ha a retek levelei nem elég zsengék és frissek, használjunk helyette rukkolát, vagy galambbegy salátát.
A haloumi sajt csak egészen frissen sütve az igazi, ha kihűl kellemetlen gumis lesz az állaga, ezért csak frissen elkészítve tálaljuk!
Pirítóst is készíthetünk mellé, ha még ennél is kiadósabbra vágynánk.
Pompás kis fogás ez egy vacsorára vagy könnyű ebédre. Vegetáriánusok is fogyaszthatják, de megrögzött húsevőknek is ízleni fog. Finom grillezett sós sajt, ropogós üde saláta, pompás tepsis sült krumpli és sült zöldségek...
A görögös vonal miatt talán, vagy csak mert szeretem, egy palack Retzinát bontottam mellé, aminek a száraz, kissé gyantás zamata remekül passzolt a sajttal és a citrusos, görögösen fűszeres ízekkel.

Elkészítési idő: 50 perc
Költségek: kb. 500 Ft./adag
Energiatartalom: 520 Kcal./adag

5 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusos, ezt szívesen megebédelném!:)

    VálaszTörlés
  2. Névtelen16:19

    Tényleg istenien néz ki. Nekem egyetlen gondom, hogy a nálunk (Aldiban) kapható Haloumi sajt szinte ehetetlenül sós.)

    VálaszTörlés
  3. ez egy ilyen sós fajta, hasonló mint a feta. nem mindenkinek jön be, de ehetetlennek nem nevezném:)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm az ötletet, pont ilyen sajt figyelget a hűtőben - már jó ideje - de eddig csak pakolgattam balról jobbra, jobbról balra. Holnap v. holnapután ehhez hasonló vacsorát készítek :)

    VálaszTörlés
  5. Lám-lám, milyen jó, hogy létszámellenőrzés céljából benéztem, milyen remek recept az ALDI-ból származó isteni haloumi sajtra:))) De hát milyen is lehetne egy olyan sajt, aminek a neve úgy kezdődik, hogy "hal"?:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!