Keresés a blogban

Lazac balzsamecetes-mustáros szószban sütve, quinoás taboulet-vel



Még a lazacdömpinges időszakban történt, - mikor már napok óta csak lazacot ettem és még mindig tele volt a hűtőm vele - hogy vendégeket hívtam egy lazacvacsorára, segítsenek elpusztítani legalább egy részét a készletnek. Nem kellett sokat agitálnom az ügyben.
A vacsora fogásai menet közben alakultak ki konszenzusos alapon. Első fogásként egy kagylós lingunit készítettem, a lazacot főételnek szántam. Egy remek receptet találtam nemrég Váncsa mestert könyvében, és ezt használtam alapul a saját változatomhoz. Hozzá a köretet már menet közben találtuk ki közösen, és alakítottuk ki végül a vacsora fogásit...



Hozzávalók:

. 80 dkg. lazacfilé
. 25 dkg. bulgur és vörös quinoa keverék (80:20% arányban)
. 2 ek. balzsamecet
. 2 ek. barnacukor
. 2 ek. dijoni mustár
. 1 ek. sherryecet
. 2 tk. mustárpor
. 1 tk. szárított kakukkfű
. 1-2 gerezd fokhagyma
. fél csésze durvára őrölt morzsa vagy panko morzsa
. olívaolaj
. 1 fej lilahagyma
. só, bors
. friss borsóhajtás

Elkészítése:

1. Legelőször elkészítem a mártást: egy keverő/aprítógépbe öntöm a balzsamecetet, sherryecetet és a cukrot, hozzáadom a mustárt és a mustárport, a kakukkfüvet és a fokhagymát, majd sima szósszá dolgozom.
2. A lazacfilét kiszálkázom, és négy húszdekás darabra vágom és egy kiolajozott sütőtálba teszem, bőrével lefelé.
3. Egy ecset vagy kanál segítségével bőségesen megkenem felül és körben a mustáros-balzsamecetes szósszal, mindegyik szelet tetejét megszórom 1 tk. morzsával, meghintem kis olívaolajjal, és a 180 fokra melegített sütőbe teszem 13-15 percre, majd utána még kb. 3 percet grillezem a tetejét, hogy szépen megpiruljon.
4. Közben egy nagy lábos lobogó forró sós vízbe szórom burgur/quinia keveréket, és a csomagoláson lévő utasítás szerint 10 percet főzöm, azután leszűröm és lecsepegtetem.
5. Egy keverőtálba öntöm a lecsepegtetett keveréket, hozzáadom a kis kockákra vágott lilahagymát, grillezett paprikát és a sóban eltett citrom feldarabolt héját.
6. Meglocsolom bőven a legjobb olívaolajommal, sózom és borsozom, ráfacsarom egy fél citrom levét, és két villa segítségével alaposan átkeverem.

Tálaláskor a tányér közepére helyezek egy lazacszeletet, körbe rakom a bulgur/quinoa keverékkel, majd a lazacot meglocsolom egy-két kanállal a megmaradt öntetből. Egy maréknyi friss borsóhajtással díszítem/körítem. A megmaradt szószt az asztalra teszem tálaláskor, hogy mindenki szedhessen még.
Tipp! A taboulet-be tehetünk még apróra vágott petrezselymet és/vagy újhagymát, vagy paradicsomot ha szezonja van.
Bulgur és vörös quinoa keveréket lehet kapni a bioboltokban és élelmiszer-áruházakban, - zacskóban, 250 grammos kiszerelésben - de külön is meg lehet venni és összeállíthatjuk magunk is, tetszés szerinti arányokban.
A sütési idő függhet a szelet vastagságától, így érdemes egy plusz darabbal számolni és előtte egy szeletet külön megsütni, kipróbálni mennyi idő kell neki. A lazacot nem szabad túlsütni, a belseje maradjon szaftos rózsaszín, ne fehéredjen át teljesen.
Ez egy remek étel vacsorára. Finom puha szaftos lazac, rajta a ropogós kéreggel és az édes-savanyú-pikáns szósszal, pompás ízekkel örvendeztethet minket, a tartalmas és finom bulguros-quinoás taboulet pedig remek kísérője a halnak.
Akárcsak az a palack szekszárdi rozébor (cabernet souvignon) Dúzsi Tamástól, amit ehhez az ételhez ittunk.

Elkészítési idő: 40 perc
Költségek: kb. 550 Ft./adag
Energiatartalom: 820 kcal./adag

1 megjegyzés:

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!