Már egy ideje már ott figyelt a hőtőben két szelet Provolone picante sajt, szépen vákuum-fóliázva és várta a pillanatot mikor egy kellemes vacsoraként végezheti. Csak tologattam a hűtőpolcon ide-oda hetekig, mert nem találtam neki méltó társat, hogy bevégezze sorsát... Mikor azonban eljött a spárgaszezon, és a kertemben is felcseperedett az idei első generáció rukkola, többé már nem volt kérdés mivel kerüljön egy tányérra.
Kevés sajtfélét lehet nyugodt szívvel grillezni, mert a legtöbb sajt hő hatására szétolvad, elfolyik. A ciprusi Halloumi mellett az olasz Provolone sajt az, amit megpiríthatunk anélkül, hogy szétfolyna a serpenyőben. Provolone sajtot sajtszaküzletekben, delikateszekben (pl. Culináris), vagy nagy ritkán szupermarketekben is (pl. Metro) vásárolhatunk.
Hozzávalók/ fő:
. 2 szelet provolone picante sajt (2-3 centi vastag)
. egy szelet kenyér
. 7-8 szál zöld spárga
. egy maréknyi rukkola
. fél gerezd fokhagyma
. vaj
. olívaolaj
. só, bors
. sherry ecet
. méz
Elkészítés:
1. A spárgák alsó fás végét letöröm, majd egy sütőlapra teszem és meglocsolom pár csepp olívaolajjal.
2. A sütőbe tolom a felső polcra és felkapcsolom grillfokozatra a legnagyobb hőfokra, így grillezem 7 percig.
3. Közben egy salátás tálba öntök egy evőkanál sherry ecetet, 3 ek. olívaolajat, egy kiskanál mézet, sót, borsot, majd habverővel simára keverem az öntetet.
4. Az öntethez adom a grillezett spárgákat még forrón és átforgatom, hogy mindenhol érje a salátaöntet, ezután félreteszem kihűlni.
5. Egy serpenyőbe kevés vajat teszek és felforrósítom, miközben egy villára szúrt félbevágott fokhagymagerezddel kevergetem, hogy a vaj átvegye az ízét.
6. A forró vajon aranybarnára pirítom a kenyérszelet mindkét oldalát.
7. Egy másik serpenyőt (vagy grillserpenyőt) felforrósítok és abba teszem - minden zsiradék nélkül - a provolone sajtszeleteket. Mindkét oldalát aranybarnára grillezem.
8. A közben kihűlt spárgához hozzáadok egy maréknyi friss rukkolát és alaposan elkeverem.
Tálaláskor a tányér közepére helyezem a vajban pirított croutont, erre fektetem a grillezett sajtot és a salátával körítem.
Tipp! A grillezett sajtot és a salátát tehetjük szendvicsbe is. A provolone sajtot akár a grillrácson süthetjük (egy alufólia darabot alá), faszénparázs felett.
Gyors és finom étel, a nap bármely szakára. A belül lágyra olvadt, kívül kérgesre sült sós, karakteres ízű sajthoz remekül illik az édeskés spárga és a rukkola „zöld” frissessége.
Egy pohár Chardonnay-t ajánlok mellé.
Elkészítés idő: 25 perc
Költségek: kb. 1300 Ft./adag
Húúúúú, ezt nagyon kitaláltad!
VálaszTörlésNagy Tomakonyha és mindemellett spárgarajongó is vagyok - rendszeresen főzök "rólad" - épp ezért kérdem meg csak félve hogy - nem pucolod meg a spárgát felhasználás előtt?
VálaszTörlésmindig friss és zsenge spárgát veszek, lehetőleg olyat ami ceruzavastagságú. ezekről csak alsó kissé fás rész töröm le, a többi zsenge és fogyasztható akár nyersen is, nem kell hámozni. természetesen azért megmosom:)
VálaszTörlésinkább csak a fehér prágát kell hámozni...
Kösz a tippet, nem ismertem a provolone sajtot eddig, de érdemes volt megkóstolni: rögtön mindkét változatot. :)
VálaszTörlés