Keresés a blogban

Borban párolt karajszelet medvehagymaszósszal grillpaprikás krumplipürével


Folytatódjon a medvehagyma vonal, íme egy újabb recept ezzel az alapanyaggal, ígérem az utolsó a témában, mert már a csapból is ez folyik, szinte minden fórumon erről olvasni, és már kezd a könyökömön kijönni nekem is...
Most tulajdonképpen csak egy szószt készítettem a medvehagymából, amit egy fehérborban párolt borjúkaraj mellé készítettem.




Hozzávalók (3 adag):

. 40 dkg. borjú- vagy sertéskaraj
. 10 dkg. hagyma
. 2 gerezd fokhagyma
. 1,5 dl. száraz fehérbor
. 25 dkg. friss medvehagyma
. 0,5 kg. burgonya
. 1 ek. tejszín
. 3-4 ek. olívaolaj
. só, bors, édesköménymag

Elkészítés:

1. Először elkészítem a fűszerkeveréket, a mozsárba szórok egy kiskanálnyi édesköménymagot, egész színesbors-keveréket, és durva tengeri sót, majd porrá zúzom az egészet.
2. Egy nagyobb serpenyőben, amibe az összes hús belefér, olívaolajat forrósítok, amiben megkaramellizálom, aranybarnára pirítom az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
3. A félcentis szeletekre vágott hús mindkét oldalát megszórom a fűszerkeverékkel, és a hagyma mellé teszem a serpenyőbe, és mindkét felét elősütöm.
4. Felöntöm a fehérborral és addig forralom, míg az alkohol el nem párolog belőle, azután annyi alaplevet adok még hozzá, hogy éppen ellepje a húsokat.
5. A serpenyőt lefedve a 140 fokra előmelegített sütőbe teszem és 60 percig párolom.
6. Közben egy lábosban, kevés alaplében amennyi éppen ellepi, puhára főzök 15 dkg kockára vágott burgonyát, majd a tűzhelyről levéve a tetejére szórom a felaprított medvehagymát és a felaprított csili nagy részét.
7. Lefedem a lábost és hagyom pár percig, hogy a bennmaradó hőben kissé összeessen a medvehagyma, azután az egészet egy botmixerrel simára dolgozom.
8. A medvehagyma pépet egy szitán átpasszírozom egy forraló edénybe, sózom borsozom és melegen tartva félreteszem tálalásig.
9. Egy másik edényben megfőzöm a többi krumplit, egy serpenyőben közben kevés olajon megpirítom, melegítem a csíkokra vágott grillezett paprikát és a maradék csilit, majd a végén még meglocsolom két kanálnyi olívaolajjal.
10. Az összetört pürésített krumplihoz keverem a sült paprikát, sózom, borsozom és ha kell adok még hozzá olívaolajat, hogy krémes legyen.
11. Mikor a hús elkészült, omlósra, puhára párolódott, kiveszem a serpenyőből és a visszamaradt boros szaftot pár percig forralva besűrítem majd a medvehagymaszószhoz keverem.


Tálaláskor a tányér közepére halmozok egy adag paprikás krumplipürét, egy formázógyűrű segítségével, a tetejére helyezek két szelet húst, majd körbeöntöm a medvehagymaszósszal. Díszíthetjük friss csíkokra vágott medvehagymával vagy csilivel.
Tipp! Sertéskarajból vagy akár kicsontozott csirkecombból is elkészíthetjük ezt az ételt.
A pároló szaftot nem muszáj hozzáadni a medvehagymaszószhoz, meglocsolhatjuk vele külön is a húsokat a végén.
Burgonya helyett a szósz sűrítéséhez használhatunk karfiolt vagy karalábét vagy akár póréhagymát is.
Remek fogás ez! Finom puha és omlós borban párolt borjúhús, karakteres medvehagymaszósz zamatával és a paprikától édes burgonya...
Egy palack 2007-es Nagy-Somlói Furmintot bontottam mellé, és ezt használtam a főzéshez is. Bátran ajánlom ezt a párosítást.

Elkészítési idő: másfél óra
Költségek: kb. 450 Ft./adag
Energiatartalom: 750 Kcal./adag

9 megjegyzés:

  1. Te Toma, hát hova lett a kép? A Te gépedet kapta meg a Malackaraj? :) Követeljük a fázisfotónkat! :)

    VálaszTörlés
  2. nekem ott van a kép. neked nem látszik?

    VálaszTörlés
  3. arról volt szó, hogy fogyózol. de akkor kinek ez a sok étel, vagy hány napra?

    VálaszTörlés
  4. nem értem a problémát. ott van, hogy 3 adag, és ott van hogy egy adag 750 kalória. akkor mi a kérdés?:)

    VálaszTörlés
  5. Toma: Hm, most ott van, első körben nem látszott, még a Readerben sem. Parajelenség lehetett, kétség kívül.

    VálaszTörlés
  6. ehran, nem parajelenség volt:) közben én is megnéztem egy másik böngészővel és ott sem látszott a kép. nekem a chrome-on nem volt semmi gáz, de újraindítottam a posztot és most minden böngészőben látszik:)

    VálaszTörlés
  7. Na, legyen még egy kötözködős komment:
    "Most tulajdonképpen most csak egy szószt készítettem..."
    Most túladagoltad a mustot...izé, a mostot. :-)

    VálaszTörlés
  8. na ja!:) elfelejtettem törölni egy "most"-ot mikor átírtam a mondatot...:)

    VálaszTörlés
  9. @jutka,
    köszönöm!:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!