Már megint a Lidlben zsákmányoltam valami ritkaságot. És ez a ciprusi halumi (halloumi) sajt. A halumi a fetához hasonló, juh és kecsketej keverékéből készült, de annál keményebb, rugalmasabb, sós sajtféleség, ami ideális a grillezéshez. Szépen pirul a grillrácson, vagy a serpenyőben de nem olvad olyan könnyen, nem folyik szét. Ezért lehet jól grillezni.
A grillezett sajt, pedig hozza magával a salátát. Találtam otthon koktélparadicsomot, a kertben meg van újhagyma, rukkola és bazsalikom. Ennél több nem is kell egy jó salátához...
A grillezett sajt, pedig hozza magával a salátát. Találtam otthon koktélparadicsomot, a kertben meg van újhagyma, rukkola és bazsalikom. Ennél több nem is kell egy jó salátához...
Hozzávalók (2 személyre):
. 20 dkg halumi sajt
. két nagy marék rukkola levél
. fél csokor bazsalikom
. 8-10 szem koktélparadicsom
. 2-3 szál újhagyma
. só, bors
. málnaecet (lehet citromlé is)
. olívaolaj
. bagutte vagy ciabatta a piritóshoz
Elkészítés:
1. Egy keverőtálba dobálom a felnegyedelt koktélparadicsomokat, megsózom, és kézzel egy kicsit átkeverem, eközben kissé megnyomkodom, hogy a paradicsom leve kifolyjon. Félreteszem, hogy a só még több levet kioldjon. Ez lesz az öntet alapja.
2. A rukkola és bazsalikom leveleket megmosom, a hagymákat megpucolom, és vékonyan felkarikázom
3. Közben egy teflon serpenyőben, szárazon, megpirítom a ciabatta szeleteket.
4. A halumit felvágom négy egyforma vastag szeletre, egy serpenyőt felforrósítok, közepesnél erősebb fokozaton (kerámialap 7/9), egy kevés olívaolajjal bekenem a sajtszeleteket és a forró serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára pirítom.
5. Közben gyorsan összeállítom a salátát. A paradicsomból kifolyó léhez öntök egy ek. Málnaecetet (v. citromlét), 3 ek. Olívaolajat, elkeverem, beletépkedem a leveleket, és rászórom a hagymát, majd az egészet összekeverem.
6. Kiporciózom a salátát, majd a közben készre sült sajttal együtt tálalom
Tálalás tippek:
A sajtot, és a salátát, a keverőtál alján összegyűlt lével/öntettel körbelocsolom, és a pirítóssal tálalom.
Figyeljünk oda, hogy a sütés után azonnal tálaljuk a halumit, mert ha kihűl, visszakeményedik, és gumiszerűen rugalmas lesz.
A saláta sózásánál vegyük figyelembe, hogy a halumi sajt nagyon sós.
Mindezeket a dolgokat betartva, remek ételt varázsolhatunk az asztalra, pár perc alatt. A sajt karakteres sós íze, pompásan passzol a salátához. Elég laktató is ahhoz, hogy akár önálló fogásként, könnyű vacsoraként tálaljuk...
Én görög retsinát ittam mellé, de bármilyen testesebb száraz fehérbor, de akár még egy félszáraz olaszrizling is megfelelő késérője lehet.
Elkészítési idő: 25 perc
Költségek: kb. 750 Ft./adag
Bor: Retsina 0,5l. 499 Ft. - Lidl
Kedves Toma!
VálaszTörlésKérlek, nézz be hozzám ide:
http://praktikaksokgyerekhez.blogspot.com/2009/05/sefseges-szakacssapka.html