Keresés a blogban

Könnyű nyári vacsora - spagetti és friss paradicsomsaláta


A paradicsombokraimon beérett az első olyan nagyobb mennyiségű termés, amit már érdemes egy recepthez felhasználni. Eddig csak egy-egy szem érett meg egyszerre, ami remekül jött a reggeli vajaskenyérhez, de már vágytam valami többre is.
Négy éve, mióta otthon a kertben termesztek, nem veszek a boltban vagy a piacon paradicsomot, - pláne nem szezonon kívül – mert többnyire a kényszerérlelt holland vacakot kapni mindenhol, aminek semmi íze sincs. Inkább megvárom a természetes idejét mikor már szabadföldön is beérik a kertemben. Ez persze azt jelenti, hogy az év többi részében lemondok a paradicsomról, de ez igazából nem nagy áldozat mert így annál jobban esik a saját termés, ráadásul a boltit össze sem lehet hasonlítani az én napsütésben, és tőn érett ízbombáimmal.
A hat paradicsomfaja közül amit ültettem, egyelőre a három korai fajta, az escort, harzfeuer és a tigriscsíkos kezdett el beérni, az ökörszív, góliát és black krím még várat magára, azokra majd csak augusztus közepétől számíthatok.
Tegnap délután majd egy kilónyit sikerült betakarítanom, ebből készítettem vacsorára, egy végtelenül egyszerű, de annál finomabb fogást.



Hozzávalók (2 adaghoz):

. 250 g. spagetti tészta
. 40-45 dkg. friss, tőn érett paradicsom
. 1 dl. olívaolaj (prémium minőségű)
. 8-10 db. zöld olívabogyó (magozatlan, nagy szemű)
. 1 db. csilipaprika
. 1 gerezd fokhagyma
. só, bors

Elkészítése:

1. A paradicsomokat megmosom, majd felszeletelem karikákra, kb. fél centi vastagon, és egy lapos tálba teszem rétegezve.
2. Minden réteget megsózok közben, és meglocsolom bőven a legjobb olívaolajommal, majd legalább egy órára félreteszem (lehet egy éjszakára is hűtőben), hogy pácolódjon, összeérjenek az ízek.
3. Lobogó forró sós vízben megfőzöm a spagettit (al dentére), leszűröm, de egy keveset felfogok a főzővízből, majd visszateszem lábosba a tésztát.
4. Addig amíg forró, rászórom az apróra vágott csilit és a vékonyan felszeletelt fokhagymát, ráborítom a paradicsomot az olaj nagy részével együtt, hozzáadok egy-két kanálnyit a főzővízből is, majd alaposan elkeverem. Közben pár paradicsomot szétnyomkodok a fakanállal, hogy még jobban kieressze a levét.
5. Sózom ha kell, jó sok borsot darálok rá, és hozzáadom az olívabogyókat is.

Tálaláskor, frissen reszelt vagy forgácsolt parmezánnal szórjuk meg, tépkedhetünk rá kevés bazsalikomot vagy petrezselymet is. A maradék paradicsomos olajjal locsoljuk meg a tetejét.
Tipp! Spagetti helyett készíthetjük linguinivel is, de mindkét esetben jó minőségű olasz tésztát vegyünk.
Ehhez a recepthez használjunk mindenképpen friss és nagyon jó minőségű alapanyagokat. Prémium minőségű olívaolajat (pl. Baudillit, Montecchiát, Artajot, SAOV-ot vagy Cutrerát), friss napon érett paradicsomot, és nagy szemű (görög Lyttos vagy olasz Montecchia) magozatlan olívabogyót.
A paradicsomsaláta önmagában eláll egy-két napot a hűtőben, de ezt az ételt csak frissen elkészítve, azonnal tálalva fogyasszuk.
A paradicsom friss üde íze, amit kiemel a pompás gyümölcsös aromájú extraszűz olívaolaj, a forró tésztával elképesztően finom ízeket tud mutatni. Ezt csak még jobban felerősíti a csili enyhe csípőssége és a fokhagyma aromája. Ez egy igazán remek étel!
Egy palack villányi rozét (Mayer '10) bontottam hozzá.

Elkészítési idő: 25 perc + 1 óra pácolás
Költségek: kb. 750 Ft./adag
Energiatartalom: 875 Kcal./adag

2 megjegyzés:

  1. Névtelen20:01

    Nálam már érik az ökörszív paradicsom, az elsőt csak úgy minden nélkül felfaltam, a másodikból ilyen spagettis csoda lesz:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!