Keresés a blogban

Flambírozott nyúljava fehérborban párolva, forgatásra...


Pénteken megint forgatás volt nálam. Dorogi Gabi és a stábja készítettek a Napló számára egy anyagot rólam (ide kattintva megtekinthető a műsor). Arra kértek, hogy valami húsvéti ételt készítsek, mire én egy nyúl fogásra gondoltam egyből. Talán bizarrnak tűnik néhány embernek, hogy pont nyulat húsvétra, de szerintem ez egy remek fogás és régen gyakran készítettek nyulat ilyenkor.
A két nap alatt, amíg volt időm eldönteni mit főzzek, a recept percről percre formálódott, sokszor változtattam meg fejben hogyan is csináljam, és igazából még a forgatás reggelén is variáltam rajta.
Végül is ez lett belőle...




Hozzávalók:

. 2 db. egész nyúl (1kg./db.)
. 25 dkg. füstölt mangalica sonka
. 2 fej hagyma
. 3-4 gerezd fokhagyma
. 10 db. sárgarépa
. 2 csomag zöld spárga
. 1 csomag újhagyma
. 1 csokor petrezselyem
. 1 dl. tejszín
. 2 zellerszár
. 4-5 ág kakukkfű
. 2 ág rozmaring
. 2-3 babérlevél
. 2-3 zsályalevél
. 2,5 dl. száraz fehérbor
. 6 cl. brandy v. konyak
. 5 dkg. vaj
. 3 dkg. parmezán
. liszt
. só, bors, barnacukor

Elkészítése:

1. Először a nyulakat bontom szét. A két-két hátsó combját, az első lábait a lapocka résszel együtt, és húsos gerincét kettőbe vágva, használom fel sütéshez. Ezeket, friss apróra vágott rozmaringgal, fél citrom levével, kevés olívaolajjal, pár gerezd fokhagymával bepácolom és egy éjszakára a hűtőbe teszem.
2. A nyúl többi részéből, - ami a háta a borda résszel és a többi, lenyesegetett részek - egy feldarabolt sárgarépával, zellerszárral és egy fél hagymával együtt, egy alaplevet/levest főzök.
3. Egy nagy serpenyőt felforrósítok és beledobom a felkockázott, zsíros mangalica sonkát és addig pirítom, míg a zsírja nagy része ki nem olvad.
4. Kihalászom a sült sonkadarabokat, a visszamaradt zsírhoz adok egy-két kanálnyi vajat.
5. A bepácolt húsokat egy papírtörlővel szárazra törlöm, sózom borsozom, lisztben megforgatom, és a forró zsiradékban aranybarnára pirítom mindkét oldalán.
6. Meglocsolom a brandy-vel, pár pillanatot várok míg forrni kezd, majd meggyújtom és a lángban flambírozom a nyulat, míg a láng el nem alszik.
7. Ezután hozzáadok másfél fej az apróra vágott hagymát, ráreszelek 2-3 gerezd fokhagymát és elkeverem.
8. Felöntöm a borral és fél percig forralom, míg az alkohol elpárolog belőle, azután még hozzáadok az elkészített alapléből egy bő csészényit, úgy 2,5 decit, sózom és borsozom.
9. A rozmaringból, babérlevélből, kakukkfűből és zsályából egy fűszercsokrot kötök amit szintén beleteszek a hús mellé.
10. Lefedem a serpenyőt, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe teszem 45-50 percre, míg a hús teljesen meg nem puhul.
11. Ezután kiveszem a sütőből, kiszedegetem a pároló szaftból a húsokat, majd nagyjából a kétharmadára beforralom.
12. Ezután hozzáadom a tejszínt, egy fél maréknyi frissen reszelt parmezánt, egyet forralok rajta és utána félrehúzom.
13. Megszórom az apróra vágott friss petrezselyemmel, hozzáadom a félretett sült sonkakockákat, majd visszateszem ebbe a mártásba a húsokat, lefedem, és hogy melegen tartsam, félreteszem a még meleg sütőbe tálalásig.
14. Egy nagyobb serpenyőben vajat melegítek közepes hőfokon, ebbe teszem a vékony hasábokra vágott sárgarépákat.
15. Addig párolom a vajon míg puhulni nem kezd, ekkor adok hozzá egy kanál cukrot és tovább kevergetem míg a répákat be nem vonja egy fényes karamellizált vajas réteg és szépen meg nem puhul, de azért még kissé roppanós, harapható maradjon.
16. A köret másik részét, a grillezett spárgát az itt leírtak szerint készítem el.

Tálaláskor a tányér közepére halmozok a glasszírozott sárgarépákból egy adagot, erre helyezek két szép húsdarabot amit meglocsolok a mártásával, majd mellé teszek a grillezett spárgából is. Készítek még grillezett újhagymát is dísznek/ízesítésnek, amit szintén ráhelyezek a tányérra.
Tipp! A hús pácolását elhagyhatjuk, ha nincs rá elég időnk, úgy is remekül működik a recept.
A zöldségköret helyett készíthetünk főtt tésztát is köretként, vagy tálalhatjuk rizzsel is.
A nyulat adaptálhatjuk bármelyik kedvenc csirkereceptünkkel, mert ami a csirkéhez passzol, az a nyúlhoz is remek.
Egészen puha és omlós párolt nyúlhús, remek, krémes és ízletes szószban, finom roppanós zöldségek és még sok íz és állag keveredése adja ennek a remek fogásnak a lényegét, érdemes kipróbálni!
Száraz, testesebb chardonnay-t bontottam mellé, és a főzéshez is ezt használtam.

fázisfotók helyett, most képek a forgatásról:





5 megjegyzés:

  1. Névtelen19:23

    Gratulálok, ebben a pillanatban megy a Naplóban!!!

    VálaszTörlés
  2. Épp most láttalak én is. Gratulálok, nagyon finomat főztél.

    VálaszTörlés
  3. Névtelen9:21

    Szia!

    Én a lacitrom oldal készítőjének a húga vagyok és éppen valamelyik nap meséld a bátyám rólad. Most láttalak a Naplóban, nagyon szimpatikus vagy és irtó gusztusos volt amit készítettél.

    További sok sikert!

    Sára

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Sára!

      Elnézést, hogy ide írok, de nem tudom elérni a lacitrom oldalát.
      Tudnál esetleg segíteni?
      Üdv:Adrienn

      Törlés
  4. Névtelen7:48

    Hiába, aki művész, az mindenben művész.
    Almatea

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!