Amikor szelektálom az ételeket, hogy mi kerüljön be a blogba, általában aszerint válogatok, hogy vajon mennyire érdekelheti az adott recept az olvasókat és hogy egy átlagos konyhai tudású embernek tud-e valami érdekeset, vagy egy kicsit is újat mutatni a témában. Ezért amikor ilyen egyszerű szendvicsek, toastok kerülnek terítékre, többnyire elvetem őket, nem írok róluk bejegyzést, de párszor előfordul, hogy mégis publikálok egy-egy ilyen receptet, mert ezek az egyszerűségük mellet nagyon magas élvezeti értéket nyújtanak. Egyszerűbben fogalmazva, baromi finomak, és nem tudom megállni, hogy ne tegyem ezt közzé...
Egy kiadósabb reggelinek vagy gyors és laza ebédnek is elkészíthető ez a fogás. Vacsorára is lehet, de inkább nem ajánlom, mert azért elég nehéz ételről van szó, sokan nehezen tudják a gombát megemészteni, és nem kívánok senkinek sem „sárkányos” álmokat.
Hozzávalók/fő:
. 20-25 dkg. gomba (apró fejű barna csiperke és erdei-gomba vegyesen)
. 2 szép szelet kenyér
. 3-4 gerezd fokhagyma
. 2-3 ek. vaj (Polder vagy más belga v. francia sótlan vaj)
. olívaolaj
. 3-4 g. parmezán
. só, bors,
. 2-3 ág friss kakukkfű
Az erdei gomba bármilyen lehet (vargánya, rókagomba, szegfűgomba, kucsmagomba stb...) a szezontól függően. Gombaszezonon kívül használhatunk fagyasztott vargányát vagy erdei gomba keveréket is.
A pirítóst készíthetjük saját sütésű kenyérből, vagy használjunk bagettet esetleg gyökérkenyeret)
Elkészítés:
1. A vaj felét felforrósítom egy kanálnyi olívaolajjal együtt egy nagy serpenyőben, és ebbe szórom a felszeletelt gombákat és eloszlatom a serpenyőben, hogy nagyjából egy rétegben legyen benne, ne egymás hegyén-hátán.
2. Egy-két percig nem mozgatom, nem nyúlok hozzá, hadd piruljon le a gomba, közben sózom és borsozom, rászórom a kakukkfüvet, majd átfordítom őket.
3. Tovább pirítom a gombákat, közben ráreszelem a fokhagymákat.
4. Mikor minden gomba lepirult, rádobom a maradék vajat és a serpenyőt mozgatva dobálva rázom és keverem a gombákat fél percig még, majd kikapcsolom alatta a tűzhelyet és így hagyom, melegen tartva.
5. Egy másik serpenyőben, vagy a sütőben, grillfokozaton megpirítom az olvasztott vajjal, ecsettel halványan megkent kenyérszeleteket.
Tálaláskor a tányérra teszem a pirítóst, ráhalmozom a gombákat, megszórom reszelt parmezánnal és meglocsolom kevés extra minőségű olívaolajjal (Montecchia v. Baudilli).
Tipp! Reggeliként egy pohár frissen facsart narancslével vagy kapucsínóval, vagy ebédként egy nagy adag zöldsalátával egyaránt kiváló ez az étel.
Finom, friss ropogós pirítós, és egy elképesztően ízletes fűszeres-vajas gombás ragú, ezek az egyszerű de nagyszerű ízek, és remek állagok az alkotóelemei ennek a pompás szendvicsnek.
Egy barrique érlelésű Chardonnay-t ajánlok hozzá ha ebédként fogyasszuk az ételt...
Elkészítési ideje: 20 perc
Költségek: kb. 920 Ft./adag
Energiatartalma: 620 Kcal./adag
Nagyon tetszik a recept. Bővíthetem a reggeli repertoáromat.
VálaszTörlésegy baj van vele, az, hogy amikor ez reggelire igazán jól esne, akkor kora délutánig alszom, és semmit nincs kedvem enni utána...:-)))))sőt, megcsinálni se lenne erőm...
VálaszTörlésez egy hasznos észrevétel volt
TörlésÉn azért csak alálocsolnék a Chardonnay-ből :))
VálaszTörlésJól tetted, hogy beválogattad a receptet, most a gombás melegszenyád és ez között filózok.
Viszont bocsánat, hogy ezt mondom, de a helyesírás-ügy elég gyászoska, "ragú", meg és elé vessző, de nem ott, ahol kellene... valakinek lektorálni kéne a bejegyzéseket...
amúgy szeretem a blogod, változatos, és nem sznob, nagyon jó :)
"amúgy szeretem a blogod, változatos, és nem sznob, nagyon jó :)" - ebben az esetben nem kell a vesző az és kötőszó elé, hiszen nem tagmondatokat, hanem jelzős szerkezeteket kapcsol össze.
Törlés