Keresés a blogban

Indinai ízek - Csirke korma


Ez a fogás volt, a porchetta mellet, a másik étel mit a születésnapomra készítettem. Szeretem a csípős fűszeres indiai konyhát és a barátaim is hasonlóképpen annak vele, ezért esett a választásom erre, mint alternatív fogásra, ha esetleg valaki nem szeretné a zsíros malacsültet.
Akárcsak a porchetta ez is osztatlan sikert aratott a társaságban.




Hozzávalók (8 adaghoz):

. 1 db. tanyasi csirke (kb. 1,6 kg.)
. 0,5 l. görög joghurt (400g.)
. 2 fej hagyma
. 1 közepes fej fokhagyma
. 1 db. friss chili
. 6-7 dkg. friss gyömbér
. 60-70 dkg. burgonya
. 1 nagyobb padlizsán
. fél fej karfiol (kb. 40 dkg.)
. 1 csokor friss koriander
. 4-5 babérlevél
. egész római kömény
. koriander mag
. őrölt csili
. őrölt kurkuma
. pirospaprika
. só, bors
. olaj

Elkészítés:

1. Először is elkészítem a fűszerkeveréket: A mozsárba szórok egy-egy púpos evőkanálnyi. koriandermagot, egész római köményt, durva tengeri sót, fél kanálnyi színes borsot és porrá zúzom, majd hozzáadok egy púpos kanál csilit, kurkumát, fél kanálnyi pirospaprikát és alaposan elkeverem.
2. Egy nappal előtte bepácolom a húst: A csirkét kisebb darabokra vágom csontostól, egy keverőtálba teszem, majd a joghurt feléhez hozzákeverek egy-másfél kanálnyit a fűszerkeverékből, azután ezzel leöntöm a húst elkeverem, hogy mindenhol bevonja, lefedve a hűtőbe teszem másnapra a felhasználásig.
3. A szószt is elkészítem előző nap, hogy összeérjenek az ízei: egy wokban 2-3 kanálnyi ghít forrósítok ezen üvegesre pirítom a felszeletelt hagymát, utána hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és gyömbért.
4. Rászórom a maradék fűszerkeveréket, a felaprított grillezett paprikát és a chilit, így pirítom tovább kevergetve, egy percig míg a fűszerek is kiadják az ízüket, majd hozzáöntöm a paradicsomszószt.
5. Lassú tűzön (kerámialap #5/9) főzöm így 20-25 percig, majd egy botmixerrel simára dolgozom, felforralom, majd sütőben 80 fokon sterilizált dunsztosüvegekbe töltöm és lezárom. Az üveget rögtön fejre állítom, úgy hagyom kihűlni, így ha nem használjuk fel másnap, akár hónapokig is eláll, bármikor elővehetjük, hogy kormát főzzünk.
6. A bepácolt húst kiveszem a hűtőből, a joghurtos pác egy részét leszedem róla, majd egy nagy vastag falú öntvény lábos veszek elő amiben 2-3 ek. ghít forrósítok és ebben pirítom meg a húsokat, kisebb adagokban, hogy piruljon és ne párolódjon.
7. Lejjebb veszem a hőfokot közepesre (#6/9) mikor a húsok aranybarna kérget kaptak, rádobok 4-5 babérlevelet, pár percig hagyom párolódni, hogy a hús levet engedjen.
8. Felöntöm az előzőleg elkészített korma-szósszal, hogy bőven ellepje, lefedem, majd közepes hőfokon főzni kezdem.
9. Közben egy serpenyőben, kevés ghín vagy olajon, aranybarnára sütöm a hosszában felnegyedelt majd ujjnyi szeletekre vágott padlizsánt.
10. A húsról 30 perc főzés után leveszem a fedőt, hozzáadom a csónakokra vágott burgonyát és a kisebb rózsákra szedett karfiolt, ha kell még sózok rajta, és még 15 percig főzöm, vagy míg a krumpli, karfiol és a hús is teljesen megpuhul.
11. Egy keverőtálba öntöm a maradék joghurtot, merek rá a korma szaftjából és simára keverem, majd hozzákeverem a komához és utána lekapcsolom alatta a tűzhelyet. Ha még gazdagabb ízekre vágynánk, mielőtt lekapcsolnánk a tűzhelyet, keverjünk hozzá apránként 4-5 dkg. kisebb kockákra vágott hideg vajat, azzal is dúsítva a mártást...
12. Hozzáadom a megsütött padlizsánt, az apróra vágott koriandert is és óvatosan elkeverem.

Tálaláskor szedjünk a tányérra mindenből, a tetejét locsoljuk meg egy kevés felhígított joghurttal, szórjuk meg friss korianderrel. Köretnek adjunk mellé friss szívsalátát, vagy római salátát. De köríthetjük párolt jázmin vagy basmati rizzsel esetleg naan kenyérrel is.
Tipp! Ezt a fogást elkészíthetjük nyúlból vagy bárányból is.
A korma-szószhoz használhatunk olasz konzervparadicsomot is, ha nincs házi paradicsomszószunk. Vegyünk mutti polpa márkájút.
A fűszerkeverékből többet is elkészíthetünk, légmentesen záródó üvegben, sötét helyen két hónapig is eláll.
A korma-szószból is készíthetünk jóval többet, dunsztolva hónapokig eláll, ezzel később sok időt spórolhatunk.
Ez egy elképesztően finom, fűszeres és egyben krémes étel, csípős és egyszerre lágy, tele ízekkel és különböző állagokkal. A fűszeres ételek szerelmeseinek kötelező!
Hideg mexikói sört, pl. Coronitát ajánlok hozzá...

Elkészítési idő: össz. 90 perc.
Költségek: kb. 500 Ft./adag
Energiatartalom: 470 Kcal./adag + köret (320 Kcal./1 csésze főtt rizs)

2 megjegyzés:

  1. Spiritmonger0:55

    nagyon rendben lévőnek tűnik a dolog, a leírás alapján viszont elég melósnak. csont nélküli filézett színhúsból is jó?

    VálaszTörlés
  2. persze. filézett csirkecombból, vagy mellből is jó. vágd nagyobb darabokra. de elkészíthető pl. csak csirkecombból, szárnyból stb...
    szerintem azért csontosan sokkal finomabb:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!